Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Ontdek onder leiding van een ervaren wandelgids het hart van Oost-België

Van 16 tot 20 oktober kan jij onder leiding van een ervaren wandelgids de unieke natuur van de Hoge Venen in Oost-België gaan ontdekken. En dit op slechts 45 minuten van Maastricht. Op deze pagina lees je meer over deze wandelreis.

Wandelaars over de Hoge Venen

Na twee succesvolle edities in de Belgische Ardennen organiseren wij in samenwerking met Wallonië België Toerisme wederom een wandelvakantie onder leiding van ervaren wandelgidsen. Dit jaar gaan we in drie wandeldagen de natuur van de Hoge Venen in Oost-België ontdekken. Meld je snel aan, want er kunnen maximaal 40 wandelaars deelnemen. Wandel je mee?

Het arrangement

  • Periode: zondag 16 oktober tot donderdag 20 oktober 2022 (5 dagen/4 nachten)
  • Verblijf in hotel ‘Kloster Heidberg’, op een steenworpafstand van Eupen (Check-in vanaf 15:00 uur)
  • Kennismaking met de wandelgids en uitleg over het programma (op zondagavond of maandagochtend n.t.b.)
  • Wandelingen met gids op 17, 18 en 19 oktober (+/- 6 uur per dag)
  • Elke ochtend ontbijt in hotel Kloster Heidberg
  • Iedere wandeldag een lunchpakket (1x half belegd stokbrood, 1x zoete versnapering, 1x een stuk fruit en 1x een flesje water)
  • Zondagavond een 3-gangenmenu in buffetvorm, inclusief welkomstdrankje en water (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert). Aanvang om 18:30 uur. 
  • Prijs op basis van een tweepersoonskamer: €274,- per persoon (op basis van een eenpersoonskamer betaal je €404,- per persoon)

De inschrijvingen voor deze reis zijn inmiddels gesloten

Wandelaars door de Hoge Venen

De wandelreis

Je reist op eigen gelegenheid naar Eupen, op 226 km van Utrecht (ook goed te bereiken met het OV). Gelegen op een drielandenpunt, grenzend Oost-België aan Duitsland, Nederland en Luxemburg. Hier, in het uiterste oosten van België, wordt Duits gesproken en Frans leert men van kinds af aan. Dit natuurrijke en prachtige deel van België is voor veel Nederlanders nog niet bekend, terwijl het heel dichtbij huis ligt. 

Je verblijft in het 'Kloster Heidberg' hotel waar je elke ochtend kunt genieten van een heerlijk ontbijt. Dit voormalig klooster is omgebouwd tot een modern hotel waarbij veel uit het verleden intact is gebleven. Overnachten op deze locatie is al een unieke ervaring. Voor de start van de eerste wandeling is er in het hotel een kennismaking met de groep en een van de wandelgidsen, deze vertelt dan meer over het programma. Op maandag, dinsdag en woensdag ga je met de wandelgidsen op pad en ontdek je het natuurschoon van de Hoge Venen in Oost-België. Twee dagen wordt er gewandeld in Natuurpark Hoge Venen (Botrange) en één dag in Natuurcentrum Haus Ternell. De wandelingen zullen tussen de 10 en 18 kilometer lang zijn en zo’n 6 uur duren. 

Na een wandeldag kun je ontspannen en genieten van een van de gezellige restaurantjes of barretjes in het centrum van Eupen (op 5 minuten wandelen van het hotel). Je kunt ook een bezoek brengen aan de nabijgelegen Duitse steden Aken of Monschau. 

Hotel Kloster Heidberg
Hotel Kloster Heidberg
Natuurpark Hoge Venen
Natuurpark Hoge Venen

Natuurpark Hoge Venen

Op wandeldagen één en twee ga je gebieden van Natuurpark Hoge Venen ontdekken. Dit grensoverschrijdend natuurpark in België en Duitsland is een van de laatste hoogvenen van Europa. Je vindt er een verscheidenheid aan landschappen, veen, grote bossen en valleien. Ook kan je hier de laatste groep Auerhoenen van België tegenkomen. Deze vreemde vogel is al heel lang het symbool van het natuurpark. In andere gedeeltes van het park is het makkelijk om met een verrekijker rode wouwen, zwarte ooievaars en andere grote vogels te bewonderen.

Op dag één wandel je over de Waals-Venen en brengen we een bezoekje aan het signaal van Botrange. Met 694 meters boven de zeespiegel is dit het hoogste punt van België. Op dag twee doen we het zuidelijke gedeelte van de Hoge Venen aan, waar we wandelen door venen en bos met beuken van zo’n 250 jaar oud. Tevens passeren we authentieke vakwerkgebouwen daterend uit 1736. 

Le Noir Flohay (Afbeelding José Bollen)
Le Noir Flohay (Afbeelding: José Bollen)
Natuur centrum Haus Ternell
Natuur centrum Haus Ternell

Natuurcentrum Haus Ternell

Aan de voet van de Hoge Venen vind je Natuurcentrum Haus Ternell. Op de laatste wandeldag van de vakantie ontdekken we de bossen, groeve en weides in dit gebied. Onderweg passeren we overblijfselen van boerennederzettingen. Halverwege is er een uitkijkpunt met een prachtig weids uitzicht over het Hoge Ven. Geniet hier nog even na van alle wandelingen om daarna terug te keren naar het startpunt. Na afloop is er de mogelijkheid om in het restaurant ‘Ternell’s’ een drankje of een kleine maaltijd te nuttigen.

Heb je vragen over het verblijf bij hotel Kloster Heidberg? Mail dan naar info@klosterheidberg.be of bel +32(0)87-392250. Heb je specifieke vragen over de wandelingen? Mail dan naar redactie@wandel.nl.

De inschrijvingen voor deze reis zijn inmiddels gesloten