Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Reisverslag: Drie wandeldagen in Natuurpark Hoge Venen

In oktober 2022 organiseerde KWbN in samenwerking met Wallonië België Toerisme een 4-daagse wandelreis naar Natuurpark Hoge Venen in Oost-België. Fanatiek wandelaar Bregje Schipper deed verslag van de reis. Ze genoot van de prachtige herfstkleuren en interessante verhalen van de gidsen. Lees hier over haar ervaringen.

Bregje Schipper

Tekst en foto’s: Bregje Schipper

Eindeloos wandelen over houten vlonders in een gele wereld die gekleurd wordt door het pijpenstrootje, een grassoort op de heide. Dan weer uitzicht over het glooiende heuvellandschap met alle herfstkleuren die je maar bedenken kan, om vervolgens af te dalen in een heuse canyon, met schuimend water en een enorme verscheidenheid aan paddenstoelen. Ik ging samen met Hans mee met de wandelreis naar de Hoge Venen in Oost-België en keek mijn ogen uit. In dit verslag deel ik mijn indrukken van dit superleuke 5-daagse wandelarrangement.

Kloster Heidberg, een goede start

Ik had eerlijk gezegd nog nooit van de Hoge Venen gehoord en moest het opzoeken. Het is een natuurgebied dat zo’n 45 minuten rechtsonder Maastricht ligt. Het programma van de wandelreis zit slim in elkaar. De eerste dag is bedoeld om naar Eupen te komen en daar in te checken bij Kloster Heidberg, de plek waar we de komende dagen zullen logeren. Alleen al het verblijf in het voormalig klooster geeft een goede vibe. Om half zeven start het gezamenlijk diner in één van de kloosterzalen. Daar maken we voor het eerst kennis met de mensen die ook meedoen aan dit wandelarrangement. We krijgen uitleg over het programma. We zullen drie dagen achtereen gezamenlijk de wandelingen onder leiding van een gids doen. Verder mogen we het zelf invullen. Wij maken na het diner nog een fijne avondwandeling door Eupen. Het is een mooie stad met sfeervol verlichte kerken en genoeg restaurantjes om de komende dagen een keuze uit te maken.

Wandelaars in het bos
Hoge Venen

Wandelen onder leiding van een gids 

We wandelen twee dagen door Natuurpark Botrange. De gidsen hebben twee heel verschillende wandelingen uitgezet: De eerste dag maken we vooral kennis met de uitgestrekte hoogvlaktes waarover de vlonderpaden lopen. We worden verrast door een steil klimmetje over boomwortels tot we een prachtig uitzicht hebben over de hele omgeving. De tweede dag volgen we de loop van de rivier door het ongerepte Trôs-Marets-dal. Het pad loopt constant langs het water tussen rotsen en stenen tot het omhoog gaat en we in een loofbos uitkomen. Daar vinden we ook weer de hoogvlakte met de vlonderpaden.

Het is bijzonder om door dit gebied te lopen, waar het laatste hoogveen geprobeerd wordt te behouden. De enthousiaste uitleg van de gidsen brengt het gebied nog meer tot leven. We wandelen 15 en 18 kilometer in een tempo dat voor iedereen goed vol te houden is. De uitleg momentjes van de gids zijn ook de rustmomentjes. We leren veel over het ontstaan van het hoogveen en de bijzondere planten die hier groeien. Dit jaar is er een overvloed aan paddenstoelen. Gids Ferry weet er alles over, en met groot enthousiasme maakt hij ons deelgenoot van zijn kennis. Vooral de boodschap dat de vele giftige soorten moeilijk te onderscheiden zijn van de niet giftige, is goed blijven hangen. Inderdaad zie ik het verschil bijna niet.

Het is gezellig om in de groep te lopen. We leren elkaar steeds beter kennen. Het wandelen over de vlonderpaden is prachtig en de herfstkleuren zijn adembenemend. Wist jij trouwens dat de vlonders ook wel knuppelpaden genoemd worden? 

Gids Freddy Moorthamer
Gids Freddy Moorthamer
Natuurcentrum Haus Ternell

De derde dag wandelen we vanuit Malmedy door het Natuurcentrum Haus Ternell. Ook deze route is weer anders. Hij begint door het beekdal Ternell. We wandelen langs het snel stromende watertje dat zijn weg tussen de rotsblokken door vindt. Opvallend is het kenmerkende witte schuim, dat ontstaat door de hoge zuurgraad van het water. We verwonderen ons over het licht dat wordt gefilterd door de geelrode bladeren van de loofbomen. Het is hier adembenemend mooi. Ook vandaag maken we heel wat hoogtemeters. Anders dan op de andere dagen lopen we ‘s middags veelal op verharde paden door het bos. Het is een beetje uitlopen en afscheid nemen van dit mooie gebied.

Wandelaars Hoge Venen

Fijn is dat we na de laatste wandeling niet meteen naar huis hoeven. We hebben nog een laatste nacht in Kloster Heidberg en de mogelijkheid om omliggende steden te bezoeken. De volgende dag vertrekken we met een hoofd vol mooie indrukken en hebben we deze bijzondere omgeving in ons hart gesloten.

Je las zojuist een verslag van Bregje Schipper. Ze is professioneel wandelaar en blogger en wandelt door heel Europa. Je kunt haar verhalen lezen op de website wandelvrouw.nl en op social media via @wandelvrouw.

Over De Hoge Venen

De Hoge Venen (‘Hohes Venn’ in het Duits en ‘Hautes Fagness’ in het Frans) zijn een beschermd natuurgebied en vormen een unieke biotoop in Europa en zijn een beschermd natuurgebied. Het ligt op een hoogvlakte en grote delen van de Hoge Venen zijn een enorme spons. De turflaag kan wel tot acht meter diep gaan. Mede door het barre klimaat met een gemiddelde temperatuur van slechts 6,1 ℃  groeien er talrijke zeer zeldzame plantensoorten. De toegang is streng geregeld. Waar toegestaan leiden vlonderpaden en gemarkeerde wegen bezoekers veilig door het natuurlandschap. De Hoge Venen zijn nog niet ontdekt door het grote publiek, waardoor het er heerlijk rustig is.

Natuurpark Hoge Venen

Wil jij ook op wandelreis naar de Hoge Venen?

Na deze succesvolle eerste editie wordt er in het najaar van 2023 wederom een wandelreis naar Natuurpark Hoge Venen georganiseerd. Er is plek voor zo'n 40 wandelaars dus verover snel je plekje! 

Boek hier de wandelreis