Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Wandelvakantie in de Hoge Venen: door veenmoerassen en langs lieflijke beekjes

Drie dagen wandelen door de meest uitgestrekte veenmoerasgebieden, langs indrukwekkende sparrenbossen, over vlonderpaden en voorbij kabbelende beken. In Natuurpark Hoge Venen in Oost-België is wandelen een waar avontuur. Simone Vos ging onlangs met een groep enthousiaste wandelaars mee op wandelreis in dit gebied.

Wandelen door de Hoge Venen in België

Tekst en foto’s: Simone Vos

‘Je zou bijna denken dat we in het voorgebergte van de Alpen zijn, het lijkt wel een Alpine bergbeek, de rivier Trôs Marèts’, vertelt wandelgids Freddy Moorthamer. Met zijn collega neemt hij de wandelgroep twee dagen mee op pad door het Natuurpark Hoge Venen. Om te laten zien hoe mooi de natuur in België is, om meer over de geologie van het gebied te vertellen én omdat wandelen goed voor je is, vertelt hij.

Vlonderpad in natuurpark de Hoge Venen
Hoge Venen.

De Hoge Venen ligt in en rond de driehoek Malmedy - Monschau- Eupen, tussen de Ardennen en de Eifel in, en beslaat zo’n vijfduizend hectare open veengebied. Het is sinds 1957 beschermd gebied en is het oudste natuurreservaat van Wallonië. Daarnaast ligt het hoogste punt van België, het Signal de Botrange (694 meter) in het gebied en vind je hier heel veel verschillende wandeltochten.

De wandelvakantie, die wordt georganiseerd door KWbN en Visit Wallonia, start op zondag. In de middag komt de groep aan bij Klosterhotel Heidberg, een voormalig klooster dat helemaal is opgeknapt. Tijdens het avondeten ontmoeten de 28 wandelaars elkaar. Sommigen zijn samen gekomen, maar veel ook alleen. Een wandelvakantie om mensen te ontmoeten, om gelijkgestemden te treffen; dat is deze reis zeker.

Natuurpark Botrange

De eerste wandeldag is op maandag en voert de wandelaars door Natuurpark Botrange. In de Hoge Venen is een goede regenjas geen overbodige luxe, want het klimaat is er veel vochtiger dan in andere gebieden. Juist daardoor kan het veenmoeras zo goed blijven bestaan en zijn er door het hele park beken en kleine watervallen te zien. Deze dag neemt Freddy de wandelaars mee op een tocht van achttien kilometer naar de veenmoerassen. Hier groeien veel pijpenstrootjes en is een eindeloos uitzicht van veenmoskussens te zien.

De tocht voert van het hoogste punt van België via verschillende veengebieden naar de bisschoppelijke weg. Deze verbindingsweg door de venen is van oudsher de weg naar de abdijen van Stavelot en Malmedy. Ook komt de wandeling bij het Croix des Fiancés. Dit kruis van de verloofden vertelt het verhaal van twee verloofden uit de negentiende eeuw, die in dit gebied verdwaalden en stierven. Andere hoogtepunten op deze dag zijn de oude eik en de indrukwekkende waterval van Bayehon.

Wandelen langs waterval van Bayehon
Waterval van Bayehon (foto: © Simone Vos)
Beekje in Tros Mareth

Trôs Marèts

Op wandeldag 2 nemen gidsen Freddy en Tony de groep mee langs de beek Trôs Marèts en het spectaculaire gesteente dat er langs deze beek is ontstaan. Klimmen over boomwortels, rotsblokken trotseren en uiteindelijk genieten van een prachtig uitzicht over het veenmoeras La Fagne du Fraineu. Deze tocht is zo’n zestien kilometer lang. Tijdens het wandelen vertelt Freddy over de plantensoorten, het ontstaan van de moerassen en beken en over het zeepsop dat in het water te zien is. Allemaal natuurlijk, uit de zeepstoffen van de planten, zo vertelt Freddy ons.

Uitzicht over de Hoge Venen

De wandelvakantie is niet alleen een fijne manier om het natuurgebied te leren kennen, maar het is voor de wandelaars ook de uitgelezen manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Tijdens het wandelen raak je makkelijk in gesprek en de deelnemers staan daar vrijwel allemaal open voor. Voor de een is het een waar avontuur om zo op pad te gaan en voor de ander is het een fijne manier om even de dagelijkse beslommeringen achter te laten. De natuur maakt wat los. In de avonden, na de wandeltochten, is er in Eupen genoeg te doen voor de wandelaars. Uit eten bij de lokale pizzeria, een wandeling door het stadje of even op een terrasje zitten.

Haus Ternell

Op de laatste wandeldag is het tijd voor gids Brian Roelandt. Hij verzorgt met Tony een wandeltocht vanaf Naturzentrum Haus Ternell en neemt ons mee het Hertogenwald in. Deze tocht van dertien kilometer voert langs diverse beken, stukken hoogveen, langs een oude steengroeve en over idyllische paadjes met bruggetjes en beekjes. Het hoogtepunt én meteen het zwaarste stuk van de route komt aan het einde, van een steile afdaling over een smal bospaadje naar een indrukwekkende klim naar het beginpunt; Brian bewaart het mooiste voor het laatste.

Klimmen door Natuurpark Haus Ternell
Wandelen over bruggetje

Gezamenlijke afsluiter

De wandelvakantie eindigt met een gezamenlijk diner op woensdagavond bij Klosterhotel Heidberg, waarin iedereen terugblikt op de drie wandeldagen. Donderdagochtend na het ontbijt gaan de wandelaars hun eigen weg. Terug naar huis of nog een uitstapje in de omgeving. Een wandeling rondom het stuwmeer bij Eupen is een aanrader, maar ook een dagje naar Monschau, op zo’n half uur rijden vanaf Eupen.

Monschau
Monschau.

Nog even naar Monschau

Monschau staat bekend om haar vele vakwerkhuisjes en is prachtig gelegen in de Eifel. Vanuit het centrum wandel je heel gemakkelijk de Eifel in, onder meer met de wandeling Wasser · Wolle · Schiefersteine. Deze tocht van negen of veertien kilometer voert je langs Monschau, steeds dieper de natuur in. Via verschillende uitzichten over water, heuvels en vakwerkhuisjes kom je meer de weten over de omgeving en geniet je van de Eifel. Een fijne afsluiter van de wandelvakantie in Eupen!

Wil jij ook op wandelreis naar de Hoge Venen?

Van 21 t/m 25 april organiseren we wederom een wandelreis naar Natuurpark Hoge Venen. Begin februari gaan de boekingen voor deze reis open. Bekijk de boekingspagina voor meer informatie.

Boek hier de boekingspagina