Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Met je hond naar de Belgische Ardennen

Er zijn veel wandelaars die met hun hond wandelen en die groep is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Niet op alle wandelpaden zijn honden welkom, maar in de Belgische Ardennen kunnen jij en je trouwe viervoeter je hart ophalen. Samen met Visit Wallonia inspireren wij je op nóg meer wandelavonturen samen.

Vrouw met hond in bos
Afbeeldingen: © WBT Arnaud Siquet

In samenwerking met Visit Wallonia

Een weekendje of midweek weg in de Belgische Ardennen is alleen al heerlijk omdat de regio zo dicht bij Nederland ligt. Zeker als je met je hond op reis gaat, is het wel zo prettig om niet lang onderweg te zijn. De vele wandelmogelijkheden maken het al helemaal top voor jou en je vietvoeter. Goed om te weten dat je hond aangelijnd op veel plekken in de natuur welkom is!

Het gemoedelijke karakter van de Belgen ervaar je ook bij cafés en restaurants. Vaak is het geen punt om je viervoeter mee te nemen. Ook wat overnachtingsmogelijkheden betreft heb je volop keuze. Hotels, bed-and-breakfastlocaties en vakantieparken bieden speciale accommodaties aan waar je met je hond welkom bent.

Ontdek hondvriendelijke accommodaties
Uitzicht over de Ardennen
(Foto's: © WBT Denis Closon)

Drie favorieten wandelingen van honden en hun baasjes

1. De betoverende vallei van de Ninglinspo

Nabij Aywaille, in het bassins van de Ambléve, stroomt een van de charmantste riviertjes van België: de Ninglinspo. Hier kun je heerlijk wandelen en genieten van het stromende water. De vallei ligt vol met gigantische rotsen, uitgegraven door de kracht van het water. Deze pittige rondwandeling is goed te volgen via de blauwe markering.

  • Lengte: 6,2 km
  • Duur: 3 uur
  • Startpunt: Aywaille
Meer informatie

2. De omgeving van het charmante dorpje Limbourg, ten oosten van Luik

Houd je meer van wandelen over een vlakker landschap? Dan is deze wandelroute een aanrader. Wandel door bos, langs uitgestrekte vlaktes, kastelen en vele boerderijen. De route is gemarkeerd met groene rechthoeken.

  • Lengte: 10 km
  • Duur: 3 uur
  • Startpunt: Limbourg
Meer informatie

3. Bosrijke route door de ongerepte natuur van de Our-rivier

Langs de ongerepte natuur aan de oevers van het riviertje de Our, verwonder je jezelf over de bijzondere rotsformaties. Ook het bos geeft deze wandeling een extra dimensie. De monding van de rivier ligt even buiten de route, maar is zeker de moeite van een omweg waard. De rondwandeling is groen gemarkeerd.

  • Lengte: 10 km
  • Duur: 3 uur
  • Startpunt: Porcheresse
Meer informatie
langs de oevers van de Our-rivier
Afbeeldingen: © WBT Charlotte Princen

Houd rekening met wild

Op bovenstaande wandelroutes is je trouwe viervoeter welkom. Maar ga je ergens anders wandelen, dan is het slim om vooraf de route te checken. Het kan zo zijn dat een wandelroute door gebied gaat met loslopend vee; op deze stukken zijn honden vaak niet welkom. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de vele dieren die in het wild leven in de Ardennen. Hoe lief je huisdier ook is, een hert kan het jachtinstinct bij je hond triggeren. We raden je aan om je hond zo veel mogelijk aangelijnd te houden, om te voorkomen dat hij achter het wild aangaat.

Uitzichtpunt Vue Des Crestelles
Afbeeldingen: © WBT Charlotte Princen

Meer leuke uitstapjes met je hond

Behalve op de wandellocaties, is het ook bij het maken van andere uitstapjes geen punt als je met je hond komt. Bezoek bijvoorbeeld de citadel van Dinant, de Tuinen van Annevoie en de Grot La Merveilleuse. Houdt je hond van water? Weet dan dat 'ie met meerdere organisaties mee kan in de kano, kajak of op het supboard. Ook tijdens een boottocht op de Maas kan je hond mee. Dus je hoeft geen pension of logeeradres meer te regelen voor je hond. Hij mag gewoon mee wanneer je naar de Belgische Ardennen of een ander deel van Wallonië reist.

Meer informatie over reizen naar de Belgische Ardennen met je hond vind je op de website van Visit Wallonië.