Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste losloopgebieden voor je hond (en voor jou)

In heel Nederland vind je gebieden waar honden los mogen lopen. Hier kun je wandelen terwijl jouw hond zich kan uitleven in het zand of water. Wandel.nl zet een paar mooie losloopgebieden voor je hond (en voor jou) op een rij.

Hondenlosloopgebied

Hondenloslooproutes in de Loonse en Drunense Duinen, Noord-Brabant

In de Loonse en Drunense Duinen in Brabant wandel je over heidevelden, door bossen. Het gebied is zelfs het grootste stuifzandgebied van Europa. Er liggen hier twee hondenloslooproutes (van 4 en 4,5 kilometer) en een gebied waarin honden naar hartenlust kunnen spelen en ravotten. De route van 4,5 kilometer gaat langs een ven waar je hond een frisse duik kan nemen. Je herkent de delen waar honden los mogen lopen aan blauwe bordjes met daarop het symbool van een hond. In het gebied liggen uiteraard nog veel meer routes en paden, maar hier moeten honden aangelijnd zijn.

Meer informatie
Honden losloopgebied
Hondenbos het Leesten
Hondenbos het Leesten, foto: Trinke Niesen

Hondenbos Het Leesten, Gelderland

Een heus hondenbos mag uiteraard niet in dit overzicht ontbreken. Hondenbos Het Leesten ligt bij Apeldoorn. Het gebied is omheind met hekken en honden mogen er het hele jaar door los lopen. Je wandelt er over de heide en door bos. Mogelijkheden om te graven en te snuffelen genoeg dus. Bij het gebied loopt zelfs een speciale route van ruim 3 kilometer die luistert naar de toepasselijke naam Natte Neuzenroute. Voorwaarde is wel dat je hond goed onder appèl staat. Het startpunt van zowel het losloopgebied als de route is parkeerplaats ’t Leesten aan de Hoenderloseweg in Ugchelen.

Meer informatie

Buitenplaats Beeckestijn, Noord-Holland

Op Buitenplaats Beeckestijn bij het Noord-Hollandse Velsen zijn delen waar honden los mogen lopen. Wandel je hier, dan kun je de hond dus af en toe los laten. De delen waarin dit is toegestaan, zijn te herkennen aan speciale markeringen. Op de hele buitenplaats geldt wel een opruimplicht, dus neem wel een poepzakje mee voor het geval jouw viervoeter hoge nood heeft.

Meer informatie
Buitenplaats Beeckestijn

Rozendaalse Veld, Gelderland

Op de Veluwezoom ligt een uitgestrekt heideveld waarop honden los mogen lopen. Je wandelt er over zandpaden, heuvels en heide. Bij regenachtig weer passeer je af en toe en grote modderpoel. Een oud kleed in de auto voor de terugweg is dan aan te bevelen. Parkeren kan op een parkeerplaats aan de Kluizenaarsweg bij Rozendaal. Pas onderweg wel op bij de fietspaden en ruiterpaden die je oversteekt. Met name op mooie dagen kan het druk zijn in dit gebied.

Meer informatie
Boswachterij Schoonloo

Boswachterij Schoonloo, Drenthe

In Boswachterij Schoonloo ligt een grote zwemplas (Ellertshaar), omgeven door een bos. Hier kan je hond prima spelen en zwemmen. In het losloopgebied liggen diverse paden waar je kunt wandelen door bos en over heide. En wil je meer kilometers maken, dan kun je uiteraard met je aangelijnde hond door Boswachterij Schoonloo wandelen. Dit gebied bestaat uit een afwisseling van bossen en open vlakten.

Meer informatie

Losloopgebieden op de Brunsummerheide, Limburg

Op de Brunsummerheide liggen drie losloopgebieden. Het grootste gebied is de Heksenberg. Hier kun je een flinke wandeling over zandpaden en heuvels maken. Genoeg mogelijkheden voor je hond om zich uit te leven. Parkeren kan op de Kamperheideweg in Heerlen. Je kunt je wandeling uitbreiden door van losloopgebied naar losloopgebied te lopen, waarbij je de hond tussendoor uiteraard moet aanlijnen.

Meer informatie
Amsterdamse Bos

Amsterdamse Bos, Noord-Holland

Het Amsterdamse Bos is een groot natuurgebied bij onze hoofdstad. Je kunt er urenlang wandelen door verschillende soorten natuur: van bos tot veenplas en polder. Op veel plekken in het Amsterdamse Bos mogen honden loslopen, mits ze onder appèl staan. Honden mogen niet door de natuur struinen of andere bezoekers overlast bezorgen. Bij plaatsen waar honden aangelijnd moeten worden, staat dit aangegeven.

Meer informatie

Denk hier aan als je jouw hond laat loslopen:

  • Laat je hond alleen los in gebieden waarin dit is toegestaan. Hondenlosloopgebieden liggen vaak in grotere natuurgebieden. Buiten de delen waar je hond los mag lopen, moet je hond zijn aangelijnd, onder meer om verstoring van de natuur te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat je hond goed onder appèl staat en reageert op zijn/haar naam. Laat je hond niet te ver bij je vandaan lopen en let tijdens het wandelen goed op je hond.
  • Neem iets mee voor het geval je hond niet meer op je zou reageren, bijvoorbeeld een snoepje of speelgoed.
  • Let op bij warm weer. Neem als het warm is wat water voor je hond mee. Ga op tropische dagen vroeg in de ochtend of ’s avonds met je hond op pad. Zeker als je hond flink aan het rennen is, ligt oververhitting snel op de loer.  

Tips van wandelaars/baasjes

Harriet: "Ook in Hellendoorn is een prachtig losloopgebied op de Hellendoornseberg. Hier zijn wandelpaden en ook is er de Diepe Zandkuil waar de honden heerlijk kunnen spelen."

Iris: "Op het Erkermedestrand mag je hond ook los. Het Erkemederstrand ligt aan het Nuldernauw bij Zeewolde. Het losloopgebied bestaat uit een 1,5 km lang hondenstrand en een 5 km lange dijk (ook losloopgebied) tot aan Zeewolde."

John: "Bij Nationaal Park de Meinweg vind je Herkenbosch, een groot bos waar de hond los mag. Op bestemmingbuitenlucht.nl vind je een leuke wandelroute van 7,5 km die start vanaf dit losloopgebied. Let wel, deze wandeling gaat niet volledig door het losloopgebied; op sommige plekken moet de hond worden aangelijnd."

Wandelen NP De Meinweg: honden los in Herkenbosch

Ken jij nog meer mooie hondenlosloopgebieden? Mail je tip naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan dit overzicht.