Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Op pad met een pro: de hondenuitlaatservice van Anne

In de serie 'Op pad met een pro' volgen we wandelaars die voor hun werk wandelen. In deze aflevering Anne Middelham, die dagelijks met haar hondenuitlaatservice op pad gaat.

Anne Middelham met haar hondenuitlaatservice
Anne Middelham met haar hondenuitlaatservice, foto: Anton Damen

Door: Anton Damen

Iedere dag is Anne Middelham aan de wandel in de bosrijke omgeving van Oosterbeek. Een vrij spectaculaire werkplek, in elk seizoen. Anne loopt er nooit alleen, maar steevast met een stuk of tien viervoeters in haar kielzog. Vandaag zijn het er twaalf, bij vijftien trekt ze de grens. Het zijn leenhonden, want terwijl haar eigen twee braaf thuis in de mand zitten, zorgt de Hondenuitlaatservice Oosterbeek ervoor dat hun soortgenoten de nodige lichaamsbeweging krijgen. En eigenlijk nog belangrijker: dat de honden van elkaar gezelschap leren en genieten. Als groepsdieren voelen zij zich het prettigst als ze met meerderen zijn. Het wandelen is trouwens momenteel meer waggelen -haar woorden- want dit is een van de allerlaatste keren voordat de hoogzwangere Anne met verlof gaat. 

Anne op pad met haar honden
Anne op pad met haar honden, foto: Anton Damen

Kinderdroom

Voor Anne ging met haar hondenuitlaatservice letterlijk een kinderdroom in vervulling. Als tienjarig grietje liet ze al voor een zakcentje de honden van de buren uit. Nu doet ze het professioneler: op grotere schaal én met een busje. "Ik heb een enorme sleutelbos waar een cipier nog jaloers op zou worden." Want Anne haalt haar klanten op aan huis, en levert ze daar ook weer keurig af, ook als de baasjes niet thuis zijn. Een andere reden om van haar diensten gebruik te maken, is dat de hondenbezitter niet meer goed ter been is of herstellende van een operatie. Dan is zo'n fikse boswandeling van dik een uur niet te doen. Ook met zo'n bolle buik is het best hard werken. "Ik houd ze continu in de gaten. Ik tel de he-le tijd, of de ploeg nog compleet is. Nu zijn het van nature groepsdieren, dus we zorgen er meestal zelf wel voor dat ze in de buurt blijven. En ik heb koekjes op zak, dat vergeten ze ook niet."  En als er toch eentje uit het zicht is? "Ik kan héél hard fluiten." 

Het loopt, het rent, het dartelt, wroet en kwispelt. Een gezellig gebeuren. Je zou bijna denken dat het allemaal vanzelf gaat. Fout. Anne staat de hele tijd 'aan', want het is belangrijk om er geen misverstand over te laten bestaan dat zij de leiding heeft. Maar stiekem speelt er ook een slim staaltje outsourcing. "De honden met een hogere positie in de groep houden de anderen waar nodig onder controle. Of dat de alfamannetjes zijn? Nee hoor, meestal zijn het de vrouwtjes. Zo gaat dat in de natuur: de vrouwtjes regelen het. (lachend) Net als bij

Anne met twee van haar 'klanten'
Anne met twee van haar 'klanten', foto: Anton Damen

Tienduizend stappen

Met twee sessies van een kilometer of vijf, zes hoeft Anne zich nooit zorgen te maken of ze de dagelijkse tienduizend stappen wel gezet krijgt. "En als ik mijn honden niet meeneem op zo'n rondje, dan moet ik die thuis ook nog eens uitlaten natuurlijk. Maar gaan ze wel mee, dan vinden ze een klein blokje om in de avond meer dan prima. We nemen onze honden overal mee naar toe. In het weekend naar een ander losloopgebied, overal in Nederland. En op vakantie ook, of het nu dwars door Praag is of pas nog op een trip door Italië." 

Die dagelijkse wandeling gaat ze wel missen, haar vaste honden ook wel even. Maar die kleine in de buik eist even voorrang. Hoe moet dat straks - gaat de baby dan met het stel mee in de buggy? "Eerder een draagdoek. Ik heb veel vriendinnen die al kids hebben. Als die met me meelopen, dan leer ik ze de namen van de honden." 

Dus kijk niet gek op als de eerste woordjes van Anne's kind straks 'Bello' of 'Spike' zijn. Of woef woef.