Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Waar moet je aan denken als je gaat wandelen met je hond?

Veel wandelaars wandelen regelmatig met hun hond. Dit moet natuurlijk gebeuren voor de dagelijkse behoefte, maar in beweging komen is ook erg belangrijk. Voor jou én je hond. Er zijn dan ook verschillende punten waar je aan moet denken om jouw hond elke keer weer een leuke wandeling te bezorgen.

Man en vrouw hand in hand wandelend door het bos met een hond

Wandel.nl in samenwerking met Medpets

Wandelen met jouw trouwe viervoeter, de ene keer heb je er meer zin in dan de andere keer. Vooral nu het herfst weer Nederland in trekt. Naast dat een hond natuurlijk moet worden uitgelaten vanwege de nodige behoefte, is het ook belangrijk dat jouw hond aan de juiste hoeveelheid dagelijkse beweging komt. Gebeurt dat niet, dan kan het zijn dat jouw hond bijvoorbeeld meer zal blaffen of hyperactief is. Iets wat je niet wil, aangezien een moment van rust net zo belangrijk is voor jou als voor jouw trouwe viervoeter. Er zijn dan ook verschillende punten waar je aan moet denken om jouw hond elke keer weer een leuke wandeling te bezorgen.

Aantal keren

Hoe vaak je jouw hond moet uitlaten verschilt natuurlijk per ras en de leeftijd van je hond. Maar over het algemeen wordt er aangeraden om vier keer per dag te wandelen, waarvan één keer een langere wandeling. Gelukkig kan je het goed merken wanneer je hond klaar is om weer naar huis te gaan. Luister en kijk dus vooral naar je hond om in de gaten te houden hoe lang er moet worden gewandeld.

Vrouw wandelend met hond

De route

Naast dat sociaal contact voor een mens belangrijk is, is dat voor een hond ook het geval. Tijdens het wandelen is het namelijk hét moment voor honden om te socializen met soortgenoten. Het is namelijk belangrijk dat de hond goed kan met andere honden. Kies tijdens het wandelen dan ook een route uit waar dit mogelijk is voor de hond. Hoe meer sociaal contact de hond heeft, hoe beter dit is voor de ontwikkeling van je hond. Daarnaast zorgt de keuze in route er ook voor dat er met elk type weer kan worden gewandeld. Zo mag een hond bijvoorbeeld niet met bloedheet weer op asfalt lopen en vinden honden het vaak ook heerlijk om een frisse duik in het water te nemen.

Kleine attributen

Voor je hond is het belangrijk dat er genoeg bewegingsruimte is, ook wanneer hij of zij nog aan de lijn zit. Maak dan ook gebruik van een riem waar de lijn tijdens het wandelen kan worden versteld. Op veel plekken is het namelijk verplicht om honden aan de lijn te hebben. Door het meenemen van hondenspeelgoed tijdens het wandelen kan je ervoor zorgen dat je hond extra beweging krijgt. En, niet te vergeten het meenemen van koekjes en snoepjes. Hiermee kan je ze altijd belonen bij goed gedrag.