Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

NS-wandeling over het Graafschapspad: langs groene oevers

‘Uiterwaarden van Cortenoever’ is een NS-wandeling die van station Brummen naar station Zutphen gaat. Wandel langs de groene oevers van de rivieren de IJssel en de Berkel.

Header |  NS-wandeling over het Graafschapspad: langs groene oevers
Foto: Padwerkgroep Graafschapspad Wandelnet

Al 28 jaar zijn de NS-wandelingen razend populair. Een van deze routes is ‘Uiterwaarden van Cortenoever’, van station Brummen naar station Zutphen (12,5 - 16 km). Alle routes zijn te downloaden op de site van NS en Wandelnet.

Uiterwaarden van Cortenoever

Deze NS-wandeling gaat langs de IJsseluiterwaarden, een gebied met een bijzonder verhaal. Kortgeleden is de oude dijk verlaagd, zodat de weilanden bij hoogwater onderlopen. Een nieuwe, hogere dijk houdt het water landinwaarts tegen. Wie tussen de oude en nieuwe dijk in woonde, moest zelfs verhuizen! Overigens zal het gebied maar eens in de 25 jaar blank staan.

Laarzenpad

Je kunt de route uitbreiden met het Laarzenpad van Staatsbosbeheer. Dwars door de uiterwaarden, langs bloemrijke graslanden, moerassen en houtwallen. Maar: tussen 15 maart en 15 juli is het pad niet toegankelijk. Dan broedt de kwartelkoning er. Zit 'ie er na 15 juli nog, dan blijft het gebied langer gesloten.

Afbeelding 1 |  NS-wandeling over het Graafschapspad: langs groene oevers
Foto: Padwerkgroep Graafschapspad Wandelnet

Graafschapspad

Deze NS-wandeling volgt het Graafschapspad, een Streekpad van 124 km door de Achterhoek. De route begint en eindigt in Zutphen en komt langs de Berkel, de IJssel, de Lochemse Berg en stadjes als Borculo en Doesburg. Op de site van Wandelnet kun je de gpx-files downloaden.