Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste netwerkwandelingen in de Achterhoek en de Liemers

De Achterhoek en de Liemers, in het oosten van Gelderland, zijn met bossen, kastelen en akkers heel gevarieerd. Niet voor niets verscheen er onlangs een gids met 15 netwerkwandelingen door deze mooie streken.

Header | de mooiste netwerkwandelingen in de achterhoek en de liemers

Kenmerkend aan de Achterhoek en de Liemers is het kleinschalige, lichtglooiende coulisselandschap met akkers, weiden, bosjes en heidevelden, van elkaar gescheiden door dubbele rijen dikke bomen. Veel van de ‘kamertjes’ waarin het landschap is verdeeld worden verfraaid door kastelen, oude boerderijen en beekjes. Zowel natuur- als cultuurliefhebbers komen in deze streek volop aan hun trekken.

Uitgeverij Elmar bracht onlangs een nieuwe gids met 15 netwerkwandelingen uit. Deze wandelingen zijn samengesteld via het wandelnetwerk Achterhoek en hebben een lengte van 7 tot 18 kilometer.

Bestel de gids

De 15 routes in vogelvlucht

De eerste netwerkwandeling brengt je over de Gorsselse Heide en langs gezellige horeca. Vooral in augustus, als de heide in bloei staat, is deze route een aanrader. Bij maar liefst acht van de vijftien routes (nummers 2, 3, 4, 6, 8, 9, 10 en 12) is de hoofdrol weggelegd voor kastelen, buitenplaatsen en hun bossen. Route 6 gaat langs achtkastelendorp Vorden en luistert niet voor niets naar de naam Kastelenroute.

Ook de wandelingen 7 en 11 hebben veel bos, maar dan op ‘berg’hellingen. Route 7 gaat onder meer over de beboste toppen van de Lochemse Berg. Wandeling 5 gaat dwars door de weilanden en bij route 13 verken je de in ere herstelde kerkepaden rond Zieuwent. Route 14 gaat de grens over en loopt rondom een groot ven waar het in het voorjaar barst van de flamingo’s. De blikvanger van wandeling 15 is een van de mooiste beken van de Achterhoek.

Wandelen in de Kruisbergse Bossen bij Doetinchem
Wandelen in de Kruisbergse Bossen bij Doetinchem
Kasteel Vorden
Kasteel Vorden

Drie hoogtepunten langs de route Vorden (wandeling 6)

De route van wandeling 6 gaat niet door hartje Vorden, maar als je er toch bent, dan is het leuk om even door het gezellige centrum te lopen en iets te gebruiken bij de horeca. Hotel Bakker is een instituut. Sinds oktober 1945 hebben tot nu toe drie generaties Bakker de zaak gerund. De uitstraling is ouderwets degelijk; je kunt je goed voorstellen dat de adel uit de omgeving zich hier thuis voelde en voelt. De Vordense zaak is beroemd vanwege de wildkaart. Je kunt natuurlijk ook gewoon koffie met gebak bestellen, maar vergeet niet om het sfeervolle interieur te bekijken. Ook Kasteel Vorden, net buiten het centrum, is een kleine omweg waard. Daar stroomt de beek met doorwaadbare plaats of ‘vorde’ waar Vorden zijn naam aan te danken heeft.

Kruisbergse Bossen (wandeling 10)

De Kruisbergse Bossen zijn een reliëfrijk bosgebied tussen Hummelo en Doetinchem. Dankzij de heuvels, vennen en stukjes heide is dit gebied zowel landschappelijk als qua plant- en diersoorten heel gevarieerd. Deze bossen zijn in de 19e eeuw aangelegd op rivierduinen die 10.000 jaar geleden zijn ontstaan door opwaaiend zand uit de bedding van de Oude IJssel. Door de hoogteverschillen, de afwisseling tussen nat/droog en kalkrijk/kalkarm is de soortenrijkdom enorm. Om dat nog te versterken is in 2007 het Grote Ven uitgegraven. Je ziet er amfibieën zoals de heikikker en de kamsalamander en er komen maar liefst 20 soorten libellen voor.

Het Grote Ven in de Kruisbergse Bossen
Het Grote Ven in de Kruisbergse Bossen
De blauwe brug tussen het Bin'nkamp en het Otterpad
De blauwe brug tussen het Bin'nkamp en het Otterpad

Kerkepaden bij Zieuwent (route 13)

Kerkepaden waren de kortste weg van de boerderijen en dorpen naar de kerk: smalle voetpaden dwars door wei en bos. Tijdens de rigoureuze ruilverkaveling rond 1965 verdwenen de meeste kerkepaden rond het dorp Zieuwent. Bovendien werden houtwallen en geriefbosjes gekapt, kikkerpoelen gedempt en bruggetjes weggehaald. Wat restte was een uiterst efficiënt, fantasieloos boerenland, tot groot verdriet van veel Zieuwentenaren. De Stichting Kerkepaden Zieuwent legde in 1998 12 kilometer aan kerkepaden aan, inclusief houtwallen, poelen, hooilandjes en knotwilgen.

Bestel de gids

De 15 wandelingen door de Achterhoek en de Liemers staan beschreven in de gids ‘De mooiste netwerkwandelingen De Achterhoek en De Liemers' van uitgeverij Elmar. In de gids zie je per route welke knooppunten van wandelnetwerk Achterhoek je moet volgen.

Ook bevat deze gids alle praktische info, zoals startplaats, horeca en bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Bovendien lees je in de gids interessante achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Bestel de gids via onderstaande button.

Bestel de gids