Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Zo kun je je wandelschoenen recyclen of doneren

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Je oude vertrouwde wandelschoenen zijn aan vervanging toe. Maar wat doe je met je oude paar? En als je ze weg doet, wat gebeurt er dan mee? Wandel.nl geeft je een inkijkje in het recycle proces.

iemand loopt met wandelschoenen door een regenplas.

Ook al denken we dat wij als wandelaars alleen voetstappen achterlaten in de natuur, onze impact is toch wat groter. Denk maar eens aan onze wandelschoenen. Hoelang gaan ze bij jou mee? Met deze tips verleng je de levensduur van je wandelschoenen en weet je meteen waar je terecht kunt als je oude schoenen echt niet nog een ronde meekunnen.

Een tweede leven

Veel mensen gooien hun schoenen weg als de zolen versleten zijn. Je merkt het als je pijntjes begint te krijgen, doordat de zolen scheef zijn afgesleten. Toch is het zonde om je schoenen dan weg te doen. Vaak zitten de schoenen dan net zo fijn, omdat het materiaal helemaal naar de voeten is gaan staan. Het verzolen van je schoenen is dan een goede oplossing om je schoenen een tweede leven te geven. Een groot voordeel is dat je je schoenen met nieuwe zolen niet opnieuw in hoeft te lopen en het bespaart ook nog eens geld.

Je schoenen verzolen doe je via een goede schoenmaker, via een buitensportwinkel, zoals Bever, of kijk op de site van het merk van jouw wandelschoenen naar servicemogelijkheden. Zo heeft Hanwag een samenwerking met diverse schoenmakers, die met hun eigen materialen werken. Je leest er hier meer over.

schoenmaker werkt aan de zool van een leren schoen.
(Foto: © Shutterstock)
ReShare textielcontainers
ReShare textielcontainers. (Foto: Sirozy, Shutterstock)

Doneren

Ben je uitgekeken op je schoenen, omdat ze toch net niet goed zitten of de juiste maat hebben? Dan gooi je ze natuurlijk niet weg! Ook dan hebben jouw schoenen genoeg mogelijkheden voor een tweede leven. Als ze in goede staat verkeren, ben je ze via een verkoopplatform (Vinted, Marktplaats) waarschijnlijk zo kwijt, maar je kunt je schoenen ook doneren of retourneren naar het kantoor van het betreffende merk of aankooppunt.

Bever heeft een speciale Buiten Gebruikt inleverservice, waar je naast schoenen ook al je andere gebruikte buitenmaterialen kunt inleveren. Schoenen die nog bruikbaar zijn krijgen een nieuwe bestemming. Dat geldt ook voor de kledingcontainers van Symphany. Hierin kun je kleding en schoenen kwijt die nog een tweede leven meekunnen.

Wil je dat je schoenen terecht komen bij iemand die het niet zo breed heeft? Kies dan voor de Kledingbank bij jou in de buurt of voor de ReShare container (deze vind je vaak bij de lokale supermarkt in de buurt) of de ReShare stores van het Leger des Heils. Kleding wordt uitgezocht en wat hergebruikt kan worden, komt bij de doelgroep terecht en kleding die te beschadigd is wordt gerecycled.

Recyclen

Zijn je schoenen echt niet meer te redden, maar wil je ze niet in de kliko gooien? Om hun voetprint op de wereld te verkleinen, hebben al veel merken een service waarbij ze onder meer afgedankte schoenen innemen. Nike werkt met het Move to Zero traject, waarbij ze streven naar een CO2-neutrale en afvalvrije toekomst. Items worden na inleveren gecheckt en vervolgens schoongemaakt en eventueel gerepareerd, of de materialen worden gerecycled en voor nieuwe items gebruikt.

Je kunt je schoenen ook inleveren bij één van de inzamelpunten van Fast Feet Grinded. Zij recyclen schoenen voor de volle 100%. De ruwe materialen die hierbij vrij komen, zoals rubber, leer en textiel, vinden hun weg terug richting de markt voor circulaire productie.

Kijk ook eens op de website van jouw favoriete merk naar wat zij doen aan duurzame productie en circulaire economie.

Geen afscheid

Kun je nog geen afscheid nemen van je oude schoenen, hoe versleten ze ook zijn? Omdat je er zoveel mooie herinneringen aan hebt? Gebruik ze dan als plantenpotje! Staat nog leuk in de tuin of op het balkon ook!

wandelschoenen die gebruikt worden als bloempotjes.
wandelschoenen klaar voor een onderhoudsbeurt.

Onderhoud

De beste tip die we je kunnen geven: onderhoud je schoenen goed! Vuiligheid kan voor slijtageplekken of beschadigingen zorgen. Maak na een wandeling je schoenen schoon met een borsteltje en eventueel lauw water. Afhankelijk van het materiaal van je schoenen kun je ze vervolgens met een verzorgingsmateriaal inspuiten en impregneren met een waterafstotend middel.

Vergeet ook de binnenkant van de schoenen niet. Met een vochtige doek maak je de binnenkant schoon en verwijder je zo het zout van je transpiratievocht. Meer onderhoudstips lees je hier.