Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Kooptips wandelschoenen

Voor de wandelaar zijn wandelschoenen de belangrijkste onderdelen van zijn uitrusting. Welke wandelschoenen passen bij jouw manier van wandelen?

Zwart met blauwe tinten wandelschoen op steen

Wandelen zonder wandelschoenen is als fietsen zonder fiets. De wandelschoen is simpelweg onmisbaar voor een geslaagde wandeling. Wandelschoenen moeten goed passen bij jouw voeten, comfortabel voelen en duurzaam zijn. Qua soort en constructie moeten ze geschikt zijn voor de wegen en de paden waarover jouw wandelroutes lopen. Wandel.nl geeft een paar kooptips voordat je de winkel in stapt.

Welke wandelschoen bij welke voet?

Het kiezen van de juiste wandelschoenen is best lastig, er zijn immers veel soorten wandelschoenen te koop in de winkels, en ook heel veel merken. Welk paar wandelschoenen moet je dan kiezen? Eerste tip is om, voordat je schoenen gaat kopen, eerst goed na te denken over een aantal vragen.

Vragen over jouw manier van wandelen:

  • Hoe ver ben je van plan gemiddeld per dag te wandelen?
  • Over welk type paden of wegen wandel je het liefst? Wegen waar je uitstekend de ene voet voor de andere kunt zetten? Smalle en hobbelige paden? Of ben je van plan om vaak van de paden af te gaan?
  • Loop je meestal in het vlakke Nederland, ook in heuvelachtig gebied of ga je de bergen in?
  • Maak je dagwandelingen zonder bagage, met een kleine dagrugzak of loop je meerdere dagen met een zwaardere rugzak?
  • Wandel je vooral in warme zomerse omstandigheden, ben je ook van plan om in de winter op pad te gaan, en hoe zit het met de kans op regen onderweg?

Vragen over jezelf als wandelaar:

  • Sta je erg stevig op je voeten, of zwik je juist snel door je enkels? In het laatste geval heb je eerder behoefte aan een (hogere) wandelschoen die meer steun geeft.
  • Heb je brede, volumineuze voeten, of heb je platte en 'magere' voeten? Let in ieder geval op de 'leest' van wandelschoen.
  • Wat is je lichaamsgewicht? Met meer eigen kilo's is meer ondersteuning door de wandelschoen welkom.
  • Ben je een ervaren wandelaar?

Het gaat erom: welk type schoen past bij jouw voet? En bij wat je gaat doen. In een situatie waar de ene wandelaar kiest voor een lage wandelschoen, heeft de ander misschien meer baat bij een hogere en stijvere schoen.

Soorten wandelschoenen: A-, B- en C-schoenen

Er bestaat een ABC-indeling van wandelschoenen die door een aantal schoenfabrikanten en winkels wordt gebruikt voor de gemiddelde wandelaar. Daarin staat de A-schoen voor een soepele en lichte wandelschoen die over het algemeen voor wandelingen door eenvoudig terrein met een lichte rugzak wordt gebruikt. Daarna komt de hoge B-schoen, geschikt voor wandelingen over iets moeilijker begaanbare (berg)paden met een wat zwaardere rugzak. De zool van de B-schoen is stijver dan die van de A-schoen maar nog steeds buigzaam, en de wandelschoen geeft met een hoge schacht en een zwaardere constructie meer ondersteuning en bescherming aan voeten en enkels. Loop je over nog zwaarder terrein (buiten de paden in de bergen) met nog meer bepakking op je rug, dan kom je uit bij een stijve C- of zelfs een D-schoen.

Waar de een het liefst al op de Veluwe stevige en hoge wandelschoenen aantrekt, wandelt de ander fluitend op lage schoenen door de Alpen.

Maar niemand is de gemiddelde wandelaar. Waar de een het liefst al op de Veluwe stevige en hoge wandelschoenen aantrekt, wandelt de ander fluitend op lage schoenen door de Alpen. Toch kun je stellen dat de meeste wandelaars voor een dagwandeling in Nederland uit de voeten kunnen met een lichte en lage wandelschoen.

Meindl X-SO 30 GTX: een voorbeeld van een lage en lichte wandelschoen uit de A-categorie. Deze schoen is voorzien van Gore-Tex Surround dat ook waterdamp doorgeeft onder de voet via de zool
Meindl X-SO 30 GTX: een voorbeeld van een lage en lichte wandelschoen uit de A-categorie. Deze schoen is voorzien van Gore-Tex Surround dat ook waterdamp doorgeeft onder de voet via de zool.
Hanwag Banks II GTX. Deze dameswandelschoen valt in de A/B categorie. Het is dus een lichte soepele schoen, maar biedt meer steun dan een gemiddelde A-schoen. GTX staat voor een Gore-Tex voering.
Hanwag Banks II GTX. Deze dameswandelschoen valt in de A/B categorie. Het is dus een lichte soepele schoen, maar biedt meer steun dan een gemiddelde A-schoen. GTX staat voor een Gore-Tex voering.

Advies in de winkel

De ABC indeling lijkt helder, maar zo eenvoudig is het niet. Lang niet alle merken en winkels gebruiken de ABC-indeling, en de ene A- of B-schoen is de andere niet. Merken gebruiken vaak eigen benamingen als trekking, hiking of backpacking, en er bestaan ook tussenvormen als A/B en B/C. Wij raden aan om naar een deskundige winkel te gaan en je te laten adviseren, de wandelschoenen te passen en uit te proberen. Heb je veel wandelervaring, dan weet je op een gegeven moment beter welke schoen je nodig hebt. Heb je weinig ervaring, dan zul je ergens moeten beginnen en in de winkel kunnen ze je daarbij helpen.

Pasvorm van een wandelschoen

Heb je besloten welke type schoen het beste past bij jouw voeten en jouw manier van wandelen? Dan begint het passen. Want het allerbelangrijkste is dat de schoen comfortabel zit, dat er een ‘match’  is tussen schoen en voet. Uiteraard moet de lengtemaat van de schoen in orde zijn (voldoende ruimte voor de tenen), maar heel belangrijk is ook dat de leest van de schoen past bij de vorm van de voet. Er zijn platte, smalle en magere voeten, brede, volle voeten met een hoge wreef en alles wat daar tussen zit. Sommige merken hebben de naam beter bij brede voeten te passen, andere merken sluiten beter aan bij smalle en magere voeten. Van belang is dat de schoen goed sluit op de wreef, dat de hiel op z’n plaats blijft tijdens de loopbeweging, de tenen in staat zijn te bewegen en (heel belangrijk) dat er je geen vervelende drukpunten voelt. Bij twijfel in de winkel: niet doen.

Pas verschillende modellen in de winkel, met wandelsokken, en loop er een stuk op. Bij veel winkels kun je de schoenen een bepaalde periode thuis uitproberen. Zolang je er niet mee naar buiten gaat kun je ze dan nog ruilen. Informeer in de winkel naar de mogelijkheden.

Wandelschoenen voor dames

Heel veel wandelschoenen zijn verkrijgbaar in een variant voor heren en een variant voor dames. De variant voor dames is vaak anders (vrouwelijker) van kleur, maar dat is niet de enige reden. Dat vrouwen vaak kleinere voeten hebben dan mannen is bekend, maar een kleinere herenschoen volstaat in veel gevallen niet voor een vrouw. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat ' de damesvoet' anders is als je kijkt naar de verschillen in verhouding tussen voorvoet en hak. Ook zou de damesvoet behoefte hebben aan meer demping van de zool.

De B-schoen Lowa Vantage GTX Mid Women (voor dames dus) is bedoeld voor wandelaars die graag over bergpaden gaan wandelen. Ook als heren-variant verkrijgbaar
De B-schoen Lowa Vantage GTX Mid Women (voor dames dus) is bedoeld voor wandelaars die graag over bergpaden gaan wandelen. Ook als heren-variant verkrijgbaar.
De Grisport Track Low is een A schoen met een leren buitenwerk en een waterdichte voering.
De Grisport Track Low is een A schoen met een leren buitenwerk en een waterdichte voering

Zolen van een wandelschoen

Onder een wandelschoen zit vanzelfsprekend een zool. Iets waar je de schoen doorgaans niet op kiest, maar zeker niet onbelangrijk. Eigenlijk bestaat de wandelschoen uit meer zolen: een loopzool met profiel, een dempende tussenzool een binnenzool die de buigzaamheid bepaalt en een inlegzool met wel of geen ergonomisch voetbed.

Let er in de winkel op dat de zool buigt op de goede plek, dus op de buiglijn tussen tenen en voet. Verder moet de zool comfortabel afwikkelen, voldoende demping bieden, je mag niet te veel steentjes door de zool voelen, en het profiel moet geschikt zijn. Het ene profiel is ontwikkeld voor vlakke wegen, het andere is beter geschikt in bergachtig terrein (grip en remmen in afdaling). Een deskundige winkel kan je hierbij adviseren.

Waterdicht of niet?

Uiteraard willen we allemaal droge voeten houden tijdens het wandelen. Dat is comfortabeler, en beter voor je voeten (denk aan blaarvorming). Maar het valt niet mee. Water kan van boven komen (regen), buiten (nat gras en plassen) maar ook van binnenuit (zweetvoeten). Om de voeten te beschermen tegen regen moet een wandelschoen waterdicht zijn, maar om het zweet af te voeren moet de schoen juist goed ventileren.

Heel veel wandelschoenen zijn tegenwoordig voorzien van een waterdicht membraam. Bekend is het merk Gore-Tex, maar er zijn ook schoenen met waterdichte lagene van andere merken te koop. Waterdruppels van buiten kunnen daar niet doorheen, waterdamp (zweet) kan wel naar buiten. Schoenen zijn ook zonder zo’n membraam waterdicht te maken met onderhoudsmiddelen, maar bij een lichte en lage schoen is dat lastig. Een waterdicht membraam in de schoen is dan prettig, hoewel de schoen dan sneller warm aanvoelt dan dezelfde schoen zonder waterdichte laag. Het blijft een keuze: hoe vaak wandel je in de regen en over natte wandelpaden?

 

Gewicht van de wandelschoen

Tijdens het wandelen dragen je voeten continu het gewicht van de schoenen. Wandelschoenen mogen dus niet onnodig zwaar zijn, maar moeten tegelijkertijd voldoende steun bieden. Het blijft dus een compromis, staar je daarom niet blind op het gewicht.

Kortom

Zet voordat je de winkel in stapt goed op een rij wat jouw wensen zijn en laat je goed adviseren. Succes!