Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Inlegzolen in je wandelschoenen

In iedere wandelschoen zitten inlegzolen. Behalve de standaard modellen, zijn er ook inlegzolen met een speciale functie. Waar moet je op letten als je deze gaat kopen? Wandel.nl geeft je een paar tips.

Inlegzolen in je wandelschoenen - Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wat voor een auto de banden zijn, zijn voor een wandelaar de voeten. De zolen van je schoen vormen de belangrijke verbinding tussen je voet en de grond waar je op loopt. Behalve de buitenzool, is ook de binnenzool (inlegzool) belangrijk. Inlegzolen kunnen verschillende functies hebben, zoals:

  • comfort
  • ondersteuning van je voet
  • extra demping
  • vochtabsorptie
  • opvulling van de schoen (bij smalle voeten)

Inlegzolen van verschillende materialen

Als je wandelschoenen koopt, zitten hier standaard (uitneembare) inlegzolen in. Ze zorgen voor extra comfort, maar niet voor extra ondersteuning van je voeten. Ze zijn er in verschillende materialen, afhankelijk van je voeten en wensen, maar ook van de omstandigheden. De inlegzolen die standaard in wandelschoenen zitten, zijn meestal gemaakt van schuim/foam. Ga je lange wandelingen in de winterse kou maken, dan zijn er (merino)wollen inlegzolen (o.a. van de merken Woolpower en Superfeet). Er bestaan zelfs zolen met een onderzijde van aluminium, waardoor de warmte beter in je schoen blijft (van het merk Pedag).

Cederhouten inlegzool van No Sweat
Cederhouten inlegzool van No Sweat

Heb je snel last van zweetvoeten, dan kun je cederhouten inlegzolen van No Sweat in je schoenen leggen. Cederhout absorbeert vocht en pakt de micro-organismen aan die de bekende ‘zweetvoetenlucht’ veroorzaken.

Denk bij de aanschaf van zolen ook na over het soort wandelingen dat je er op gaat maken. Wandel je veel door ruig terrein, dan kan het raadzaam zijn om wat dikkere inlegzolen te kiezen die de schokken wat beter dempen.

Corrigerende inlegzolen

Corrigerende inlegzolen bieden extra ondersteuning en kunnen een afwijkende afwikkeling van je voeten tijdens het wandelen corrigeren. Een juiste landing en afwikkeling van je voeten zijn erg belangrijk. Sommige wandelaars wikkelen hun voeten niet helemaal goed af. Er is dan sprake van overpronatie of oversupinatie. In het eerste geval zakt je voet bij de landing te ver naar binnen door. Bij oversupinatie zakt je voet juist te veel naar buiten door. Je kunt dit meestal zien aan de manier waarop je schoenzolen slijten. Bij een afwijkende afwikkeling van je voeten zul je zien dat de zolen aan één kant van de schoen sneller slijten dan aan de andere kant (ze slijten scheef). Een verkeerde afwikkeling van je voet kan uiteindelijk zorgen voor voetklachten of blessures.

Een afwijkende afwikkeling of stand van je voet kun je corrigeren met speciale inlegzolen die je voeten ondersteunen. Heb je bijvoorbeeld een doorgezakte voet, dan kan een zool met een verstevigde hiel ervoor zorgen dat je voet meer steun heeft in de schoen. Raadpleeg bij voetklachten altijd eerst een (sport)podoloog of podotherapeut voordat je inlegzolen gaat kopen. Met verkeerde inlegzolen kunnen je voetproblemen zelfs verergeren. Bij een podoloog of podotherapeut kun je inlegzolen op maat laten maken. De zolen zijn dan helemaal aangepast aan jouw voeten.

Wandelen in het bos - Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ook bij sport- of outdoorspeciaalzaken zijn stabiliserende/corrigerende zolen verkrijgbaar. Deze zijn bedoeld voor wandelaars die geen specifieke klachten of voetafwijkingen hebben, maar wel op zoek zijn naar meer comfort. Deze stabiliserende zolen bieden meer ondersteuning en demping dan de standaard inlegzolen, waardoor je minder snel last krijgt van vermoeide voeten. Ze beschikken over bijvoorbeeld een anatomisch voetbed of over gelpads onder de hiel die voor extra schokdemping zorgen.

Een paar tips

Belangrijke voorwaarde bij de aanschaf van inlegzolen is natuurlijk dat de zolen in je wandelschoenen passen. Bij een verkeerde maat kan de zool in de schoen gaan schuiven, met blaren als gevolg. Houd er rekening mee dat schoenen groot of klein kunnen uitvallen en dat een inlegzool van bijvoorbeeld maat 40 niet altijd precies in een schoen van maat 40 past. Meet daarom altijd even de lengte van de originele inlegzool van je wandelschoen op. Op die manier weet je precies welke maat inlegzool in je schoen past.

Zwarte zolen - Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Houd er rekening mee dat je voet met een corrigerende inlegzool iets hoger in de schoen kan komen te zitten. Neem dus altijd je wandelschoenen mee als je zolen gaat kopen.

Haal de standaard inlegzolen uit je schoen voordat je er corrigerende inlegzolen in legt. Inlegzolen zonder corrigerende functie kun je vaak gewoon over corrigerende zolen heen leggen.

Ga je voor de eerste keer corrigerende/stabiliserende inlegzolen bij een sport- of outdoorspeciaalzaak aanschaffen, dan kun je beter naar de winkel gaan in plaats van je zolen via internet te bestellen. Op die manier ben je er zeker van dat de zolen goed in je schoen passen en dat ze prettig zitten.

Niet alleen de buitenzolen van je schoenen slijten, ook de inlegzolen moet je af en toe vervangen. Versleten zolen geven minder demping en absorberen minder vocht. Gemiddeld gaan inlegzolen een jaar mee, maar dit is uiteraard afhankelijk van het aantal kilometers dat je er op loopt.

Korting voor KWbN-leden

Met je Wandelvoordeelpas kun je dit jaar nog gebruik maken van een korting van 15% op cederhouten inlegzolen van NoSweat. Op de website van KWbN lees je hier meer over.