Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wat zijn de juiste wandelschoenen?

Goede wandelschoenen zijn heel belangrijk. Met de juiste schoenen kun je zowel blessures als blaren voorkomen. Wat zijn goede wandelschoenen en hoe koop je de juiste schoenen? Wandel.nl geeft je tips.

Wandelschoenen voor grote wandeltochten

Wat zijn goede wandelschoenen? Deze vraag is helaas niet heel eenvoudig te beantwoorden. Wat geschikte schoenen zijn, verschilt per persoon. Dit hangt onder meer af van de vorm van je voeten, van je looptechniek en van je lichaamsgewicht.

Belangrijk is dat je schoenen in ieder geval voldoende steun geven aan je voeten. Ze mogen niet knellen, maar ook niet te los zitten. Slappe gympen zijn daarom af te raden, zeker als je langere afstanden gaat lopen.

Om zeker te weten dat schoenen bij jouw voeten passen, is het verstandig om naar een gespecialiseerde winkel te gaan. Hier kun je goed voelen hoe de schoenen zitten en bovendien kun je hier advies krijgen. Vaak kunnen outdoor- en sportspeciaalzaken je voeten opmeten om te bepalen welke schoenen bij jou passen. Wandelschoenen via internet kopen, zeker als het om je eerste paar wandelschoenen gaat, is daarom af te raden.

Kooptips

Bij het passen en kopen van wandelschoenen, moet je op het volgende letten:

  • Ga wandelschoenen in de loop van de dag passen/kopen. Je voeten zwellen in de loop van de dag namelijk iets op. Ook dan moeten je schoenen nog prettig zitten.
  • Laat je niet leiden door het uiterlijk van de schoen. Natuurlijk wil je graag op mooie schoenen lopen, maar de pasvorm van de schoen is het allerbelangrijkst.
  • Pas de schoenen altijd met je wandelsokken aan.
  • Let er op dat je in de schoen je tenen nog kunt bewegen. Kan dit niet, dan zijn de schoenen te klein en heb je een maatje groter nodig.
  • Loop een stukje met ieder paar schoenen dat je past en controleer of je voeten niet in de schoenen gaan schuiven. De schoen moet goed aansluiten op de wreef van je voet. Gaan je voeten in de schoenen schuiven, dan heb je kans op blaren. Ook moet je geen vervelende drukpunten voelen.
  • Pas altijd meerdere merken en maten. Op die manier kun je goed vergelijken welke schoen het beste zit.  

 

Wandelschoenen in het gras

Goed inlopen

Heb je de juiste wandelschoenen gevonden, dan is het belangrijk om ze goed in te lopen voordat je er een lange tocht op gaat lopen. Test je nieuwe schoenen goed uit tijdens je training. Zo weet je zeker dat ze prettig zitten en kom je tijdens een tocht niet voor onaangename verrassingen (blaren en andere klachten) te staan.