Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Zo loop je nieuwe wandelschoenen in

Als je nieuwe wandelschoenen hebt gekocht, is het verstandig om deze eerst in te lopen. Op die manier kunnen je voeten en enkels wennen aan de gloednieuwe schoenen. Maar hoe loop je wandelschoenen op een goede manier in? Wandel.nl geeft je advies.

Veter strikken van nieuwe wandelschoenen

Je hebt nieuwe wandelschoenen gekocht. Vanuit de doos lachen ze je toe. Het is verleidelijk om ze meteen aan te trekken en er een lange wandeling op te gaan maken. Toch is het verstandig om de schoenen eerst rustig in te lopen. 

Door je schoenen rustig in te lopen, kunnen je voeten en enkels wennen aan de nieuwe schoenen. Wandelschoenen passen zich na verloop van tijd aan je voeten aan. Ze gaan 'naar je voeten staan', zo noemen ze dit ook wel. Bij nieuwe schoenen is dit nog niet het geval. Ga je er dan een lange wandeling op maken, dan heb je kans op blessures en blaren. Met deze tips loop je nieuwe wandelschoenen op een verstandige manier in.

afbeelding van iemand die zijn wandelschoen aantrekt.
(Foto: © Hanwag)

Begin binnen

Trek je nieuwe wandelschoenen eerst binnenshuis aan. Draag ze tijdens je dagelijkse activiteiten en voel hoe ze zitten. Gaan ze knellen of krijg je pijn? Bij diverse sport- en outdoorwinkels kun je de schoenen nog ruilen. Door ze eerst binnen te dragen, voorkom je dat ze vies worden. Je kunt de schoenen (afhankelijk voor de voorwaarden die gelden bij de winkel waar je ze hebt gekocht) dan nog terugbrengen. Controleer voordat je wandelschoenen koopt daarom altijd eerst even of de winkel een mogelijkheid biedt om de schoenen om te ruilen.

De eerste keer buiten

Zijn de schoenen binnenshuis goedgekeurd, dan is het tijd om naar buiten te gaan. Daarvoor heb je ze immers gekocht. Ga niet meteen een lange afstand lopen, maar begin met een korte wandeling. Bijvoorbeeld naar je werk of wanneer je boodschappen gaat doen. Fietsen is ook een handige manier om aan je schoenen te wennen. Neem tijdens je wandeling eventueel je oude wandelschoenen mee. Mocht je echt pijnklachten of blaren krijgen, dan kun je onderweg je oude schoenen nog aantrekken.

afbeelding van iemand die buiten zijn wandelschoen aantrekt.
(Foto: © Grisport)

Bouw de afstanden op

Gaven de schoenen bij de eerste wandeling geen klachten? Bouw de afstand dan langzaam verder uit. Zo geef je je voeten de tijd om aan de schoenen te wennen en kunnen je schoenen langzaam soepeler worden en beter aan je viet passen. Voel tijdens het wandelen goed hoe de schoenen zitten. Schuren ze niet? Geven ze voldoende steun? Geven ze ook geen klachten in je benen of in je knieën? Bij klachten kun je inlegzolen overwegen, mocht je die nog niet hebben.

Draag goede wandelsokken

Je kunt nog zulke fijne wandelschoenen hebben gekocht, zonder de juiste wandelsokken kun je alsnog klachten als blaren krijgen. Draag daarom ook in nieuwe wandelschoenen altijd goede sokken. Let op de maat en op het materiaal. Check ook of de vorm van de grote teen naar de kleine teen al in de sok zichtbaar is, voor een perfecte pasvorm. Wandelsokken van goede kwaliteit zijn op sommige plaatsen van de voet verdikt. Zo geven ze bescherming bij het lopen van lange afstanden. Het is wel de bedoeling dat je sokken je wandelschoenen goed opvullen, dus probeer uit welke sokdikte bij jou volstaat. Sluiten ze goed aan op de schoenen die je draagt? Het is belangrijk dat er niet teveel wrijving is, want zo krijg je blaren.

Wandelsokken van bridgedale

Oprekken?

Heb je pijnklachten bij je tenen? Dan kan het oprekken van nieuwe schoenen een oplossing bieden. Een schoenmaker kan leren schoenen oprekken. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt, want anders kan de schoen onherstelbaar beschadigd raken. Bij kunststof schoenen is er sowieso het risico dat het materiaal scheurt tijdens het oprekken.

Verzorg je nieuwe wandelschoenen

Nadat je schoenen de eerste kilometers met glans hebben doorstaan, wil je natuurlijk dat ze zo lang mogelijk mooi blijven, zowel van buiten als van binnen. Door je schoenen goed te onderhouden gaan ze langer mee en blijven ze bovendien water- en vuilafstotend. Reinig je schoenen nadat ze vies zijn geworden en laat ze na iedere wandeling goed drogen. Doe dit nooit bij de verwarming, want dit is niet goed voor het materiaal!