Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het Stormpad en wandelroute Breeveen in Leersum

Gebied / Regio
Utrechtse Heuvelrug
Karakteristiek
Natuur
Afstand
4.1km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Na een verwoestende valwind in het Utrechtse dorp Leersum, vind je in het getroffen gebied nu een nieuw, houten Stormpad voor wandelaars. Het omgewaaide bos ligt er ruig bij en herstelt op eigen kracht. Voor een gevarieerde wandeling combineer je de Wandelroute Breeveen met het Stormpad.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Leersum Darthuizen
Straat
Utrechtse Baan
Postcode
-
Plaats
Leersum
IMG20230529105602

Tekst & foto's: Eva Hopstaken

18 juni 2021. Een datum die zelfs een eigen Wikipedia-pagina heeft. Waarom? Op die dag raasde er een enorme wind door bepaalde delen van Nederland. Terwijl ik in een restaurant het weekend inluid, zie ik bij een oud-collega totale chaos in haar Instagram-stories voorbijkomen. In haar woonplaats Leersum lijkt alles wat los en vast zit door de lucht te waaien. Een paar dagen later weten we pas wat het noodweer exact heeft aangericht.

Opruimen? Nee

Leersum, op de Utrechtse Heuvelrug, is een van de zwaarst getroffen gebieden. Niet minder dan 16 hectare van het bos in Breeveen wordt omvergeblazen. Hoge bomen, sterke basten, ze knakken om als luciferhoutjes. In een oogwenk verandert het natuurgebied in een rampgebied. De ravage is enorm. Toch kent deze valwind een positieve wending. Waar veel natuurgebieden naar streven, is natuur met open plekken, dood hout en ruimte voor meer verschillende bomen, planten en diersoorten. Door de wind is er ineens zo’n plek ontstaan. Ruimte voor nieuwe fauna zoals berkenbomen en de wilde lijsterbes. Een plek waar reeën, dassen, vossen, vogels en talloze insecten (opnieuw) hun plek vinden.

wandelaar in het bos met omgevallen boom.
omgevallen boom op open veld in bos.
bordje met QR-code op Stormpad, hier kun je foto's maken.

On-Nederlands landschap

De zon staat, ondanks het vroege tijdstip, al hoog aan de hemel te stralen. Perfect wandelweer. Over de zandpaden, hier en daar geflankeerd door ruiter- en/of fietspaden, sta ik kort na het vertrek voor een enorm groot bord. ‘Welkom bij het Stormpad’. Uit mijn rugzak pak ik mijn mobiele telefoon en scan de QR-code om meteen meer informatie te lezen over het pad en haar voorgeschiedenis.

Stormpad over ruige natuur en omgevallen bomen.

Om stil van te worden

Net wanneer ik me afvraag – ondanks het enorme bord – of ik wel op de juiste weg ben, wordt een overhellende boom met nieuw hout gestut. Dat zie ik als een teken dat ik er bijna ben. Niet veel later dient de trap, of noem het een verhoogd vlonderpad, je bent immers op 1,5 hoogte boven de grond, zich aan. Zo’n exemplaar waar twee stappen te veel zijn en een net te weinig. Het mag de pret niet drukken. Eenmaal op gewenste hoogte sta ik oog in oog met een haast on-Nederlands landschap. We zijn in ons land immers zo gewend, dat bossen georganiseerd en overzichtelijk aangelegd zijn. Niets van dat is hier het geval. Het is om even stil van te worden.

ruige natuur vanaf het Stormpad Leersum.
vanaf het vlonderpad kijk je naar ruige natuur en omgevallen bomen.

Vlinders en herten

Tussen het dood hout, fladderen vrolijk gekleurde vlinders. Net als ik foto van de bonte fladderaars wil maken, zijn ze alweer uit het zicht verdwenen. “Mooi he,” verzucht een dame op leeftijd naast me. “Gisteren was ik hier net na zonsopkomst, toen zag ik twee kleine hertjes, maar ze waren, net als jouw vlinders, te snel voor mijn camera.”

Meer informatie

  • Het Stormpad is een initiatief van het Utrechts Landschap. Het vlonderpad is ongeveer 800 meter lang. Je kunt ook alleen dit pad lopen en hiervoor parkeren bij de Utrechtse Baan in Leersum. Meer informatie over het pad vind je hier.

  • Het Stormpad is ideaal te combineren met de groen gemarkeerde Wandelroute Breeveen van 2,5 km. Je komt door een gevarieerd bos met open velden. Het Stormpad is 800 m heen en 800 m terug. In totaal maak je een wandeling van 4,1 km. In de buurt kun je overigens nog meer gemarkeerde wandelroutes van Staatsbosbeheer vinden.
houten vlonderpad in het bos.
wandelaars op de heide bij het bos.
  • Bij parkeerplaats Leersum Darthuizen op de Utrechtsebaan zet je je auto gratis neer.
  • Bij De Veldschuur in Leersum heb je in het weekend de mogelijkheid een drankje te bestellen.