Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelcoaching: dit zijn de voordelen

Wandelcoaching wordt steeds populairder. Wat is het precies en wat zijn de positieve effecten van wandelen met een coach? Wandel.nl ging op onderzoek uit en zet de voordelen op een rij.

Wandelcoaching Dit Zijn De Voordelen
De voordelen van wandelcoaching. (Foto: © Mitja2, Getty Images)

Je hoort de term steeds vaker: wandelcoaching. Maar wat is het nu eigenlijk? En wat is het verschil met een wandeltrainer? We doken in de wereld van wandelcoaching en vertellen je alle voordelen.

Wandelcoaching Dit Zijn De Voordelen Wat Is Wandelcoaching
Wat is wandelcoaching? (Foto: © furkandemir, Pexels)

Wat is wandelcoaching?

Wandelcoaching richt zich vooral op je mentale welzijn. Onder leiding van een wandelcoach, dit kan een psycholoog of andere zorgprofessional zijn, ga je wandelend aan jezelf en aan oplossingen voor problemen werken. Dat kunnen zowel werkgerelateerde vragen als vragen over jouw privé-situatie zijn.

Vragen om te stellen aan een wandelcoach

Hoe kan ik beter met werkstress omgaan? Hoe kan ik meer tijd voor mezelf vinden? Hoe vind ik de juiste balans tussen werk en thuis? 

Met dit soort vragen ga je tijdens wandelcoaching aan de slag. Meestal maak je met je coach een aantal wandelingen en krijg je daarnaast oefeningen en opdrachten. 

Wat is het verschil tussen wandelcoaching en wandeltrainer?

Een wandeltrainer is een professional die jou een betere wandeltechniek aanleert, waardoor je veel langer kunt wandelen met minder blessures. Als je met een wandeltrainer aan het werk bent, kijk je samen met deze persoon naar jouw looptechniek, krachtraining, uithoudingsvermogen, snelheid en lichaamshouding.

Wandelcoach vs wandeltrainer

Of je een wandeltrainer of een wandelcoach nodig hebt, ligt vooral aan jouw persoonlijke doelen. Heb je behoefte aan iemand die naar je luistert en vanuit professionele kennis tips geeft hoe je om moet gaan met bepaalde uitdagingen? Kies dan voor een wandelcoach. Wil je je wandeltechniek verbeteren, of een groter doel zoals de Nijmeegse Vierdaagse behalen? Kies dan voor een wandeltrainer.

Wat een wandelcoach voor jou kan doen

"Toen ik in het voorjaar van 2017 burn-out raakte wist ik dat er iets in mijn leven zou moeten veranderen. Ik had wel eens gehoord dat mindfulness goed voor je was en ik kreeg van verschillende mensen het advies om veel te wandelen.

Dus…mijn eerste stap naar herstel werd een cursus mindfulness én iedere dag wandelen."

Lees het verhaal van Jolanda
Wandelcoaching Voordelen Wandelcoach Jolanda Hoe Wandelen Mijn Leven Veranderde
Wandelen in de natuur brengt ontspanning. (Foto: © Jolanda Hogenbirk)
Wandelcoaching Dit Zijn De Voordelen Voordelen Wandelcoaching 1 Je Hoeft Geen Oogcontact Te Maken
Voordelen wandelcoaching 1: je hoeft geen oogcontact te maken. (Foto: © mikedabell, Getty Images Signature)

Voordelen wandelcoaching 1: je hoeft geen oogcontact te maken

Wandelen in de natuur met een wandelcoach heeft als voordeel dat je elkaar niet de hele tijd hoeft aan te kijken. Anders dan met een reguliere sessie met een psycholoog of coach, waarbij je in een afgesloten ruimte zit. Elkaar niet aankijken zorgt ervoor dat je vrijer kunt en durft te praten.

Voordelen wandelcoaching 2: stilte is niet erg

Tijdens het wandelen een stilte laten vallen? Dat is helemaal niet erg. Sowieso is het nooit erg om (bewust) een stilte te laten vallen, tijdens een wandelsessie in de natuur met een wandelcoach kan stilte ervoor zorgen dat je op nieuwe, misschien betere, gedachten komt.

Wandelcoaching Dit Zijn De Voordelen Voordelen Wandelcoaching 2 Stilte Is Niet Erg
Voordelen wandelcoaching 2: stilte is niet erg. (Foto: © Slatan)
Wandelcoaching Dit Zijn De Voordelen Voordelen Wandelcoaching 3 Beweging In De Natuur
Voordelen wandelcoaching 3: beweging in de natuur. (Foto: © Anton Havelaar)

Voordelen wandelcoaching 3: beweging in de natuur

Door samen met je wandelcoach in beweging te zijn in de natuur, laat je je gedachten makkelijker de vrije loop. Bewegen heeft als voordeel dat het je hoofd minder vol laat voelen; door met een wandelcoach te praten komen je coach en jij beter tot de kern van je probleem of vraag.

Voordelen wandelcoaching 4: het verlaagt je stress

Wandelcoaching vindt meestal in de natuur plaats. In de natuur zijn, verlaagt stress. Uit onderzoeken blijkt dat we in de buitenlucht minder van het stresshormoon cortisol aanmaken. Hierdoor kunnen we makkelijker beslissingen nemen en ons beter concentreren.

Wandelcoaching Dit Zijn De Voordelen Voordelen Wandelcoaching 4 Het Verlaagt Je Stress
Voordelen wandelcoaching 4: het verlaagt je stress. (Foto: © cnicbc, Getty Images)
Wandelcoaching Dit Zijn De Voordelen Voordelen Wandelcoaching 5 Beter Onthouden
Voordelen wandelcoaching 5: beter onthouden. (Foto: © Jacob Lund)

Voordelen wandelcoaching 5: beter onthouden

Je kunt gesprekken maar ook adviezen van je wandelcoach beter onthouden doordat je omgeving steeds verandert. Je koppelt elementen uit het gesprek namelijk aan de plek waar je op dat moment liep. In een kamer waar je constant tegen dezelfde muren kijkt, is dit veel lastiger.

Meer voordelen wandelcoaching

  • De coach kan de natuur gebruiken om je te helpen, bijvoorbeeld door symbolen te zoeken en die te koppelen aan je hulpvraag. Denk hierbij aan een groep bomen die te dicht bij elkaar staan. Of aan een kruispunt van een aantal paden, dat symbool staat voor het punt waarop jij nu ook in jouw leven bent aanbeland.
  • Na afloop van het gesprek heb je én aan je mentale welzijn gewerkt én ben je in de buitenlucht in beweging geweest. Dit geeft een dubbel zo voldaan gevoel, goed gedaan! 

Waar vind je een goede wandelcoach?

Op zoek naar een wandeltrainer of wandelcoach? Vind er een in jouw buurt!

Bekijk meer

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een wandelcoach en wandeltrainer?

Een wandelcoach werkt met jou aan jouw mentale gezondheid, zoals een psycholoog. Een wandeltrainer verbetert je wandeltechniek voor bijvoorbeeld een groot wandelevenement.

Wat doet een wandelcoach?

Wandelcoaching richt zich vooral op jouw mentale gezondheid. Door samen met een wandelcoach (dit kan een psycholoog zijn of een andere zorgprofessional) krijg je inzicht in jezelf en oplossingen voor de problemen waar jij tegenaan loopt.

Hoe word ik wandelcoach?

Om wandelcoach te worden, moet je een wandelcoach opleiding volgen. Er zijn diverse opleidingen op de markt voor wandelcoaching; kijk naar een geaccrediteerde opleiding die een officieel diploma geeft.

Wat kost een wandelcoach?

De kosten voor een wandelcoach lopen uiteen, dit is per wandelcoach verschillend. De gemiddelde tarieven voor een wandelcoach varieren tussen €63 en €68 per uur.