Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelcoaching: dit zijn de voordelen

Wandelcoaching wordt steeds populairder. Wat is het precies en wat zijn de positieve effecten van wandelen met een coach? Wandel.nl ging op onderzoek uit en zet de voordelen op een rij.

Wandelaars op de hei

Wat is wandelcoaching?

Bij wandelcoaching denk je misschien vooral aan trainen onder begeleiding van een coach om je lichamelijke conditie te verbeteren. Wandelcoaching richt zich vooral op je mentale welzijn. Onder leiding van een wandelcoach, dit kan een psycholoog of andere zorgprofessional zijn, ga je wandelend aan jezelf en aan oplossingen voor problemen werken. Meestal gaat het om werkgerelateerde vragen. Hoe kun je beter met werkstress omgaan? Hoe kun je meer tijd voor jezelf zien te vinden? Met dit soort vragen ga je tijdens wandelcoaching aan de slag. Meestal maak je met je coach een aantal wandelingen en krijg je daarnaast oefeningen en opdrachten. 

Wandelcoaching dit zijn de voordelen

Wat zijn de voordelen van wandelcoaching?

1. Je hoeft niet constant oogcontact met je coach te maken, zoals in een afgesloten kamer. Ook voelt het laten vallen van een stilte minder snel ongemakkelijk. Een stilte tijdens een gesprek kan bovendien juist positief zijn. Dit zijn momenten om hetgeen je hebt gezegd nog even te overdenken. Het kan je daardoor op nieuwe, misschien zelfs betere, gedachten brengen.

2. Als je in beweging bent, laat je je gedachten makkelijker de vrije loop. Hierdoor komen jij en je coach beter tot de kern van je probleem of vraag.

3. Wandelcoaching vindt meestal in de natuur plaats. In de natuur zijn, verlaagt stress. Uit onderzoeken blijkt dat we in de buitenlucht minder van het stresshormoon cortisol aanmaken. Hierdoor kunnen we makkelijker beslissingen nemen en ons beter concentreren.

4. Je kunt gesprekken maar ook adviezen van je coach beter onthouden doordat je omgeving steeds verandert. Je koppelt elementen uit het gesprek namelijk aan de plek waar je op dat moment liep. In een kamer waar je constant tegen dezelfde muren kijkt, is dit veel lastiger.

5. De coach kan de natuur gebruiken om je te helpen, bijvoorbeeld door symbolen te zoeken en die te koppelen aan je hulpvraag. Denk hierbij aan een groep bomen die te dicht bij elkaar staan. Of aan een kruispunt van een aantal paden, dat symbool staat voor het punt waarop jij nu ook in jouw leven bent aanbeland.

6. Na afloop van het gesprek heb je én aan je mentale welzijn gewerkt én ben je in de buitenlucht in beweging geweest. Dit geeft een voldaan gevoel.

Boom in de mist op de hei

Waar vind je een goede wandelcoach?

Inmiddels zijn er in Nederland al een paar honderd wandelcoaches. Zoek in Google op ‘wandelcoach’ in combinatie met een plaatsnaam.