Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Wandelvakantie Utrecht - mooiste wandelreizen Nederland

Een wandelvakantie Utrecht is voor wandelaars die houden van natuur en geschiedenis. Want onze kleinste provincie is het voorbeeld van klein maar fijn. Binnen de provinciegrenzen is genoeg te ontdekken tijdens een wandelreis Utrecht. Natuurlijk de Utrechtse Heuvelrug met haar imponerende bossen, maar ook de Vinkeveense Plassen en de Loosdrechtse Plassen zijn ideaal voor een wandeling tijdens je wandelvakantie Utrecht.

Wandelvakantie Utrecht mooiste wandelreizen Nederland
Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. (Foto: © Michael Meijer, Getty Images)

Wandelen is een prachtige manier om de natuur te verkennen en tot rust te komen. Bij onze wandelreizen hoef je je geen zorgen te maken over je bagage. Jouw babage wordt van hotel naar hotel gebracht, zodat jij ontspannen met je dagrugzak kunt wandelen.

Voordelen van een wandelreis Utrecht

Als je een wandelreis boekt, heb je altijd de vrijheid zoals je dat mag verwachten. Of je nu een wandelreis boekt door Utrecht, Flevoland, Gelderland of Limburg: de kwaliteit is overal hetzelfde. We werken met betrouwbare reisorganisaties met jarenlange ervaring in het verzorgen van de beste wandelreizen in Nederland.

1. Geen Zorgen Over Bagage

Bij traditionele wandeltochten moet je vaak je bagage met je meedragen. Met onze reizen hoef je alleen je dagrugzak bij je te hebben. De rest wordt voor jou vervoerd.

2. Flexibiliteit in Wandelroutes

Of je nu kiest voor een georganiseerde of individuele wandelreis, de routes bepaal je zelf. Geniet in je eigen tempo van de prachtige omgeving.

3. Georganiseerde Wandeltochten

Als je kiest voor een wandelreis vanuit één hotel, kun je deelnemen aan georganiseerde wandeltochten. Er is altijd een ervaren gids die je meeneemt naar de mooiste plekjes.

4. Ruimte voor Avontuur

Naast het wandelen is er vaak ruimte om er een dagje met de auto op uit te trekken. Ontdek nabijgelegen steden en verrijk je reis met culturele ervaringen.

Mooiste wandelvakanties Utrecht

 1. Wandelvakantie Utrecht: Utrechtse Heuvelrug
 2. Wandelvakantie Utrecht: Groene Hart

Wandelvakantie Utrechtse Heuvelrug, Utrecht

Een wandelvakantie Utrecht is niet compleet zonder je een keer te hebben begeven op de Utrechtse Heuvelrug. De Utrechtse Heuvelrug is enorm, het natuurgebied strekt zich uit van het Gooimeer tot aan de Nederrijn. Ideaal dus voor een meerdaagse hike over de Utrechtse Heuvelrug! Zoals deze wandelvakantie; je ontdekt in een aantal dagen de prachtige Utrechtse Heuvelrug. Van historisch Huizen tot de romantische bossen van de Hoge en Lage Vuursche. Je bezoekt de Pyramide van Austerlitz en de Maarnse Berg. Via de Leersumse Plassen en het dorpje Amerongen sluit je je wandelvakantie Utrecht af. Een echte wandelreis om nog lang van na te genieten!

Boek deze reis
Wandelvakantie Utrecht mooiste wandelreizen Nederland
Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. (Foto: © Hilda Weges, Intreegue Photography)
Wandelvakantie Utrecht mooiste wandelreizen Nederland
Stadsaanzicht Woerden. (Foto: © Robin Verhoef, Getty Images)

Wandelvakantie Groene Hart, Utrecht

Een wandelvakantie Groene Hart is een verzamelnaam voor een wandelreis door oer-Hollands landschap. Denk bijvoorbeeld aan weidse uitzichten, veel water met monumentale boerderijen en prachtige dorpen. Het Groene Hart is niet voor niets erg populair tijdens een wandelvakantie Utrecht. Tijdens een wandelreis Groene Hart ontdek je steden zoals Lopik, Montfoort, Oudewater, Woerden en IJsselstein. Kasteel de Haar, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Paleis Soestdijk zijn bezienswaardigheden tijdens je wandelreis in Utrecht.

Bezienswaardigheden Utrecht

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht om te wandelen tijdens je wandelvakantie Utrecht:

 1. Kasteel de Haar
 2. Nationaal Militair Museum
 3. Pyramide van Austerlitz
 4. Blauwe Kamer
 5. Slot Zeist

1. Wandelen Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is een prachtig om te wandelen. Kasteel de Haar is niet zomaar een kasteel. Het is het grootste kasteel van Nederland, ooit het privédomein van de adellijke familie van Zuylen. Tot op de dag van vandaag brengen haar nazaten hier jaarlijks tijd door. Maar niet alleen de Nederlandse adel vond hier haar toevlucht. Ook de internationale jetset van de vorige eeuw, bekend om haar extravagante levensstijl, betrad regelmatig dit adembenemende kasteel.

Wandelvakantie Utrecht mooiste wandelreizen Nederland
Kasteel de Haar, Haarzuilens. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)
Wandelvakantie Utrecht mooiste wandelreizen Nederland
Nationaal Militair Museum. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

2. Nationaal Militair Museum

Tijdens je wandelvakantie Utrecht is een bezoek aan het Nationaal Militair Museum zeker aanbevolen, ook met kinderen. In het museum wordt aandacht besteedt aan de geschiedenis van Nederland door de jaren heen op militair gebied. Er staat veel vliegtuigen en militaire tanks opgesteld, die je kunt bekijken en soms zelfs mag besturen. Voor kinderen is het een ideale plek: op interactieve wijze maken zij kennis met de krijgsmacht. Bezoek ook de natuur van Soesterberg, gelegen achter het Nationaal Militair Museum. Loop op de 3 km lange landingsbaan of loop de Munitieroute, langs vervallen bunkers en munitiedepots.

3. Pyramide van Austerlitz wandelen

De Pyramide van Austerlitz heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Napoleontische tijd. Gebouwd door de Franse soldaten in 1804, diende het als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte en zijn overwinning bij de Slag bij Austerlitz. De bossen rondom de Pyramide bieden een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers. Met dichte bomen, kabbelende beekjes en weelderige flora, is het een plek om tot rust te komen en één te worden met de natuur. Er zijn verschillende wandelpaden die door de bossen slingeren en leiden naar adembenemende uitkijkpunten. Elk pad biedt een unieke perspectief op de omgeving.

Wandelvakantie Utrecht mooiste wandelreizen Nederland
Pyramide van Austerlitz. (Foto: © Sjo, Getty Images)
Wandelvakantie Utrecht mooiste wandelreizen Nederland
Blauwe Kamer, Wageningen. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

4. Blauwe Kamer wandelen

Wandelen door de Blauwe Kamer in Wageningen is voor echte natuurliefhebbers. Voor een wandelvakantie Utrecht zit je hier goed. Tijdens je wandeling door de Blauwe Kamer ontdek je waarom de Nederrijn hier vrij spel heeft en regelmatig overstroomt. Je komt oog in oog te staan met grote grazers zoals Schotse Hooglanders en wilde paarden. Ook ontdek je waarom dit gebied zo geliefd is bij allerlei verschillende vogels. Tijdens je wandeling Blauwe Kamer vind je onder andere lepelaars, de grasmus, braamsluiper en verschillende soorten eenden.

5. Slot Zeist wandelen

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug kan uitstekend bij Slot Zeist. In 1677 werd de eerste steen van Slot Zeist gelegd, in opdracht van Willem Adriaan van Nassau. Het slot diende destijds als zomerresidentie voor de adellijke familie. Met zijn 70.000 inwoners heeft Zeist bijna een stadsachtige allure, maar toch heeft het nooit de formele stadsrechten ontvangen en blijft het charmant bekend als een dorp. Zeist vindt zijn oorsprong in de vroege Middeleeuwen, waar het begon als een bescheiden nederzetting in het hart van de Utrechtse Heuvelrug. Slot Zeist, een majestueus kasteel omgeven door weelderige tuinen, is het culturele epicentrum van de stad en herbergt een schat aan historische artefacten.

Wandelvakantie Utrecht mooiste wandelreizen Nederland
Slot Zeist, Zeist. (Foto: © ahavelaar, Getty Images)

Utrechtse Heuvelrug wandelen

Er zijn prachtige plekken waar je kunt wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. Dit is de top 5 wandelen op de Utrechtse Heuvelrug:

 1. Amerongse Berg
 2. Leersumse Veld
 3. Kaapse Bossen
 4. Pyramide van Austerlitz
 5. Soesterduinen

1. Amerongse Berg wandelen

Het Amerongse Bos, gelegen in de Utrechtse Heuvelrug, herbergt de grootste hoogteverschillen van dit prachtige natuurgebied. De kroon spant de Amerongse berg, die majestueus oprijst tot een hoogte van maar liefst 69 meter. Deze imposante heuvel vormt het hoogtepunt van de regio en biedt een adembenemend uitzicht over het omliggende landschap.

Wandelvakantie Utrecht mooiste wandelreizen Nederland
Amerongse Berg, Amerongen. (Foto: © Apdency, Wikimedia)
Wandelvakantie Utrecht mooiste wandelreizen Nederland
Leersumse Veld, Leersum. (Foto: © Ivonne Wierink, Wierink Imaging)

2. Leersumse Veld wandelen

Het Leersumse Veld, ook bekend als de Leersumse Plassen, vormt een oogverblindend mooi gebied om te wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. Met een wandelroute van 6 kilometer, wat ongeveer 90 minuten wandelen betekent, word je geleid door weelderige bossen en betoverende heidelandschappen rondom de plassen. Dit stukje natuur op de Utrechtse Heuvelrug is werkelijk adembenemend.

3. Kaapse Bossen wandelen

De Utrechtse Heuvelrug herbergt enkele van de meest betoverende bossen, met name in de betoverende omgeving van Doorn. De Kaapse Bossen bieden een idyllisch natuurbeeld dat perfect past bij dit gebied. Beklim de indrukwekkende 25 meter hoge uitkijktoren, genaamd "de Kaap", en laat je verrassen door een spectaculair uitzicht over de hele omgeving! Bij helder weer strekt het zicht zich uit over de gehele Utrechtse Heuvelrug! Het is dan ook geen verrassing dat de wandelpaden hier in drukke periodes zeer populair zijn.

Wandelvakantie Utrecht mooiste wandelreizen Nederland
Kaapse Bossen, Doorn. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)
Wandelvakantie Utrecht mooiste wandelreizen Nederland
Pyramide van Austerlitz, Austerlitz. (Foto: © ahavelaar, Getty Images)

4. Pyramide van Austerlitz wandelen

De Pyramide van Austerlitz, het meest gevierde monument op de Utrechtse Heuvelrug, prijkt trots op het hoogste punt van deze imposante rug. In het jaar 1804 werd dit meesterwerk opgericht door een Franse generaal die nauw bevriend was met niemand minder dan Napoleon zelf. Pas in het jaar 2000 onderging de Pyramide een zorgvuldige restauratie, waardoor hij in volle glorie herrees. Sindsdien is dit imposante monument weer in volle pracht te bewonderen.

5. Soesterduinen wandelen

Aan de noordelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug schittert een plek die absoluut op je verlanglijstje moet staan: de betoverende Soesterduinen. Hier ontvouwt zich de grootste zandverstuiving van de hele provincie Utrecht. Tijdens een betoverende wandeling langs het stuifzand, door de weelderige bossen en over de prachtige heidevelden, waan je je in een waar paradijs.

Wandelvakantie Utrecht mooiste wandelreizen Nederland
Soesterduinen, Soest. (Foto: © JanJBrand, Getty Images)

Stadswandelingen Utrecht

Er zijn tijdens je wandelvakantie Utrecht prachtige stadswandelingen te maken. Een aantal mooie steden voor je stadswandeling zijn onder andere Utrecht (stad), Amersfoort, Zeist en Bunschoten-Spakenburg.