Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in Austerlitz

Midden op de Utrechtse Heuvelrug ligt het plaatsje Austerlitz. Een dorpje dat is ontstaan in de tijd van Napoleon en een prima uitvalsbasis is voor mooie wandelingen in de prachtige omgeving. Ga met Wandel.nl op stap en treed in de voetsporen van het leger van Napoleon.

Pyramide van Austerlitz vanuit de lucht in het groen.
Pyramide van Austerlitz. (Foto: © Shutterstock)

Wie gaat wandelen in Austerlitz, zal zich verbazen over de afwisseling in het gebied. Naast het mooie bosrijke gebied, waar rijken uit de stad hun buitenverblijven hadden, mogen ook de zandverstuivingen van Den Treek en het Henschotermeer niet ontbreken in een bezoek. Vergeet ook zeker niet om de Pyramide van Austerlitz te bezoeken. Niet alleen om te genieten van het uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug, maar ook voor de kinderen is hier van alles te beleven in het lunapark! Op deze pagina vind je de leukste wandeltips.

Over Austerlitz

Op de plek waar nu het dorpje ligt, was in 1804 legergeneraal De Marmont gelegerd. Hij diende onder Napoleon. Zo’n 18.000 soldaten hadden hier hun kamp opgeslagen en dat zorgde er natuurlijk voor dat handelaren het kamp wisten te vinden en handel begonnen te drijven. Nadat het leger vertrokken was, bleven de handelaren hier in de nederzetting, wat het begin was van het dorp dat we nu kennen als Austerlitz.

Kenmerkend voor Austerlitz is de piramide die in het bos te vinden is en boven het bomendek uittorent. Een eerbetoon aan Napoleon, gebouwd door de soldaten van De Marmont in 1804 om de verveling in het kamp tegen te gaan en in eerste instantie de Marmontberg werd genoemd. De uiteindelijke naam Austerlitz kregen het dorp en de Pyramide in 1806, een jaar nadat Napoleon de slag bij het Tsjechische Austerlitz won.

wandelaar op de heide
Bornia. (Foto: © Shutterstock)

Wandeltip: Heidestein en Bornia

Ten zuiden van Austerlitz liggen landgoed Heidestein en Bornia. Vanaf De Traay start de wandeling Bornia van 5,5 kilometer. Deze route kun je prima combineren met wandeling Heidestein van 4,5 kilometer. Beide wandelingen hebben een totaal eigen karakter en vinden elkaar in het zandverstuivingsgebied, waar de schaapskudde vrij rondloopt. Waar je in Bornia vooral wordt ondergedompeld in prachtige natuur, voert het landgoed Heidestein je langs het historische landgoed. Het landhuis uit 1906 is afgebrand, maar het theehuis staat er nog wel, pal aan de opmerkelijke turquoisegroene vijver en de door tunnels doorkruiste aarden wal. De toenmalige eigenaar was waterbouwkundig ingenieur en zijn professie zie je terug in de vele wateringskanaaltjes en bruggetjes.

water en bos in landgoed Heidestein.
Landgoed Heidestein. (Foto: © Andrea van Lieshout)
waterplas met blauwe lucht en wolken.
Den Treek. (Foto: © Andrea van Lieshout)

Wandeltip: D’oude Kamp – Heyschoten

Wandeling D’oude Kamp – Heyschoten is een afwisselende wandeling van 17 kilometer, die je laat kennismaken met het dorpje Austerlitz en de bosrijke omgeving met haar rijke cultuurhistorie. Ontdek de Franse Putten, het UMO-monument ter ere van de rijwielvereniging “Utrecht Met Omstreken”, de Koepel van Stoop en uiteraard de Pyramide van Austerlitz. Je kunt deze 17 kilometerlange wandeling op diverse opstappunten beginnen. Je volgt de witte markeringen.

Wandeltip door bos en heide

Vanuit Austerlitz kun je deze twee wandelingen afzonderlijk van elkaar lopen, of aan elkaar knopen. De bos- en heidewandeling van 10 kilometer gaat zuidwaarts richting landgoed Heidestein en Bornia en de boswandeling van 9 kilometer gaat noordwaarts door het bos richting de Pyramide.

Wandeltip langs zandverstuivingen en het Henschotermeer

Een grote kruising van provinciale wegen, die ook wel bekend staat als Quatre Bras, verdeelt deze wandelronde in vier kwarten met ieder hun eigen charme. Je wandelt over het Treekerpunt met de zandverstuivingen en heidevelden, waant je in een tropisch paradijs aan het Henschotermeer, slentert langs de luxe buitenplaatsen aan De Hoogt en De Laagt en zoekt de hoogte op op de Pyramide van Austerlitz.
De wandeling is 12,4 kilometerlang en te downloaden via Komoot (niet gemarkeerd). Wandel.nl-redacteur Andrea woont in de buurt en is hier vaak te vinden, dus dit is haar persoonlijke aanrader!

Henschotermeer vanuit de lucht.
Henschotermeer. (Foto: © Shutterstock)

Routes voor de kinderen

Vanaf de Pyramide van Austerlitz starten verschillende wandelroutes die prima met kinderen te wandelen zijn. Hoogtepunt is natuurlijk de beklimming van de Piramide.
Vanaf het Beauforthuis wandel je bijvoorbeeld het dierenvriendjespad van 1,5 uur. Deze wandeling is speciaal voor kinderen van 3 t/m 7 jaar. De route met allerlei opdrachten onderweg haal je tegen een kleine vergoeding bij het Beauforthuis.
Op landgoed Heidestein vind je twee kinderroutes van ongeveer een kilometer, waarbij de kinderen meer te weten komen over dieren en bomen.

Horecatips

Tijdens de wandelingen kom je verschillende horecagelegenheden tegen:

  • De Pyramide van Austerlitz, Zeisterweg 98, 3931 MG Woudenberg.
  • Pannenkoekenboerderij Bergzicht en Bij Kees, Doornseweg 23, 3931 MH Woudenberg.
  • Het Oude Strandhuis, De Heygraeff 2, 3931MK Woudenberg (check vooraf de openingstijden).
  • Beauforthuis, Woudenbergseweg 70, 3711 AB Austerlitz.
  • Diverse horeca in het dorp Austerlitz.
pad door een grasveld met landhuis in de verte.
Buitenplaats De Hoogt, tussen Austerlitz en Maarn. (Foto: © Andrea van Lieshout)

Parkeren

Gratis parkeren kan op de parkeerplaatsen in en rondom Austerlitz, zoals pannenkoekenboerderij Bergzicht, het Treekerpunt (tegenover Bergzicht) en bij de Pyramide. Toegang tot (van 1 april t/m 30 september) en parkeren bij het Henschotermeer zijn beide betaald. Daarvoor kun je online je tickets reserveren. Vooral op drukke dagen aan te raden!