Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Drie historische plekken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug ligt op een stuwwal, waardoor de hoogteverschillen soms groot zijn. Ook bijzonder is de rijke geschiedenis van het natuurgebied. Wandel.nl selecteert drie historische plekken in het nationaal park die je gezien moet hebben.

Header | Drie historische plekken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug wandel je een van de vele wandelroutes over de hoge zandrug, die als een groene ruggengraat van de Grebbeberg naar het Gooimeer loopt. Bijzonder is ook de rijke geschiedenis van het park, die je op veel plekken terugziet. Wij hebben drie historische toppers voor je geselecteerd.

Kasteel Amerongen

In de dertiende eeuw stond er in de uiterwaarden van de Rijn al een woontoren. Die werd in de loop der eeuwen uitgebreid tot een kasteel met torens. Het kasteel werd meerdere keren verwoest en weer herbouwd, totdat het ‘Huys’ in de zeventiende eeuw zijn huidige vorm kreeg.

Rondom Kasteel Amerongen is het mooi wandelen door de historische tuinen met daarin een bloementuin, moestuin, boomgaard en bospark.

Afbeelding 1 | Drie historische plekken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Kasteel Amerongen
Afbeelding 2 | Drie historische plekken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Huis Doorn

Huis Doorn

De beroemdste bewoner van Huis Doorn is de Duitse ex-keizer Wilhelm II, die na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland vluchtte en in Huis Doorn woonde tot zijn overlijden in 1941.

Je vindt er nog veel herinneringen aan de ex-keizer. In het park vind je onder andere Wilhelms mausoleum, de rozentuin die Wilhelm voor zijn vrouw liet aanleggen en de grafstenen van Wilhelms hondjes.

Pyramide van Austerlitz

Hoe voorkom je dat je soldaten zich gaan vervelen? Je zet ze aan het werk, moet generaal Marmont in 1804 gedacht hebben. Hij liet zijn manschappen in slechts 27 dagen een monument bouwen, in de vorm van een piramide, compleet met obelisk. Als eerbetoon aan Napoleon, die de slag bij Austerlitz (in Tsjechië) had gewonnen, kreeg het bouwwerk al snel de naam Pyramide van Austerlitz. Nu is dit bijzondere bouwwerk het startpunt van verschillende mooie wandelingen.  

Afbeelding 3 | Drie historische plekken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Pyramide van Austerlitz