Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Op weg naar de Via Gladiola: Simone begint met trainen

Wandelfanaat Simone Vos uit Nijmegen hoopt dit jaar voor het eerst de 4Daagse Nijmegen uit te lopen! Ze doet mee aan het trainingsprogramma Via Vierdaagse en deelt haar ervaringen op Wandel.nl.

Simone Vos
afbeelding van benen op de Via Gladiola tijdens de 4Daagse.
(Foto: © Shutterstock)

Een paar wandelschoenen staat bij de achterdeur en een paar achter in mijn auto. Zo kan ik op elk gewenst moment mijn wandelstappers aantrekken en op pad gaan. Wandelen is voor mij namelijk niet alleen trainen voor de 4Daagse, maar ook: mijn hoofd leegmaken, tot rust komen en mijn basisconditie op peil houden.

afbeelding van Simone Vos bij een uitkijkpunt.
Simone Vos.

Kilometers versleten

Sinds ik in 2019 de Peaks of the Balkan (10 dagen door Albanië, Montenegro en Kosovo) heb gelopen, ben ik om. Wandelen is geweldig. De ene voet voor de andere en gewoon de hele dag alleen maar een doel hebben: bij dat eindpunt aankomen en dan niks meer. Na die wandeltocht ging het los. Ik heb het Pieterpad gelopen, het eerste deel van het Nederlands Kustpad, de Via degli Dei en Alta Via Cinque Terre in Italië en heb heel wat kilometers in de Dolomieten versleten. Ik ben met recht een wandelliefhebber en loop het liefst iedere dag wel.

Beter getraind

In 2018 deed ik mee aan de 4Daagse en had ik ook best flink getraind met een aantal vriendinnen. Toch haakte ik na 2,5 dag af. Ik had zoveel blaren dat ik die donderdag niet op tijd meer binnen zou komen. Ik had blaren onder eelt, blaren onder blaren. Ellende. Huilen. Teleurstelling. En: motivatie om de 4Daagse de volgende keer wél uit te lopen. Ik ben inmiddels al beter getraind dan ik in 2018 vlak voor de 4Daagse was, dus ik heb goede hoop. Ik heb al heel wat jaren meegedaan aan de feesten en vind de sfeer in de stad altijd fantastisch. Ook dat jaar dat ik zelf liep, vond ik de aanmoediging aan de kant hartverwarmend. Ik kijk daar ook erg naar uit.

afbeelding van een wandelaar op de Via Gladiola die aangemoedigd wordt.
Wandelaars aanmoedigen brengt groot plezier! (Foto: © Camp Heumensoord, Flickr)
Ik heb een groep mensen om me heen verzameld die ook graag wandelt
afbeelding van iemand die zijn wandelschoen strikt.
Nieuwe wandelschoenen moet je goed inlopen. (Foto: © Hanwag)

Via Vierdaagse: nu al zinvol

Om me voor te bereiden op de 4Daagse, heb ik mijn wandelschoenen heel goed ingelopen, een groep mensen om me heen verzameld die ook graag wandelt en meedoet aan de 4Daagse en me aangemeld voor Via Vierdaagse. Het trainingsschema en de informatie die wandeltrainer Bart Putman uitlegde bij de intro, vond ik heel zinvol. Ik weet nu hoe ik mijn conditie kan opbouwen; om de twee dagen lopen, zodat mijn conditie echt verbetert. En mijn spieren voldoende rust geven tussendoor.

Van Kustpad tot yoga: goed voorbereiden

Ik loop al heel geregeld. Meestal twee keer zo’n vijf kilometer doordeweeks en in het weekend verschilt het: tussen de tien en twintig kilometer. Daarnaast loop ik een keer in de zoveel maanden een stuk van het Nederlands Kustpad, dat van Zeeland tot aan Groningen langs de kust van Nederland voert. In maart loop ik dan drie dagen achter elkaar ruim twintig kilometer per dag. Daarnaast doe ik een keer in de week yoga om mijn spieren soepel te houden.

afbeelding van Simone Vos aan de Italiaanse kust.
Simone wandelt graag aan de kust.
afbeelding van het Romeinse masker aan de Waal in Nijmegen.
Het Romeinse masker aan de Waal in Nijmegen.

Op ontdekking

Omdat ik in Nijmegen woon, loop ik graag in de gebieden eromheen. Groesbeek, Wijchen, de Ooijpolder, Ressen, de Duivelsberg, noem het maar op. Maar ook in de Achterhoek en in Brabant wandel ik geregeld. Het ligt er ook maar net aan wie er mee gaat en hoeveel tijd er in het weekend is. De wandelschoenen zijn in ieder geval altijd dichtbij, daar gaat het sowieso niet aan liggen.

En dan nog dit ...

De 4Daagse Nijmegen vindt plaats van dinsdag 18 t/m vrijdag 21 juli. De komende maanden lees je op Wandel.nl meer blogs van Simone Vos, over haar wandelavonturen, ontmoetingen en ervaringen op weg naar de Via Gladiola. Wil je nog aanhaken bij het Via Vierdaagse-trainingsprogramma? Dat kan met het Via Vierdaagse Lite pakket.

Op Wandel.nl staan meerdere artikelen die je kunnen helpen in de voorbereiding op jouw 4Daagse. Lees hier bijvoorbeeld hoe je je wandeltempo kunt verhogen. En op deze pagina lees je alles over het nut van een trainingsschema. Heb jij nog meer tips voor Simone? Deel ze via redactie@wandel.nl o.v.v. 'Op weg naar de Via Gladiola'.