Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

6 tips om je wandeltempo te verhogen

Wil je graag sneller kunnen wandelen? Bijvoorbeeld omdat je een prestatietocht wilt lopen? Wandel.nl geeft je praktische tips om je wandeltempo op een verantwoorde manier te kunnen vergroten.

Header | 6 tips om je wandeltempo te verhogen

De meeste wandelaars lopen puur recreatief en geven niet om het tempo. Maar als je tot doel hebt om aan een lange afstandswandeling deel te nemen (waarbij je vaak een minimaal tempo moet lopen om deel te kunnen nemen) of je wilt je wandeltempo verhogen, dan zul je hier toch voor gericht moeten trainen. Met deze tips verhoog je op verantwoorde wijze je wandeltempo.

Bouw rustig op

Als je sneller wilt gaan wandelen, moet je dat (net als met het uitbouwen van je afstand) langzaam opbouwen. Ben je een beginnend wandelaar, dan is het logisch dat jouw opbouw er anders uit ziet dan die van een lange afstandswandelaar. Laat je daarom ook niet leiden door wat anderen zeggen, maar luister naar je eigen lichaam. Verspreid je trainingen ook over de week, zodat je voldoende rust tussen de trainingen hebt en wissel verschillende soorten trainingen met elkaar af.

Wandel op een schema

Online zijn wandelschema’s te vinden. Houd bij het kiezen van een schema jouw doel voor ogen en gebruik een schema dat bij jouw niveau past. Op wandel.nl vind je bijvoorbeeld een schema voor de beginner. Heb je tot doel om een langeafstandswandeling op een bepaalde snelheid te lopen? Train dan niet alleen de snelheid, maar ook de afstand. Voor iedere wandelaar die wil opbouwen geldt om in de trainingen te variëren met duurtrainingen en intervaltrainingen.

Klok en agenda

Krachttraining

Krachttraining wordt vaak onderschat, maar heeft een belangrijke toegevoegde waarde. Ook voor wandelaars. Met krachttraining zorg je ervoor dat je spieren sterker worden: je belastbaarheid neemt toe. Daardoor is de kans op overbelasting en blessures minder groot. Erg belangrijk als je langer en sneller wilt gaan lopen. Nog een voordeel: sterkere beenspieren zorgen voor een krachtigere afzet in je wandelpas, wat kan helpen sneller te worden.

 

Wandelen met anderen

Heb je moeite om je trainingen alleen te doen? Sluit je dan aan bij een wandelgroep of -vereniging. Niet alleen heb je dan ‘een stok achter de deur’, maar je wandelt tussen mensen die ook een doel hebben, misschien net wat sneller zijn dan jij of misschien doe je wel ideeën op voor een mooie wandeltocht waar je voor wilt gaan trainen. Daarnaast is er aandacht voor looptechniek, wat je kan helpen je snelheid te verhogen.

Let op je voeding

Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk, maar als je een prestatie wilt leveren is het zaak om goed te letten op je voeding. Eet gezonde, ongeraffineerde producten om zo de beste voedingswaarden binnen te krijgen en vermijd zoveel mogelijk suikers. Hiermee heb je voldoende energie in je lichaam voor je wandeling, maar een juiste balans helpt je ook sneller herstellen. In dit artikel kon je al lezen hoeveel energie wandelen kost. Ga je meer wandelen en/of verhoog je je snelheid, dan zal je lichaam meer calorieën gaan verbranden. Je lichaam heeft doorgaans voldoende energie voor 1,5 uur intensieve inspanning. Je kunt zelf berekenen of je ook echt extra calorieën binnen dient te krijgen. Kies dan voor gezonde snacks zoals dadels, fruit en ongezouten noten.

Notenmix