Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

De eerste...wandelschoen

In de rubriek 'de eerste...' duiken we in de geschiedenis van wandelen. In deze aflevering lees je over de allereerste wandelschoen.

Wat was de eerste wandelschoen?

Wat was de eerste wandelschoen? Helaas, wanneer éxact de eerste wandelschoen is ontworpen, valt met geen mogelijkheid te achterhalen. Schoenen zijn er echter al sinds mensenheugenis. Al in de Oudheid liepen onze voorvaderen op provisorisch in elkaar gedraaid schoeisel. En wat te denken van de oude Grieken en Romeinen op hun hippe Nike Airs Jeruzalem (lees: sandalen). Schoenen behoren tot de oudste kledingstukken, noodzakelijk om het terrein te slechten. Later groeiden ze uit tot statussymbool en modeproduct.

De wereldwijde schoenenproductie nam een enorme vlucht toen Jan Ernst Matzeliger (1852-1889) de schoenstikmachine uitvond. Dat apparaat maakte het mogelijk eenvoudig de zool aan de rest van de schoen te bevestigen. Wie er als de kippen bij waren wat betreft bergschoeisel, waren de gebroeders Wagner: Lorenz, Hans en Adolf. Eerstgenoemde startte zijn bedrijf LOWA in München in 1923. Hans op zijn beurt begon het bedrijf HANWAG en Adolf stond aan het roer van Hochland. Drie bekende merken van drie pionierende broers.