Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Interessante tv-programma’s als je van wandelen houdt

Regelmatig zijn er programma's op televisie waarin wandelen centraal staat. Via NPO Start kun je ze makkelijk terugkijken. Wandel.nl tipt de leukste programma's voor wandelaars.

Header | /interessante-tv-programmas-als-je-van-wandelen-houdt

Is het slecht weer of ben je bijvoorbeeld door een blessure niet in staat om te wandelen? Er zijn diverse tv-programma's waarmee je dan toch nog in de wandelstemming kunt komen en inspiratie kunt opdoen voor je volgende wandeling. Wandel.nl tipt je programma's die je via Uitzending Gemist kunt bekijken.

Ga de natuur in met Vroege Vogels

Al ruim 35 jaar brengt Vroege Vogels natuur en milieu in Nederland in beeld. Het programma bezocht de afgelopen jaren diverse natuurgebieden. Van Waddeneilanden als Terschelling, Vlieland en Ameland tot Zuid-Limburg. Boswachters vertellen over de dieren en planten in deze gebieden. In maart van dit jaar startte er een nieuwe reeks afleveringen. In de aflevering 24 september zijn ze in het zuidelijkste heidegebied van Nederland geweest: de Brunssummerheide. Met dieppaarse heuvels en een zeldzaam hoogveengebied.

Naar de afleveringen

Het Gevoel van de Vierdaagse

De 4-Daagse Nijmegen is het grootste wandelevenement ter wereld. Niet voor niets kan het evenement op veel media-aandacht rekenen. Jaarlijks dompelt Fons de Poel zich onder in Vierdaagsesferen. Hij interviewt mensen op en langs de route en bevraagt ze naar hun motivatie om de Via Gladiola te willen halen. Het programma is een goede manier om voor komende zomer alvast in de Vierdaagse-stemming te komen.

Naar de afleveringen
Het Gevoel van de Vierdaagse
Deelnemers aan de Vierdaagse Nijmegen

Langs de Rijn

Wandel je wel eens langs een rivier? Misschien heb je je dan wel eens afgevraagd waar deze begint. In Langs de Rijn volgen Martin Hendriksma en Huub Stapel de gehele loop van de Rijn. Van de geboorte in de Alpen tot Hoek van Holland waar het water de Noordzee in stroomt. Ze gaan in gesprek met verschillende mensen die om uiteenlopende redenen een band met de rivier hebben. Van goudzoekers in de bergen tot inwoners van de Betuwe die voor het water van de Rijn moesten vluchten. Wandel je de volgende keer langs de Rijn, dan kijk je waarschijnlijk met meer ontzag naar deze rivier.

Naar de afleveringen
/interessante-tv-programmas-als-je-van-wandelen-houdt-.htm2

Laat mij maar lopen

‘Laat mij maar lopen’ volgt zeven wandelaars die de bekende pelgrimstocht naar Santiago de Compostela maken. Ieder hebben ze hun eigen redenen om deze fysiek en mentaal zware tocht te maken. Mocht je zelf van plan zijn om ooit de tocht te gaan lopen, dan geeft het programma een goed beeld van de omgeving en de uitdagingen die je te wachten staan. Zouden de zeven wandelaars het allemaal redden?

Naar de afleveringen

Een tocht door de tijd

Hoe laat je bijna 50.000 mensen op een veilige manier door een stad lopen? En hoe stuur je een heel leger van vrijwilligers aan? Op deze vragen probeert deze documentaire een antwoord te krijgen. ‘Een tocht door de tijd’ werd in het kader van de 100ste Vierdaagse Nijmegen in 2016 gemaakt en geeft een mooi inzicht in de organisatie en logistiek van de Vierdaagse.

Naar de documentaire

Wandelen, het ritme van vertraging

Kruispunt besteed in aflevering drie aandacht aan de effecten van wandelen. Wandelen is (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Uit onderzoek van Stichting Wandelnet blijkt dat 72% van de Nederlanders (mei 2020) juist nu een rondje wandelt. Waarom doen we dat? Wat ervaren we tijdens het wandelen en welk effect heeft wandelen nu echt op lichaam, geest en ziel? We gaan de paden op met zanger Tim Knol, hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder, het echtpaar Henk Korevaar en Jacqueline Kortekaas en de rollatorlopers uit Oostzaan. Een uitzending over het ritme van de vertraging in een turbulente tijd.

Naar de afleveringen

Het dorp

In de nieuwe zesdelige serie Het Dorp reizen acteur Huub Stapel en schrijver Wim Daniëls op een motor met zijspan door Nederland op zoek naar het echte dorpsgevoel. Als echte dorpsjongens vragen zij zich af wat er nog over is van het dorpse leven uit hun jeugd zoals gemeenschapszin, de kermis, de dorpsdokter en andere typische fenomenen. Steeds meer dorpen worden opgeslokt door grote gemeenten, voorzieningen verdwijnen en jongeren trekken weg. De rode draad van de serie is dan ook: wat is de toekomst voor het dorp in Nederland?

Naar de afleveringen
/interessante-tv-programmas-als-je-van-wandelen-houdt2

Kan Klaas in maximaal 2,5 uur de Afsluitdijk over wandelen?

In het programma ‘Klaas kan alles’ gaat presentator Klaas iedere aflevering op het oog onmogelijke uitdagingen aan. Eén van de uitdagingen in deze aflevering luidt: loop in maximaal 2,5 uur over de hele Afsluitdijk. Met een afstand van 30 kilometer moet Klaas dus gemiddeld 12 kilometer per uur wandelen. Hij gaat onder meer in de leer bij Nederlands kampioen snelwandelen Rob Tersteeg en gaat langs de Universiteit Twente. We verklappen hier natuurlijk niet of Klaas het haalt.

Naar deze aflevering
/interessante-tv-programmas-als-je-van-wandelen-houdt3

Roderick Zoekt Licht: Lopen voor het goede doel

In deze aflevering van ‘Roderick Zoekt Licht’ gaat presentator Roderick Vonhögen op zoek naar het persoonlijke verhaal van sponsorlopers: wandelaars die voor een goed doel lopen. Zelf liep Roderick voor de eerste keer de Vierdaagse Nijmegen om geld in te zamelen voor hulp in El Salvador. Tijdens zijn Vierdaagse ontmoet hij andere wandelaars die eveneens voor een goed doel hun wandelschoenen hebben aangetrokken.

Naar deze aflevering

Hier zijn de Van Rossems

Met 'Hier zijn de Van Rossems' kun je op de bank genieten van mooie steden. De familie Van Rossem neemt je onder meer mee door Deventer, Gorinchem en Zierikzee. Ondertussen vertellen Maarten, Vincent en Sis over de geschiedenis en architectuur van plaatsen en gebouwen die ze tegenkomen. Mooi als inspiratie als je zelf een stadswandeling wilt gaan maken.

Naar de afleveringen

Baardmannetjes

Kijk jij tijdens je wandeling graag vogels? In Baardmannetjes gingen vogelkenner Nico de Haan en schrijver Hans Dorrestijn een paar jaar geleden op zoek naar vogels. Ze bezochten diverse natuurgebieden in Nederland: van De Wieden tot Texel. In De Wieden gingen ze op zoek naar de purperreiger en langs de IJssel hoopten ze de roerdomp aan te treffen. De afleveringen geven een goed beeld van de natuurgebieden en bovendien kom je meer te weten over de verschillende vogelsoorten.

Naar de afleveringen
/interessante-tv-programmas-als-je-van-wandelen-houdt4
Een baardmannetje

Mijn pelgrimspad

Bij pelgrimstochten denk je misschien vooral aan Santiago de Compostella, maar ook in Nederland kun je pelgrimeren. In de serie Mijn pelgrimspad trekt Annemiek Schrijver langs religieus erfgoed in de provincie. Ze gaat bijvoorbeeld naar het oudste wegkruis in Limburg, het graf van Karel de Grote en naar diverse kerken en kloosters. Je kunt meerdere seizoenen van het programma terugkijken, waardoor je verschillende provincies te zien krijgt: van Limburg tot Friesland.

Naar de afleveringen