Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Zwerfafval grijpen in de natuur

Onze blogger Saskia deed in het weekend van 16 en 17 oktober mee aan de Eneco Clean-Up Walk. Met grijpstok en afvalzak maakte ze al wandelend de omgeving van Domburg schoon. 'Tijdens het wandelen blijkt dat mijn grijper direct een gesprek op gang brengt.'

Zwerfafval opruimen in de duinen bij Domburg

Hoe groen en schoon is Zeeland? Deze vraag stel ik mezelf, terwijl ik wandel op het eiland Walcheren. Ik loop vandaag met deelnemers van de Zeeuwse leefstijlroute. Zij hebben de afgelopen weken met elkaar gewandeld en vandaag is de finaledag. Ik ben een vreemde eend in de bijt, want als enige heb ik een afvalgrijper meegenomen. In het natuurgebied de Manteling kan ik mijn prikker voor het eerst gebruiken. Een papieren zakdoek ligt verstopt tussen de rode herfstbladeren. De groep dendert langs mij heen, terwijl ik de zakdoek in mijn groene zak prop. Ik trek een klein sprintje om aan te sluiten.

Geen troep

Tijdens het wandelen blijkt dat mijn grijper direct een gesprek op gang brengt. Een man vertelt dat hij ook iedere week zwerfafval opruimt. Een andere mannelijke wandelaar met een felblauwe bril, zegt dat het hem inspireert om ook te gaan grijpen. De omgeving is prachtig. Eerst loop ik door de bossen en zie ik de eerste witte en beige paddenstoelen de grond uit komen. Terwijl ik opnieuw een zakdoek grijp, blijkt dat ik een hert heb gemist. Het dumpen van afval is een groeiend probleem, maar tijdens mijn wandeling blijkt dat Walcheren heel schoon is. De route gaat verder via de duinen. Er ligt geen troep.

zwerfafval-grijpen-in-de-natuur1
Saskia tijdens de Eneco Clean-Up Walk in Domburg
/zwerfafval-grijpen-in-de-natuur2
De watertoren van Domburg, foto: Saskia van den Brand

Een tien met een griffel

Ik word blij van een knisperend schelpenpad onder mijn voeten. De watertoren wordt steeds beter zichtbaar. Tijd voor een fotomoment met zicht op Domburg. Het is heerlijk stijgen en dalen door de duinen. Op het strand worden de laatste strandhuisjes leeggehaald en maken kinderen zandkastelen. Ik sla linksaf en loop weer terug door het bos. Hier kan ik mijn grijper nog een paar keer gebruiken. Mijn top drie van vandaag: papieren zakdoekjes, snoeppapiertjes en plastic lipjes.

Walcheren krijgt van mij een tien met een griffel. In het nieuws wordt vaak de nadruk gelegd op het kwade, maar het goede is met meer. Ik geloof dat steeds meer mensen bewust worden van de negatieve gevolgen voor het milieu. En natuurlijk gaat het niet overal goed, maar tijdens mijn Eneco Clean-Up Walk blijkt dat er weinig rotzooi in de natuur wordt achtergelaten. Dat mag ook weleens gezegd worden.

Tips

  • Ik ben begonnen bij Het Kaslokaal – Theetuin Oostkapelle. Eventueel kun je je auto parkeren bij de kerk aan de overkant. Vanaf hier loop je direct de bossen in en kom je vanzelf bij het strand uit.
  • Via de wandelknooppunten kun je zelf een route bij Domburg uitstippelen.
  • De Zeeuwse leefstijlroute is een initiatief van Stichting Zeeland in Beweging – deze stichting zet zich om mensen met een chronische aandoening zoals COPD, hart- en vaatziekten, astma en diabetes in beweging te brengen.