Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

De charme van de Avond4daagse

Ina Gils heeft al 39 keer meegedaan met de Avond4daagse. Op deze pagina vertelt zij over haar ervaringen. Ook lees je meer over de huidige Avond4daagse, een wandelinitiatief van KWbN.

Deelnemers aan de Avond4daagse
Deelnemers aan de Avond4daagse, foto: Sharon Willems
Deelnemers aan de Avond4daagse

In mei en juni schalt ‘Het potje met vet’ ’s avonds in het hele land door de straten: de tijd van de Avond4daagse is weer aangebroken. Wat is toch de charme van dit typisch Nederlandse wandelfestijn? We vroegen het aan Ina Gils, die al 39 keer meedeed met de Avond4daagse.

Haar liefde voor avondvierdaagses kreeg Ina met de paplepel ingegoten; haar vader was coördinator in de provincie Groningen, nu is zij dat zelf. In 1975 liep Ina haar eerste avondvierdaagse. Zes jaar was ze toen. “Ik zat bij een wandelvereniging en liep daarom strak in tenue. Ik weet het nog goed: zo’n kort, wit rokje met een blauw shirt. We moesten keurig in rijen lopen en ook nog eens netjes in de maat. Onderweg aten we niets. Tijdens een pauze kregen we alleen een bekertje ranja en op de laatste dag kreeg ik een bos bloemen, geplukt uit onze achtertuin, met aluminiumfolie eromheen.”

Feest voor kinderen

Sindsdien is er veel veranderd, heeft ze gemerkt. “De avondvierdaagse ís geen prestatietocht meer zoals vroeger. Je loopt nu voor de gezelligheid. Het is een kinderfeest geworden.” Jaarlijks doen zo’n 500.000 kinderen in Nederland mee aan een Avond4daagse. De populairste wandelafstand is de 4x 5 km.

Vernieuwde website

Avond4daagse is een initiatief van KWbN. Inmiddels zijn er 600 lokale Avond4daagsen, verspreid door heel Nederland, bij KWbN aangesloten. Organisaties die zich bij KWBN aansluiten, krijgen ondersteuning op het gebied van bijvoorbeeld promotie, veiligheid en de bestelling van medailles. Met Avond4daagse wil KWbN zoveel mogelijk kinderen in beweging brengen en een onvergetelijk feest laten beleven. Via de vernieuwde website van Avond4daagse vind je onder andere tips voor ouders en spelletjes voor kinderen.

Naar de site van Avond4daagse