Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Als je aan het wandelen bent, verbruikt je lichaam energie en verbrand je calorieën. Maar hoeveel calorieën verbruik je eigenlijk tijdens wandelen? En hoe reken je het calorieverbruik uit? Wandel.nl legt het je uit.

agbeelding van 2 mensen die samen sportief wandelen.
(Foto: © Shutterstock)

Wandelen is gezond. Naast dat het een fijne manier is om je hoofd leeg te lopen en van de buitenlucht te genieten is wandelen bij uitstek geschikt om aan je fysieke gezondheid te werken. Je versterkt je spieren, je werkt aan je conditie en tegelijkertijd verbrand je calorieën. Maar hoe werkt dat precies?

Om te kunnen bewegen, wandelen, heeft je lichaam energie nodig. Dat haalt je lichaam uit voeding, welke vervolgens wordt omgezet in energie. Ieder lichaam is anders, dus voor iedereen is de behoefte aan energie ook anders. Factoren die van invloed zijn, zijn onder meer leeftijd, geslacht, gewicht, maar bijvoorbeeld ook je lichaamsbouw, de mate van je dagelijkse activiteit, de duur en lengte van je wandeling.

Dagelijkse energiebehoefte

Door al die verschillende factoren is het lastig om exact aan te geven hoeveel calorieën je nu verbruikt. Maar we kunnen je wel een richtlijn geven met behulp van een aantal formules, waarmee je je rustmetabolisme berekent. Je rustmetabolisme geeft het verbruik van calorieën aan wanneer je fysiek niets doet. Je lichaam gebruikt dan alleen energie voor de biochemische processen die nodig zijn om het lichaam te laten functioneren, zoals spijsvertering en het kloppen van je hart.

Vervolgens vermenigvuldig je dat getal met de PAL-waarde die voor jou van toepassing is. De PAL-waarde (Physical Activity Level) geeft jouw mate van dagelijkse activiteit weer. Nu heb je inzichtelijk wat ongeveer je dagelijkse caloriebehoefte is.

Dagelijkse energiebehoefte
wandelen

Wat verbruik je met wandelen?

Ga je wandelen en is dat een activiteit die niet valt binnen je dagelijkse activiteiten, maar een extra activiteit, dan is de volgende stap om je MET-waarde (Metabolic Equivalent of Task) te berekenen. Deze waarde geeft aan hoeveel energie een bepaalde activiteit kost in vergelijking met jouw PAL-waarde. Hoe zwaarder een inspanning, hoe hoger de MET-waarde. De MET-waarde is de hoeveelheid calorieën per kilo lichaamsgewicht per aantal uur. Voor wandelen is deze bepaald op:
3-5 km/uur - 3,5
5-6 km/uur - 4,3
6-7 km/uur - 5

Om te bepalen hoeveel calorieën je verbrandt tijdens een wandeling pas je ook hier een formule toe. Stel: je wandelt 1 uur op 5 km per uur en weegt 75 kilo, dan verbrand je 1 x 4,3 x 75 = 322,5 calorieën.

Sneller of langer?

Wanneer verbrand je nu meer calorieën? Bij een hogere snelheid, of bij een langere wandeling op een lager tempo? Beide factoren (duur en snelheid) hebben een positieve invloed op het aantal verbruikte calorieën. In dit rekenvoorbeeld gaan we weer uit van een de hierboven genoemde persoon van 75 kilo.

calorieën

De berekening laat zien dat je bij 3 uur wandelen op een tempo van 5 kilometer per uur ongeveer hetzelfde aantal calorieën verbrandt als in 2 uur wandelen op een snelheid van 7 kilometer per uur.

Wil je meer calorieën verbruiken, dan zou je in theorie langer én sneller moeten gaan wandelen. Maar vergeet daarbij niet dat het verlengen van afstanden en het verhogen van tempo training vraagt om overbelasting te voorkomen. De keuze om sneller of langer te lopen is dus heel persoonlijk.

Externe omstandigheden

Nu heb je grofweg in beeld wat een wandeling jou aan energie kost. Maar ook externe factoren hebben invloed op je energieverbruik. Ervaar je stress, ben je niet helemaal fit, of krijg je te maken met extreme weersomstandigheden, dan verbruikt je lichaam meer energie. Deze berekeningen geven dan ook enkel een indicatie van jouw energieverbruik.