Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Wandel de Godenweg in Italië, dwars door de Apennijnen

Dwars door Apennijnen, het glooiende Toscaanse landschap en schattige Italiaanse dorpjes, voert de Via degli Dei (de Godenweg) van Bologna naar Florence. Deze ruim 120 kilometer lange wandeltocht is in 5 tot 7 dagen te wandelen. Hij dankt z’n naam aan de bergen die je onderweg tegenkomt, want deze zijn naar goden vernoemd, zoals Monte Venere naar Venus en Monte Adone naar Adonis.

Afbeelding uitzicht vanaf Monte Adone
Uitzicht vanaf Monte Adone.

Tekst en foto’s: Simone Vos

De Godenweg doorkruist veel bosrijke gebieden, daagt je kuiten flink uit bij de beklimmingen van verschillende bergen en leidt je langs prachtige vergezichten over de Apennijnen, dorpjes in de diepe dalen en uitgestrekte velden vol bloemen (in het voorjaar). Je loopt deze tocht van stad tot stad en begint op de meest centrale plek van Bologna: Piazza Maggiore.

Flinke klim

De eerste flinke klim is die naar Santuario Madonna di San Luca, een indrukwekkende kerk boven op een heuvel net buiten Bologna. De tocht hiernaartoe loopt door een portiek van 3,8 kilometer aan bogen. Na San Luca vind je de eerste wegbewijzeringsbordjes van de Via degli Dei en volg je de rood-witte markering die de route aangeeft. Wanneer je deze route in 6 dagen loopt, is het iedere dag tussen de 17 en 25 kilometer lopen. Variërend per etappe zijn er twee of drie flinke stijgingen en dalingen.

Afbeelding bewegwijzering Via Degli Dei
Via Degli Dei.
Afbeelding Monte Santuario.
Monte Santuario.
Afbeelding van het uitzicht bij San Luca
San Luca, uitzicht.
Afbeelding Monte Adone
Monte Adone op de Godenweg.

Over Romeinse wegen

De eerste etappe voert door bossen en parken, langs een prachtig uitzicht over rivier Reno en eindigt in Sasso Marconi of Brento. Op dag 2 trotseer je Monte Adone (655 m) en heb je een fantastisch uitzicht over de Apennijnen. Zo ver als je kunt kijken, zijn er bergen. Via het dorpje Monzuno, waar je na 14 kilometer aankomt en kunt lunchen, loop je verder omhoog richting Madonna dei Fornelli. In dit dorpje start de Via Flaminia Militare, een Romeinse weg die in 187 voor Christus werd aangelegd door Caio Flaminio. De originele stenen van deze weg zijn in de jaren ’70 ontdekt door twee Italianen uit het dorp en zijn nog altijd te zien op de wandeling.

Afbeelding rivier Reno
Rivier Reno.

Prachtige vergezichten

Vanuit Madonna dei Fornelli, een dorpje met veel hotels (koop hier alvast lunch, want onderweg is er geen plek om te eten), loop je naar Passo della Futa. Een relatief korte etappe, waarbij je de grens van Emilia-Romagna overgaat en het Toscaanse landschap binnenkomt. Wanneer je uit de bossen komt, staat je een prachtig uitzicht over de bergtoppen te wachten bij Il Capannone. In deze etappe bereik je het hoogste punt van de gehele wandeling: Le Banditacce op 1204 meter, waar een bel hangt die je kunt laten klingelen. Deze etappe eindigt bij de Duitse begraafplaats waar ruim 30.000 soldaten liggen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. De moeite waard om te bezoeken.

Afbeelding Il Capannone
Il Capannone.
Afbeelding pad op Etappe 4
Etappe 4.
Afbeelding Etappe 5
Etappe 5.

Op weg naar Florence

Het Toscaanse heuvellandschap vol wijngaarden, olijfbomen en fris geurende bloemen voert je de dag erna richting San Piero a Sieve, een dorp met meer dan genoeg restaurants om bij te komen. Daarna loop je via Castello del Trebbio en vergezichten van cipressen en kleurrijke bloemenvelden naar Monte Sentiero, waar een klooster op een heuvel ligt. Het eindpunt van de dag is Vetta le Croci. De laatste etappe van de Via degli Dei leidt naar de stad van de renaissance: Florence. Door de bossen kom je in Fiesole (leuk stadje om te bezoeken) en uiteindelijk in de hoofdstad van Toscane aan. Piazza della Signoria, in het centrum, is het eindpunt van de Godenweg.

Afbeelding uitzicht Etappe 5.
Etappe 5.
Afbeelding Ponte Vecchio in Florence
Ponte Vecchio in Florence.

Meer informatie

Wil je meer weten over de Via degli Dei, overnachtingsplekken en restaurants en handige tips voor onderweg? Op https://en.viadeglidei.it/le-tappe vind je alle informatie.