De 8 mooiste wandelplekken in Zwitserland
Zwitserland biedt een uitgebreid netwerk van wandelpaden. We hebben de 8 mooiste wandelplekken voor je uitgezocht.
Zwitserland biedt een uitgebreid netwerk van wandelpaden. We hebben de 8 mooiste wandelplekken voor je uitgezocht.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met MySwitzerland.com
Zwitserland biedt adembenemende vergezichten, indrukwekkende bergtoppen die afgewisseld worden met schilderachtige dorpjes. Bovendien kent Zwitserland een uitgekiende infrastructuur om actief te ontspannen.
Via een uitgebreid netwerk van wandelpaden ontdek je de ravijnen en meren en kun je genieten van kristalheldere beekjes, de bloeiende alpenweiden en de friste lucht ter wereld. Ontdek hier wat het outdoor paradijs Zwitserland jou allemaal te bieden heeft. We hebben 8 mooiste wandelplekken voor je uitgezocht.
De Trans Swiss Trail is een langeafstandswandeling die dwars door Zwitserland gaat. In de 488 kilometer lange tocht, verdeeld over 32 etappes, zit alles wat het land uniek maakt. De route gaat onder meer door de wilde Jura, het mystieke Emmental, de legendarische Gotthard en het schilderachtige Ticino.
Ook hoofdstad Bern is in de route opgenomen. Via paden die vroeger veel door muilezels werden gebruikt gaat de route langs de Strada Alta naar het zuiden van Zwitserland.
De route eindigt in de stad Mendrisio. De Trans Swiss Trail biedt maximale landschappelijke en culturele charme. Zelfs Zwitserlandkenners zullen verrast zijn door de verbluffende uitzichten die zich op de 32 etappes aan de wandelaars ontvouwen. Dankzij het uitgebreide openbaar vervoersnetwerk is het mogelijk om tussendoor gedeelten per trein, bus of boot af te leggen. Langs de route zijn veel hotelaccommodaties aanwezig. De route kan vanuit twee richtingen worden gewandeld.
De Wilhelm Tellroute is net zo gevarieerd als de rijke geschiedenis van Zwitserland. Het beginpunt van de deze route is de Rüttliweide, voor alle Zwitsers dé geboorteplaats van Zwitserland. Natuurlijk vanwege het drama 'Wilhelm Tell', maar het is het ook de historische plek waar in 1291 de Bond van de Eedgenoten gesloten werd (De ontstaansgeschiedenis van Zwitserland).
De Rüttliweide is onderdeel van de 35 kilometer lange ‘Weg der Schweiz’. Je komt er gemakkelijk via één van de vijf stoomboten die over het Vierwoudstedenmeer varen. Na je bezoek aan de weide beklim je de Seelisberg via 850 traptreden. Een sportieve uitdaging! Na de afdaling kom je in Bauen waar je verrast wordt door het mediterraan klimaat. Er groeien palmen, vijgen en allerlei exotische bloemen. In dit dorp werd de componist van het volkslied ‘Trittst im Morgenrot daher’ geboren. Ook de bekende pater Alberik Zwyssig woonde in Bauen. De conditie-eisen voor deze route zijn middelzwaar.
Wandelen tussen de wijnranken van St-Saphorin naar Lutry. Een gevarieerd terrein met uitkijk op het meer van Geneve. Het totale oppervlak van de wijnranken van Lavaux is 800 hectare en daarmee het grootste wijnbouwgebied van Zwitserland. De op de helling gebouwde terrassen staan sinds 2007 onder Unesco-bescherming.
Aan het begin van de wandeltocht kom je het middeleeuwse St-Saphorin tegen. Een schitterend stadje met nauwe steegjes en karakteristieke wijnboerhuizen. Het dorpje neemt je mee naar 16e eeuw. Een bezoekje waard. De beroemde kerktoren prijkt op diverse wijnetiketten. De route neemt je mee langs wijnkelders en cafés. Proef daarom zeker een glaasje Chasselas, want op diverse weekdagen staat de 'Lavaux-Express' voor je klaar, zodat je comfortabel verder kunt reizen door het Werelderfgoed gebied.
Aankomst: trein naar het station van St-Saphorin of met de lijnboot naar Rivaz – St-Saphorin. Terugreis: trein vanaf het station van Lutry of met de lijnboot.
Het gedurfd aangelegde wandelpad door de Areusekloof geeft een prachtig uitzicht op het natuurspektakel in de diepte. De diep ingesleten kloven zijn ontstaan door water uit de Jura dat zich een weg baande door de heuvels naar het midden land. Zelfs op hete zomerdagen waait hier een verkoelend windje.
Het beste vertrekpunt voor de attractieve wandeling door de kloof is het plaatsje Noiraigues. Van hieruit is de bovenste ingang van de Areusekloof maar enkele honderden meters ver.
De route volgt de spoorrails en al snel wordt het dal aanzienlijk smaller. De idyllische oude stenen brug bij 'Saut de Brot' is een indrukwekkend moment in de kloof. Daarna volgt een passage door de kloof van waaruit geweldige rots torens omhoog rijzen. De route gaat verder over bruggetjes en door voetgangerstunnels. Het spektakel eindigt abrupt bij een van de krachtcentrales en via een laatste brug kom je bij het station Boudry.
Informeer voor de tocht bij het lokale informatiepunt naar de weersomstandigheden en de omstandigheden op het traject. Afhankelijk van het jaargetijde en de weersomstandigheden kan deze route dicht of onderbroken zijn.
De Kesch-trektocht is vier dagen genieten van spectaculaire berggezichten, ruige valleien en indrukwekkende gletsjers. Je start bij de bushalte Flüelapass en eindigt bij het treinstation van Bergün. De route kan het beste tussen half juni en half oktober worden gelopen vanwege de vrij hoge pasovergangen (2800 meter).
De tocht trekt langs drie hutten en is te boeken als all inclusive wandelreis. Op 26 juli kun je met een gids de ‘Stein Adler’ spotten en 30 juli kun je meedoen aan de Swiss Alpine marathon in Bergün. Graubünden is het meest oostelijke gedeelte van Zwitserland en er worden drie talen gesproken: Duits, Italiaans en Reto-Romaans. Een onvergetelijke ervaring in het berggebied van Graubünden. Een goede conditie en een trefzekere pas zijn van belang. Soms worden er op één dag 1200 hoogtemeters afgelegd. De wandeltijd van de etappes varieert van 2,5 tot 6 uur.
De Eigertrail start vanaf het station Eigergletscher op 2320 meter en gaat over steile hellingen van los gesteente en groene alpenweiden naar Alpiglen op 1615 meter. De tussen de 2,5 en 3,5 uur durende tocht is goed gemarkeerd en biedt een onvergetelijk zicht op de, voor bergbeklimmers, beroemde Eiger-noordwand.
Omdat deze flank loodrecht is, trekt het al sinds jaar en dag klimmers van over de hele wereld aan.
Het aardige aan de route is de Jungfrau-kabelbaan die je over de bergpas brengt als je even vermoeid bent. Vanaf de noordwand wandel je een uur lang langs de voet van de Eiger met een geweldig uitzicht op de Wetterhorn en de Grote Scheidegg. Neem vooral een verrekijker mee, dan kun je de klimmers op de wand observeren. De tocht eindigt via een zigzag pad omlaag naar station Alpiglen. Van 13 juni t/m 23 oktober kun je ijshollen van de gletsjer ‘Aletschgletschersfluh’ bezoeken. Het trefpunt is ’s morgens om 9.30 bij Talstation Gletscherbahn Moosfluh, Riederalp.
De wandelroute rond de Bettmer en Eggishorn loopt vlak langs de grote Aletschgletsjer. Via bergpaden wandel je omlaag naar de rode Chumma om uiteindelijk via een, in de rotsen uitgehouwen pad, het dal van de Märjelen meren te bereiken. Vanaf hier kunnen wandelaars naar de Fiescheralp lopen of je kiest voor de kortere weg door de voetgangerstunnel.
Deze 11 kilometer lange wandelroute vormt een onvergetelijke belevenis langs de grootste ijsrivier van Europa. Na afloop van de tocht kom je via de gondellift weer in het dal terecht. Maar het is ook mogelijk om te overnachten op het Aletschplateau, zodat je een dag later je wandeltocht kunt vervolgen naar Bettmeralp en Riederalp, waar onder meer het natuurbeschermingscentrum in de historische Villa Cassel een bezoek waard is.
Vijf kristalheldere bergmeren en grandioze uitzichten op de Oost-Zwitserse alpen kenmerken de bergtocht van de Pizolhut naar Gaffia. De tocht is een echte klassieker onder de bergtochten. De route loopt vlak langs de Wangsersee, Wildsee, Schottensee, Schwarzsee en Baschalvasee.
De meren worden omgeven door de spectaculaire bergwereld van de Pizol. De 5-merentocht begint eigenlijk al in Bad Ragaz. Van daaruit kom je met de gondelbaan naar Laufböden en ga je verder met stoeltjesliften tot aan de Pizolhut. De Wangsersee markeert het officiële begin van de wandeltocht. Na een eerste stijging door opvallende rotsformaties komt de door puin en rolstenen omgeven Wildsee in zicht. Daarna staat de diepblauwe Schottensee en een schitterend panorama van de Glarner Alpen op het programma. Vervolgens wordt de donkere Schwarzsee gepasseerd. Al snel duikt de groene Baschalvasee op voordat een laatste afdaling naar de Alp Gaffia leidt.