Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

5x wandelen in Frankrijk

Frankrijk is een gewaardeerd vakantieland door veel Nederlanders. En wij begrijpen wel waarom. Met haar rijke geschiedenis, gevarieerde landschappen, adembenemende uitzichten en heerlijk eten, is het een paradijs voor wandelliefhebbers. Samen met SNP Natuurreizen tippen we de 5 mooiste wandelregio’s in Frankrijk.

Franse Alpen
Franse Alpen (Foto: © JanJaap Zeydner)

Van de majestueuze Franse Alpen tot de schilderachtige regio's zoals Bourgogne, Cevennen, Normandië en het betoverende Corsica, biedt Frankrijk een schat aan wandelmogelijkheden voor zowel beginners als ervaren wandelaars. Laat je leiden door eeuwenoude paden, ontdek verborgen juweeltjes en ervaar de charme van elke regio terwijl je te voet de prachtige Franse natuur verkent.

Franse Alpen

Adem de frisse berglucht van de Franse Alpen in en geniet van ruige pieken die zich afwisselen met schilderachtige valleien. Bewonder de uitgesleten kloven die tot de hemel lijken te reiken en de zonnestralen die reflecteren in de kristalheldere meren. Hier in de Franse Alpen komen avontuurlijke wandelaars aan hun trekken.

Bijvoorbeeld tijdens een wandeling rondom het letterlijk en figuurlijke hoogtepunt de Mont Blanc. De witte top heeft op sommigen een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Alhoewel de top een doel is voor zeer ervaren wandelaars kun je ook met minder ervaring genieten van wandelingen rondom deze imposante berg.

Uitzicht op de toppen van Mont Blanc
Uitzicht op de besneeuwde bergtoppen (Foto: © JanJaap Zeydner)

Lange afstand wandelroute GR5

De GR5 (Grande Randonnée 5) is een beroemd langeafstandspad dat door verschillende Europese landen loopt, waaronder Frankrijk. Het doorkruist de Franse Alpen van noord naar zuid, beginnend bij het meer van Genevé en eindigend bij de Middellandse Zee.

Tip: Ga je een etappe lopen van de GR5 door de Franse Alpen? Doe dit dan in de maanden juni tot en met september. De weersomstandigheden zijn dan het veiligst om dit prachtige pad te trotseren.

Bekijk alle wandelvakanties in de Franse Alpen
Uitzicht over stad in de Bourgogne
Bourgogne (Foto: © Jaap Miltenburg)

Bourgogne

De Bourgogne staat bekend om haar glooiende heuvels, uitgestrekte wijngaarden en pittoreske dorpjes. Of je nu door eeuwenoude bossen wandelt, langs kabbelende rivieren struint of een bezoekje brengt aan de authentieke wijngaarden, hier ga je wandelend ultiem genieten!

Wandelingen door de Bourgogne zijn over het algemeen minder intensief. Dit maakt het een geschikte streek voor levensgenieters. Stap over een van de goed gemarkeerde wandelroutes en vergeet na je wandeling vooral niet neer te strijken in een goed restaurant om het klassieke gerecht Bœuf bourguignon te proeven.

Natuurpark Morvan

In het hart van de Bourgogne vind je Natuurpark Morvan. Het kenmerkt zich door de glooiende heuvels, uitgestrekte bossen, kristalheldere meren en de rust en sereniteit. Of het nu gaat om een ontspannen wandeling rondom het Lac de Settons of een meer uitdagende tocht naar de top van de Haut-Folin, het hoogste punt van Morvan.

Tip: proef onderweg bij een van de wijngaarden het lokale nat Chardonnay of Pinot Noir.

Bekijk alle wandelvakanties in de Bourgogne

Cevennen

Zingende cicaden, diepe kloven met kristalheldere beken en schilderachtige dorpjes met smalle straatjes, stenen huizen en gezellige pleinen. De Cevennen herbergt 1.800 km aan wandelpaden.

Een groot deel van de Cevennen wordt beschermd door het Nationaal Park van de Cevennen, dat bekend staat om zijn biodiversiteit en het behoud van de lokale flora en fauna. We hoeven je niet te vertellen dat wandelen door deze beschermde natuur geweldig is.

Gorges du Tarn
Gorges du Tarn, Cevennen (Foto: ©Jaap Miltenburg)

Gorges du Tarn

Ben je in de Cevennen dan kun je een bezoekje aan de Gorges du Tarn niet overslaan. De Tarn-rivier heeft diepe insnijdingen in de kalkstenen plateaus gecreëerd, waardoor indrukwekkende kliffen en schilderachtige valleien zijn ontstaan. De kans is groot dat je roofvogels boven de kliffen ziet cirkelen.

Tip: Neem genoeg water mee en wat te eten. Rondom de zomer kunnen de temperaturen in Zuid-Frankrijk hoog oplopen waardoor je wel een extra slok water kunt gebruiken.  

Bekijk alle wandelvakantie in de Cevennen
De spierwitte krijtrotsen in Étretat
De spierwitte krijtrotsen in Étretat, Normandië (Foto: © Allart Blaauboer)

Normandië

Deze noordelijke regio aan de Franse kust is perfect voor wandelaars die niet van klimmen houden. De streek staat bekend om haar prachtige kustlijn met de beroemde witte krijtrotsen. Het ruige landschap inspireert niet alleen wandelaars maar ook kunstenaars, waaronder Claude Monet.

Het leuke aan Normandië is dat je niet ver van huis toch een compleet andere wereld binnenstapt. Met de schitterende kiezelstranden en heerlijke visrestaurants in de levendige haventjes valt er genoeg te beleven.

Wandelroute GR21

In november 2019 werd de GR21, die zich uitstrekt van Le Treport tot Le Havre over een afstand van 187,5 kilometer, uitgeroepen tot de beste langeafstandsroute van Frankrijk. Langs de indrukwekkende krijtrotsen van Normandië torent het grootste deel van de route hoog boven de zee uit. Geniet aan de ene zijde van de witte kliffen en aan de andere zijden van uitgestrekte groene weides.

Tip: Normandië was een belangrijk centrum voor de impressionistische kunstbeweging in de 19e eeuw. Laat je net zoals de schilders Monet, Manet, en Boudin inspireren door het unieke licht en landschap van de regio.

Bekijk alle wandelvakanties in Normandië

Corsica

Net onder Italië, in de middellandse zee, vind je het Franse eiland Corsica. Het eiland draaft niet voor niets de bijnaam Île de Beauté, dat eiland van schoonheid betekend. Met zijn charmante bergdropjes, uitgestrekte dennenbossen en adembenemende Golfe de Porto kunnen wij deze titel zeker beamen.

De uitbundige flora en fauna, grote variatie van landschappen en hoogteverschillen maken van Corsica een perfecte wandelbestemmingen. Daarnaast is het hier ook nog eens prima wandelweer in het voor en najaar.

Wandelen in Corsica
Uitzicht over de Corsica (Foto: © Jaap Miltenburg)

GR20: Fra Li Monti

Corsica kent haar eigen GR wandelpad. Deze route doorkruist het land en loopt ongeveer van Noord naar Zuid. Het hele pad is 180 kilometer lang met een hoogteverschil van 12.000 meter. Deze wandeling wordt gezien als een van de zwaarste GR wandelingen. Onderweg overnacht je in berghutten waar je getrakteerd wordt op de meest waanzinnige uitzichten.

Tip: Boek je een wandelreis over de GR20 bij SNP Natuurreizen dan regelen zij het merendeel van het bagagevervoer naar de overnachtingsplekken.

Bekijk alle wandelvakanties in Corsica

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met SNP Natuurreizen. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.