Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

10x wandelen in Duitsland

Deutschland wunderbar! Er zijn weinig landen zo divers als onze oosterburen. Laat je verrassen door de mooiste wandelgebieden, op slechts enkele uren rij-afstand. Daarom vind je in in dit artikel, in samenwerking met SNP Natuurreizen, 10 prachtige wandelregio's in Duitsland.

Schwarzwald

Duitsland heeft alles in huis voor verwende wandelaars: hoge bergen, uitgestrekte bossen, rollende heuvels, enorme heidevelden, schuimende beken, fijne Gasthaüser en jazeker, ook kust en eilanden.  Soms moet je er een dag voor in de auto, maar heel vaak vind je dat al dat moois net over onze eigen grens. Wandel.nl geeft je tien tips over wandelgebieden bij onze oosterburen.

Tip 1: Sauerland, bossen en bergen

De naam Sauerland heeft niets te maken met sauer (zuur), maar met een verbastering van het woord ‘zuiden’, oftewel ‘zuidelijk land’. Nederlanders kennen het bosrijke gebied vooral van de wintersport. Als er in het nieuws maar even het woord sneeuw valt, zit half Nederland in de auto op weg naar Winterberg.

Sauerland is echter óók een fantastisch wandelgebied met maar liefst 43.000 km (!) aan wandelpad. Routes slingeren vaak langs één van de vele idyllische riviertjes, door velden met koolzaad en gastvrije Gasthausen. Ook voor het stevigere werk is Sauerland zeer geschikt:  heuvels klimmen tot bijna 900 meter (de Langenberg is met 843 meter de hoogste).

Bekijk alle wandelreizen in Sauerland
Thüringer Rhön
Thüringer Rhön (Foto: Rasmus Schübel).
Wandelen In Duitsland Harz Goslar
De historische stad Goslar. (Foto: © wangyangcn, Getty Images)

Tip 2: Harz, bijzonder gebergte

Wie door het verder vlakke Noord-Duitsland naar het oosten rijdt, ziet iets wonderlijks. Opeens doemt een waarachtig spectaculair middelgebergte op met toppen die de 1100 meter aantikken. Het is de Harz, het meest noordelijk gelegen middelgebergte van Duitsland met een geheel eigen klimaat, karakter en vegetatie. En met een rijke natuur; in 2000 werd de lynx er met succes opnieuw uitgezet.

In de tijd van de Koude Oorlog was het gebied in tweeën gedeeld en was een groot deel van de Harz niet toegankelijk. Nu is het een verrassend mooi nationaal park met 8000 km wandelpad en aan de randen geweldige stadjes zoals Wernigerode, Goslar en Bad Harzburg vol oude vakwerkhuizen, musea, goede restaurants en gezellige cafés.

Bekijk alle wandelreizen in de Harz

Tip 3: Eifel, dichtbij huis

Niet ver over de grens in Zuid-Limburg begint de Eifel. Vroeger spuwden vulkanen hier hete lava, tegenwoordig kun je er eindeloos fietsen, kajakken, raften en wandelen. De Eifel kent spectaculaire natuur (de wilde kat struint er rond!) met oude kraters, vulkaanmeren, rivieren, bergstadjes en uitgestrekte (beuken)bossen. Niet voor niets staat het Nationaal Park Eifel in de Top 100 van de populairste bestemmingen van heel Duitsland.

Alleen al het netwerk van hoofdroutes telt ruim 3000 km. Een mooie wandleling is de 9,7 km lange Klosterweg die langs de kloosterruïne Schwarzenbroich voert. Middellange dagtochten in de Eifel zijn o.a. de Kupferroute van Stolberg naar Aken (15,5 km) en de Heckenlandroute  bij Eicherscheid (14,5 km). Dit is een tocht langs fraaie beukenhagen met onderweg heerlijke uitzichten.

Bekijk alle wandelreizen in de Eifel
De Eifel
Herfst in de Eifel (Foto: Hans Peter Merten).
Wandelen In Duitsland Rijnland, Teufelsschlucht
Teufelsschlucht in Duitsland. (Foto: © GeorgHanf, Getty Images)

Tip 4: Rijnland-Pfalz, de wijnregio

Rijnland-Pfalz is de zuidwestelijke deelstaat waar je je hart kunt ophalen als het gaat om een prachtige wandelvakantie. Volg bijvoorbeeld de Rheinsteig, dé langeafstandswandeling langs de krommingen van de Rijn in Rijnland-Pfalz. De Rheinsteig bestaat uit 21 etappes die je in beide richtingen kunt lopen, variërend van 8 tot 22 kilometer per dag. Laat je verrassen door panorama’s, rotsenpartijen en kastelen.

Aber natürlich, je vindt nog veel meer in Rijnland-Pfalz. Hier bezoek je enkele van de beste wijngaarden van Duitsland. De zes wijngebieden in deze deelstaat zorgen samen voor 70% van de wijnproductie van Duitsland. Genoeg wijntjes gedronken? Kom dan nog even actief wandelen door de Teufelsschlucht in Nationaal Park Hünsruck-Hochwald. Hier leeft de grootste populatie wilde katten van Europa.

Bekijk alle wandelreizen in Rijnland-Pfalz

Tip 5: Schwarzwald; uitgestrekt wandelgebied

Het Zwarte Woud is het grootste middelgebergte van Duitsland. Het strekt zich helemaal uit van de grens bij Basel tot aan de levendige studentenstad Karlsruhe; maar liefst 160 km aan bos, rivieren, akkerlanden, dorpen,  heuvels, koekoeksklokken en Schwarzwalder Kirsch Torte. Voor wandelaars wordt uitstekend gezorgd: 24.000 km wandelweg, 15.000 wegwijzers en 250.000 likken verf en routebordjes.

Hinterzarten aan de voet van de Feldberg vormt een stevige basis voor wandelingen in het hogere deel van het Zwarte Woud. Vanuit het treinstation in Hinterzarten start het Heimatpfad Hochschwarzwald. Deze route is ruim 7 km lang en loopt door spectaculaire schluchten en langs een glasblazerij en oude watermolens.

Bekijk alle wandelreizen in het Zwarte Woud
Wandelen In Duitsland, Zwarte Woud
Het Zwarte Woud in Duitsland. (Foto: © Clay Hayner, Getty Images)

Nog meer Duitsland-tips

Duitsland is zo veelzijdig als je het zelf maken wil. Of je nu de spectaculaire natuur van de Eifel bezoekt, of liever op je gemak geniet van een wijntje op het terras in Rijnland-Pfalz: Duitsland is in alles veelzijdig. Deze 5 regio’s laten lang niet alle mooie wandelroutes van Duitsland zien. Daarom aangevuld: 5 extra prachtige plekken in Duitsland voor een onvergetelijke (wandel)vakantie.

Tip 6: Lünenburgerheide

Wandel over de immense heide van de de natuurparken Lüneburger Heide en Südheide: de grootste aaneengesloten heidegebieden in Midden-Europa

Tip 7: Teutoburger Wald

Zwerf door de bossen, langs beken en bronnen en over spectaculaire rotsklippen. De 226 km lange Hermannshöhen is een geweldige route die door het hele gebied loopt.

Tip 8: Thüringer Wald

Wat je echt niet mag missen: wandel de 169 km lange Rennsteig die in meerdere etappes over de hoogste kammen van het woud loopt. Spectaculair!

Tip 9: Beierse Woud

Samen met het aangrenzende Bohemer Woud vormt het Bayerische Woud het grootste aaneengesloten bos van Centraal-Europa. Veel wandelingen lopen rond de hogere toppen van het gebied: de Lusen, Rachel en Falkenstein.

Tip 10: Beierse Alpen

In de Beierse Alpen vind je de hoogste bergen van Duitsland, met de Zugspitze (2962 m) als opperkoning. Voor echte waaghalzen met serieuze bergtochten tot bijna 3000 meter hoogte.

Bekijk alle wandelreizen Duitsland van SNP

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met SNP Natuurreizen. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.