Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Nationale parken in Duitsland: 7 tips

In Duitsland vind je heel veel natuurgebieden: van nationale parken tot UNESCO-biosfeerreservaten. We tippen 7 nationale parken vol wandelmogelijkheden.

Sächsische Schweiz
Sächsische Schweiz, foto: DZT - Jens Wegener

Of je nu houdt van bossen, bergen of water: natuurliefhebbers zitten goed in Duitsland, want maar liefst 33 procent van het landoppervlak bestaat uit beschermde natuur. 16 nationale parken, 16 UNESCO-biosfeerreservaten en 105 natuurparken liggen voor je klaar om ontdekt te worden. We tippen 7 nationale parken waar je uitstekend kunt wandelen.

Nationaal Park Hainich

Dit oerbos ligt midden in Duitsland en is onderdeel van het grootste samenhangende loofbosgebied van Europa. Tip: bekijk het bos eens vanboven vanaf het 44 meter hoge boomtoppenpad.

Nationaal Park Jasmund

Op het Oostzee-eiland Rügen vind je Jasmund, het kleinste nationale park van Duitsland. De witte krijtrotsen en de meer dan 700 jaar oude, door UNESCO beschermde, beukenbossen vormen hier een mooi contrast met de glinsterende zee.

Nationaal Park Sächsische Schweiz

Aan de grens met Tsjechië ligt de grillige Sächsische Schweiz. Met maar liefst 1106 vrijstaande zandsteentoppen is dit de meest veelzijdige outdoor klimwand van Duitsland, maar je kunt er ook heerlijk wandelen.

Nationaal Park Berchtesgaden

Dit unieke bergpanorama met schilderachtige meren en diepgroene bossen is een sprookje in zomer en winter. Een paradijs voor genieters en actieve vakantiegangers: je vindt er maar liefst 260 kilometer aan wandelroutes.

Nationaal Park Eifel

Vlak over de grens lonkt de Eifel met zijn majestueuze beuken- en eikenbossen en verborgen ravijnen met bruisende beken.

Nationaal Park Hunsrück-Hochwald

Het Hunsrück-Hochwald is met zijn beuken, mystiek veengebied en wilde katten een prachtig gebied voor iedere natuurliefhebber. Bijzonder populair is de Saar-Hunsrück-Steig, een 410 kilometer lange wandelroute die telkens weer schitterende uitzichten biedt.

Nationaal Park de Harz

Het noordelijkste middelgebergte van Duitsland is een populair wandel- en wintersportgebied. Vergeet niet de langste hangbrug van Duitsland en een zipline over een enorme kloof te bezoeken.

Meer inspiratie? 

Kijk voor meer wandeltips in de mooiste natuur van Duitsland op www.germany.travel/natuur