Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Duitsland, een wandelland bij uitstek

Duitsland is een wandelland bij uitstek, alleen al vanwege het enorme aanbod aan langeafstandswandelingen door het hele land – 200.000 kilometer in totaal! Op Wandel.nl vertellen we je over de wandelmogelijkheden en tippen we je mooie Duitse regio’s.

Duitsland

‘Nur wo du zu Fuß warst, warst du wirklich’, zeggen de Duitse wandelliefhebbers. Alleen waar je te voet ging, was je echt. Klinkt misschien wat extreem, maar denk er eens over na: op welke andere manier ervaar je de geuren, kleuren en geluiden zo intens als tijdens een wandeling? Te voet beleef je het gevoel van de jaargetijden pas echt. Je voelt de frisse ochtenddauw, ziet hoe zonnestralen de natuur en de mens opwarmen en ruikt de uitbundig bloeiende en groeiende bloemen en kruiden.

Foto: IMG Sachsen-Anhalt
Foto: IMG Sachsen-Anhalt

Welke routes vind je in Duitsland?

Het aanbod aan Qualitätswege in Duitsland wordt steeds groter, met nu al 105 gecertificeerde wandelroutes die bij elkaar een indrukwekkende 12.000 kilometer tellen. Het Deutsche Wanderverband ziet erop toe dat deze routes voldoen aan tientallen eisen, waaronder duidelijke bewegwijzering, aantrekkelijke natuur, regionale bezienswaardigheden, parkeerplaatsen en horeca rondom de route. Goed nieuws voor de minder fanatieke wandelaar: sinds kort komen ook aanzienlijk kortere routes (vanaf 4 kilometer) in aanmerking voor het certificaat.

Hoe goed begaanbaar en duidelijk aangegeven ook, tegelijkertijd is het Duitse wandelpadennet uitgestrekt genoeg om heerlijk rond te struinen en misschien zelfs expres te verdwalen! Al wandelend ontdek je natuur waar schijnbaar nog nooit iemand is geweest – niet zo moeilijk in Duitsland, waar maar liefst een derde van het land uit bos bestaat.

Ontdek de regionale tradities en nationale parken

Als je dan toch op ontdekkingsreis gaat, is het wel zo leuk om ook in de regionale tradities te duiken. Proef bijvoorbeeld het brood van de plaatselijke bakker waar je langsloopt, of de worst van de lokale slager, en bewonder het houtsnijwerk of de koekoeksklokken in de werkplaatsen van handwerkdorpjes. Juist op het platteland kun je nog zien waar ambachtelijk bier wordt gebrouwen en kleinschalig druiven voor biowijn worden geteeld.

Duitsland heeft niet alleen meer dan honderd Qualitätswege, het beschikt over maar liefst 16 nationale parken, 16 UNESCO-biosfeerreservaten en 104 natuurparken. Er valt dus nog heel wat te ontdekken.

Tourismus Zentrale Saarland
Foto: Tourismus Zentrale Saarland
Heidelandschap
Heidelandschap, foto: Rolf Behlert

De negen mooiste wandelregio’s in Duitsland op een rijtje

Tip 1: Hohe Mark Steig, 150 kilometer pure natuur

Wandelen in prachtige natuur. Een vrij nieuw langeafstandswandelroute vlak over de grens (richting Kleve en dan een stukje verderop). Indrukwekkende uitzichten en afwisselende etappes dwars door het natuurgebied Hohe Mark. Je kunt hier een weekendje verblijven of een dagtocht maken vanuit Nederland.

Meer informatie over Euregio

Tip 2: In Rijnland-Palts een natuurwonder: de Duivelskloof

Diep uitgesneden rivierdalen en ruige rotsformaties – in de schatkamer van Rijnland-Palts zie je hoe het landschap in de loop der tijd is gevormd. Niet alleen het water heeft hier gedurende duizenden jaren zijn sporen nagelaten. Ook de vroegere vulkanen in de Eifel hebben de regio zijn unieke karakter gegeven. De afwisselende natuur kun je het beste ervaren tijdens een wandeling.

Meer informatie over Rijnland-Palts
Rijnland
Rijnland © Rheinland-Pfalz Tourismus_Dominik Ketz
Saarland
Saarland © Tourismuszentrale Saarland Andreas Treitz

Tip 3: Wandelen in Saarland op de mooiste langeafstandswandelroute

Het Saarland ligt direct aan de Duits-Franse grens en overrompelt je met indrukwekkende natuur en verrassende uitzichtspunten. Met zijn donkere bossen, glooiende heuvels en weidse rivierlandschappen is het Saarland een absolute aanrader voor outdoorliefhebbers. Het uitzicht over de nevelige vallei, waar de beroemde Saarschleife een U-bocht door heeft getrokken, is ’s morgens vroeg adembenemend. Een bijzondere overnachting op grote hoogte wacht hier opje, terwijl je zweeft boven de Saar: de Cloef-hangers!

Meer informatie over Saarland

Tip 4: Uitdagende beklimmingen in het Harzgebergte en een uitgestrekte Waddenzee in Nedersaksen

Uitdagende hellingen beklimmen in het Harzgebergte, een pelgrimstocht maken van Loccum naar Volkenroda of op blote voeten over het wad naar de Halligen waden – voor wandelaars is Nedersaksen een veelzijdige vakantiebestemming. Berglandschappen, brede rivieren, moerassen, heidevelden en de Waddenzee wisselen elkaar af op een oppervlakte van 476.000 vierkante kilometer. De Noord-Duitse staat biedt wandelaars een enorm scala aan mogelijkheden.

Meer informatie over Nedersaksen
Waddenzee in Nedersaksen
Foto: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH - Alexander Kassner
Weserbergland
Foto: Weserbergland Tourismus e.V

Tip 5: Dicht bij de natuur en terug naar je basis in het Weserbergland

Diepe bossen, oeroude hoogveengebieden, kastelen, weelderige weides en romantische vakwerkstadjes. Kies een van de zes gekwalificeerde wandelpaden om door het ongerepte Weserbergland te wandelen – beleef de afwisselende natuur en sprookjesachtige verhalen. En mocht je een kilometervreter zijn wandel dan eens de lange afstandswandelpaden: de Weserberglandweg en de Ith-Hils-Weg.

Meer informatie over Weserbergland

Tip 6: De Groene Band in Saksen-Anhalt is 343 kilometer grandioos natuurparadijs

Echt mooi en echt groene natuur zonder grenzen. Een eldorado voor flora en fauna en een schatkamer voor natuurliefhebbers met meer dan1.200 zeldzame en bedreigde dier- en plantensoorten. Met een oppervlakte van 4.754 hectare beschermd gebied. Hier komen natuur, cultuur en historie samen.

Meer informatie over Saksen-Anhalt
De Groene Band in Saksen-Anhalt
Saksen, foto: Grünes Band Brocken Ilsenburg Eckerntal
Wandelen op het eiland Rügen
Wandelen op het eiland Rügen, foto: TMV - outdoorvisions.com

Tip 7: In Mecklenburg-Voorpommeren wacht aan het eind van het bos de zee

Zeven vrijwel onbekende hoogtepunten voor jouw wandelvakantie. Aan de Oostzee 2.000 km kustgebied om te wandelen. Het mecklenburgische merengebieden herbergt 2.000 meren en drie nationale parken. Zo veel natuur en water!

Meer informatie over Mecklenburg-Voorpommeren

Tip 8: Op outdooravontuur in het Zwarte Woud, het grootste middelgebergte van Duitsland

In de vakantieregio Zwarte Woud is de natuur niet een toevallig decor waar je vakantie zich afspeelt, integendeel: de natuur vormt hier het eigenlijke vakantiedoel. In het grootste middelgebergte van Duitsland zijn er talloze mogelijkheden om het afwisselende landschap te ontdekken met een netwerk van 24.000 km wandelpaden.

Meer informatie over Het Zwarte Woud
het Zwarte Woud
Foto: Hochschwarzwald - Klaus Hansen
Karwendel
Foto: Alpenwelt Karwendel/Wolfgang Ehn

Tip 9: Steil, puur natuur, schilderachtig én Beierse gezelligheid in Karwendel

‘Gach aue’, roepen ze hier als het steil is, kijk naar de wei! Zoals hier op de foto in het Karwendelgebergte bij Mittenwald ziet. Als je nog voldoende reserves hebt, kun je verder klimmen naar deze Dammkarhut. Deze Hochlandhütte is een uitvalsbasis voor meerdaagse tochten in dit noordelijke deel van het gebied.

Meer informatie over Karwendel

Meer lezen over wandelen in Duitsland?

Download hier de pdf van de reisspecial over Duitsland in het nieuwste nummer van Magazine Wandel.nl!

Reisspecial over Duitsland