Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Voorbereiden op de 4Daagse Nijmegen: handige tips

Wandel.nl geeft je een aantal tips voor je voorbereiding op jouw deelname aan de 4Daagse Nijmegen. Van trainen in de regen tot het inlopen van een tweede paar schoenen.

Wedren Vierdaagse Nijmegen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Misschien een cliché, maar voor wat betreft de 4Daagse Nijmegen wel de waarheid. Wandel.nl geeft je een aantal tips voor je voorbereiding waar je misschien nog niet aan had gedacht. Hiermee sta je in juli in alle vroegte nog beter voorbereid aan de start.

Tip 1: Loop een tweede paar schoenen in

Natte schoenen kunnen een hoop (blaren)leed veroorzaken. Mocht het regenen tijdens de 4Daagse, dan is het handig om de volgende dag met droge schoenen te kunnen lopen. Je nat geworden schoenen kun je dan een dag laten drogen. Loop je extra paar schoenen in tijdens je voorbereidingsperiode. Op die manier heb je tijdens de 4Daagse Nijmegen altijd een paar droge én ingelopen schoenen paraat. Lukt het je niet optijd een tweede paar schoenen in te lopen? Stop dan een paar proppen kranten in je schoenen voordat je gaat slapen. De kranten nemen het vocht van de natte schoenen op en houden de schoenen in vorm.

Wandelaar met rugzak
Foto: Kirsten den Boef

Tip 2: Draag je rugzak tijdens de training

Tijdens de Nijmeegse 4Daagse is het handig om een rugzak of heuptas mee te nemen met daarin je spullen. Ga eens trainen met een volledig ingepakte rugzak/heuptas zoals je die ook tijdens de 4Daagse wilt meenemen. Op die manier kun je ervaren of je rugzak/heuptas gedurende langere tijd prettig blijft zitten. Je zult de tas tijdens de 4Daagse namelijk heel wat uurtjes met je mee dragen.

Tip 3: Train ook in de regen

Als het regent zou je misschien liever binnen blijven. Maar bedenk je terwijl je de regendruppels op het raam ziet kletteren dat het ook tijdens de 4Daagse Nijmegen kan regenen. En ook dan zul je, mits je de Via Gladiola wilt bereiken, door moeten lopen. Ga dus ook trainen als het regent. Op die manier kun je testen of je de juiste regenkleding hebt en of je problemen tegenkomt (pijnlijke voeten omdat je schoenen nat zijn bijvoorbeeld).

Tip 4: Loop eens een georganiseerde tocht

Meedoen aan de 4Daagse Nijmegen betekent met heel veel andere wandelaars tegelijk op pad zijn. In je eentje wandelen is anders dan in een grote groep mensen wandelen. Daarom kan het handig zijn om in je voorbereiding aan een wandelevenement/georganiseerde tocht deel te nemen. Op die manier kun je het lopen tussen andere wandelaars ervaren. En een extra voordeel: je hoeft alleen maar de routepijlen te volgen en niet na te denken welke route je zult lopen. In de Wandelagenda op Wandel.nl vind je alle georganiseerde tochten.

Wandelaars wandelen tussen wijnstokken
Foto: Kirsten den Boef

Tip 5: Train eens in de heuvels

De derde dag van de 4Daagse Nijmegen staat ook wel bekend als de beruchte ‘Dag van Groesbeek’. Je loopt tijdens de derde etappe (de bergetappe) over de Zevenheuvelenweg. De weg gaat hier op sommige stukken flink omhoog (en ook naar beneden). Zoek tijdens je training daarom ook eens heuvels op. Zo kun je voelen hoe je het beste heuvelop en heuvelaf kunt lopen.

Wandelaars rusten uit tijdens wandeling
Foto: Kirsten den Boef

Tip 6: Oefen met rusten

Hoe lang en hoe vaak je het best kunt rusten tijdens het wandelen, is per persoon verschillend. Probeer tijdens je training daarom te ervaren wat voor jou een goede rustfrequentie is en hoe lang je het beste kunt rusten. Tijdens de 4Daagse Nijmegen kun je dan een zelfde frequentie qua rusten proberen aan te houden. Een goed moment voor een ‘hoofdpauze’ tijdens je tocht is ongeveer 10 kilometer voor de finish. Tijdens de 4Daagse Nijmegen staat KWbN op ongeveer 10 kilometer van de finish langs de route met een rustpost.

Leden van KWbN kunnen gratis gebruik maken van de rustpost. Wil je gebruik maken van extra service zoals blarenprikken en massage. Overweeg dan om het KWbN 4Daagse Rustpost Pluspakket aan te schaffen. Hier lees je er meer over

Tip 7: Oefen met eten en drinken

Probeer tijdens je langere trainingstochten uit op welk soort voedsel je prettig kunt lopen zonder dat je bijvoorbeeld maagproblemen krijgt. Een stevig ontbijt, ruim anderhalf uur voor het lopen is een goed idee. Vallen sommige producten misschien te zwaar op je maag tijdens het lopen? Over het algemeen is het beter om gedurende de tocht vaak kleine hoeveelheden te eten en te drinken in plaats van in één keer een grote hoeveelheid. Ook als je geen zin hebt is het goed om die regelmaat aan te houden. Ervaar tijdens een training ook hoeveel energie je nodig hebt om het lopen vol te blijven houden.

Qua drinken is het belangrijk dat je onderweg geen dorst krijgt. Dat betekent dus dat je vooraf voldoende drinkt en onderweg met regelmaat een slok neemt. Drink onderweg geen koolzuurhoudende dranken en geen alcohol. Is het warm? Drink dan dranken die zout bevatten.

Tip 8: Sta een keer vroeg op voor een training

De 4Daagse Nijmegen is niet alleen vier dagen een flinke afstand wandelen, het is ook vier dagen heel vroeg opstaan. Om te ervaren hoe het is om in de vroege ochtend te wandelen, kun je eens op hetzelfde vroege tijdstip gaan trainen.

Tip 9: Aandacht voor verzorging

Ook de verzorging van jouw voeten hoort bij een goede 4Daagse-voorbereiding. Zorg dat je voeten goed eeltvrij zijn en de nagels recht afgeknipt. Heb je last van zachte voeten? Behandel ze met glycerine of kamferspiritus en zet er elke dag even de koudwaterstraal op. Zo verhardt je huid wat meer en loop je minder snel blaren. Je kunt hier al een paar weken van tevoren mee beginnen. Daar waar je huid tegen huid of kleding schuurt, kun je smeren met vaseline. Bijvoorbeeld in je oksels, liezen of rond de tepels. Dit zijn allemaal handige tips die je al eens van tevoren kunt uitproberen.

Tips van een wandelaar

Silke (12 jaar): "Het klinkt misschien gek, maar wandel (vooral de eerste 3-4 kilometer) in een heel ander tempo dan dat je gewend bent. Bij de 4Daagse Nijmegen loop je in het begin met veel mensen bij elkaar, dus dan kun je ook niet in je eigen tempo lopen."

Heb jij ook nog een handige tip voor je medewandelaars die hier niet bij staat? Mail je tip naar redactie@wandel.nl en we voegen deze toe aan dit overzicht.