Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Jongste 4Daagseloper Fleur: “Door te wandelen kom ik op ideeën”

Je herkent haar vrijdag aan het blauwe 4Daagsevlaggetje met het cijfer 001 erop. Deze vlag is alleen voor de stoerste wandelaar: de Nijmeegse Fleur Slijp is met haar leeftijd van 11 jaar de jongste deelnemer aan de 4Daagse Nijmegen van 2022. Wij vroegen haar hoe het gaat.

Lizanne Croonen
afbeelding van de benen van 4Daagselopers

Fleur loopt 30 kilometer per dag, samen met haar moeder, haar wandelmaatje Daan, familie van Daan en met het #Vteam, dat is een groep met de allerjongste 4Daagselopers (een initiatief van De Kindercorrespondent) waarmee Fleur heeft geoefend.

afbeelding van Fleur en haar moeder tijdens de 4Daagse, in Wijchen.
Fleur en haar moeder Martine in Wijchen, op de 4Daagsewoensdag.

Dinsdagavond

Door de hitte is haar eerste wandeldag van de 4Daagse Nijmegen gesneuveld. We spreken Fleur op dinsdagavond. Morgen gaat het beginnen, dus zoals het een echte sporter betaamt, heeft ze nét een bord pasta op. Haar tas zit vol met energierepen en water. Ze twijfelt nog wat ze op Roze Woensdag op haar hoofd zet. “Een roze pet!” zegt ze eerst. Maar later verklapt haar vader dat het toch een roze gewei is geworden. Op Roze Woensdag mag het lekker opvallen, zo is dat.

Het wandelvirus heeft haar echt te pakken. “Ik vind wandelen zo leuk omdat ik onderweg allemaal goede ideeën krijg. Bijvoorbeeld een idee voor een 4Daagse-themamusical! En Daan en ik bedachten bijvoorbeeld tijdens het wandelen dat Muis onze 4Daagsemascotte zou worden. Dat is de knuffel die ik hem heb gegeven, om een hartoperatie mee door te komen.”

Stichting Hartekind

Het is dus heel bijzonder dat Daan na zijn hartoperatie met Fleur samen loopt. “Daan en ik lopen voor Stichting Hartekind via De Vierdaagse Sponsorloop. Hij ís een hartekind. We hebben samen al meer dan 3400 euro sponsorgeld opgehaald! Daar kunnen ze andere hartekinderen mee gaan helpen en onderzoek mee gaan doen.”

Goed trainen

Als je Fleur vraagt naar haar gouden wandeltip dan zegt ze resoluut: “Goed trainen!”. “Ik heb het wandelen goed opgebouwd met eerst een keer 15 en toen 20 kilometer. Drie weken geleden liep ik voor het eerst 2x30 kilometer achter elkaar en dat ging verrassend goed! De eerste dag voelde ik er niets van en heb ik zelfs nog gespeeld. De tweede dag waren mijn voeten wel een beetje moe. Maar na een nacht goed slapen herstel je weer.”

Elk jaar stond ze samen met Daan langs de kant te juichen voor de 4Daagselopers. “Mijn tante heeft 'm gelopen. Dat ging hartstikke goed want zij heeft meegedaan aan een trainingsprogramma Via Vierdaagse. Daan en ik dachten: dat willen wij ook wel!”

Vanaf april is Fleur met haar moeder gaan trainen, bijvoorbeeld tijdens vakanties in Duitsland, Frankrijk en op Schiermonnikoog. Ze heeft geoefend met verschillende ondergronden én heuvels. In juni liep ze met Daan 4x 15 kilometer tijdens de Avond4daagse. Fleur is sowieso wel sportief, want ze doet aan hockey en ze heeft ook gezwommen om aan haar conditie te werken.

afbeelding van Fleur en Daan tijdens de Avond4daagse
Fleur en Daan (beide 11) liepen onlangs samen de Avond4daagse.

Geen blaren

Qua uitrusting is ze ook goed voorbereid. Onlangs is ze geswitcht van hoge wandelschoenen naar lagere. “Ik kreeg drukplekken op mijn achillespees, tijdens de Avond4daagse. Ik heb ook speciale wandelsokken van Falke. Ik heb nog geen enkele blaar gehad, goed he?” Het geluksarmbandje dat haar nichtje voor haar maakte, gaat ook mee en verder gaat ze niet op pad zonder haar groene pet.

afbeelding van Fleur en Daan in Groesbeek, op de 4Daagsedonderdag.
Fleur en Daan in Groesbeek, op de 4Daagsedonderdag.
afbeelding van Fleur en haar wandelmaatjes in de regen
Fleur en haar wandelmaatjes in de regen, vlak voor de finish op de 4Daagsedonderdag.

Donderdagmiddag

Op donderdagmiddag spreken we een nog steeds vrolijke Fleur. Ze heeft inmiddels twee wandeldagen achter de rug maar: nul blaren! "Alleen een beetje spierpijn. Mijn bovenbenen voel ik het meest, vooral als ik ga zitten." Het heeft op donderdag veel geregend. "Mijn sokken waren sponzen. En mascotte Muis was helemaal doorweekt!" Maar toch hoor je haar niet klagen.

Van tevoren vertelde Fleur dat ze best opkeek tegen de Zevenheuvelenweg. "Het was minder zwaar dan verwacht. Het ging een beetje op en neer en we vermaakten ons wel, want we deelden witte anjerspeldjes uit namens het #Vteam, aan soldaten en zo. Daar werd iedereen vrolijk van!"

De gesprekjes onderweg helpen haar de 4Daagse door. "Ik klets met iedereen uit het #VTeam. En één meneer die ik bij het inschrijven heb gesproken, ben ik meerdere keren tegengekomen. Hij is 70 en loopt mee omdat hij zijn vrouw is verloren aan de hersenziekte Huntington. Zijn zoon heeft het nu ook. Ik heb gedoneerd en we zeggen elkaar nu steeds gedag."

Feestelijk

Veel bekenden moedigen haar aan en dat is volgens Fleur dan ook het hoogtepunt. Donderdag kreeg ze in Berg en Dal een knuffel van haar tante en oma en vrijdag verwacht ze nog veel meer vriendinnen, oude buurtgenootjes, haar broertjes en vader aan de Via Gladiola te zien. “Dat zal supergezellig en feestelijk worden! Al die mensen bij elkaar en iedereen die komt aanmoedigen, dat maakt de 4Daagse extra leuk. We gaan het samen vieren!”

afbeelding van Fleur en Daan op de 4Daagsevrijdag
Intocht van de 4Daagse Nijmegen: Fleur en Daan hebben het gehaald!