Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

De meters na de finish: tips

Het zit erop. Je hebt de 4Daagse Nijmegen of een andere meerdaagse wandeltocht volbracht. Hoe zorg je ervoor dat je goed kunt herstellen en nagenieten van je prestatie? Lees nu onze tips! En wie weet smaakt deze prestatie wel naar meer...

Herstel na wandelen

Tips voor nazorg

Als na tientallen kilometers in de benen je voeten de eindstreep aanstippen, vergeet je éven dat je hele lichaam pijn doet. Het gevoel van overwinning overtreft de helse last in je voeten en benen. Als dat gevoel langzaam wegebt, komt de klap. Au! Met de volgende huis-tuin-en-keukentips heb jij binnen een mum van tijd weer genoeg energie om aan een volgende tocht te beginnen.

- Magnesium of talkpoeder zorgt voor soepele stappers. Strooi een beetje magnesium of talkpoeder op je voeten, voordat je je wandelschoenen aantrekt.

- Kampferspiritus maakt de huid rondom je voeten steviger en zorgt ervoor dat je minder snel blaren krijgt.

- Droge sokken zijn erg belangrijk. Neem een extra paar mee en verwissel deze op de helft van de tocht.

-  Wandel vanuit je buikspieren voor meer stabiliteit. Hierdoor krijg je ook minder snel last van pijnlijke voeten.

- Sokken zonder naden zorgen voor minder wrijving en druk. Hierdoor verklein je de kans op blaren.

- Drink na de finish voldoende. Door je vochtverlies zo snel mogelijk weer aan te vullen, herstel je sneller. Water heeft de voorkeur.

- Een cooling-down zorgt voor het herstel van de bloedcirculatie, brengt je hartslag terug tot een normaal tempo en bevordert de afvoer van melkzuur in je lichaam. Hoe je een cooling-down het beste uitvoert, lees je in dit artikel.

- Eet veel koolhydraten, eiwitten, mineralen en antioxidanten na afloop van je wandeling.

De meters na de finish

- Beweeg na de wandeling, maar wel met mate. Kies voor een andere vorm van lichaamsbeweging, zoals zwemmen of fietsen.

- Blaren doorprikken of niet? Het blijft een lastige kwestie. Kies ervoor om grote blaren wél door te prikken, maar blijf van de kleintjes af. In dit artikel lees je meer over het behandelen blaren.

- Sportdrankjes zijn onnodige calorieën. Het is beter om water te drinken. Toch behoefte aan suiker? Eet dan liever wat fruit of een mueslireep.

- Valkruid helpt tegen spierpijn, verstuikingen en kneuzingen. Het kruid is verwerkt in crèmes, oliën en gels.

Val niet in een ‘zwart wandelgat’

Tips voor de napret

De eerste dagen na een intensieve wandeltocht ben je waarschijnlijk uitgeput, zijn je voeten bedekt met blaren en kom je de trap niet omhoog van de spierpijn. Met de volgende tips val je niet in een ‘zwart wandelgat’ en krijg je misschien zelfs alweer zin om aan de volgende tocht te beginnen.

- Plak een stuk papier op de muur met hierop de reden waarom je wandelt.

- Maak foto’s met je telefoon of een camera tijdens de tocht. Bekijk die naar afloop en geniet nóg eens van die mooie dag(en). Op Wandel.nl vind je na afloop van de 4Daagse Nijmegen bijvoorbeeld een mooie fotoreportage.

- Schrijf van te voren een aantal wandeldoelen op papier. Het afstrepen hiervan geeft een gevoel van overwinning.

- Ga je een langeafstandswandeling in een andere stad of zelfs in een ander land lopen? Neem dan souvenirs mee!

- Alleen wandelen kan erg fijn zijn, maar als je met een groep vrienden op pad gaat, kun je de napret delen.

- Houd een dagboek bij met hierin je mooiste wandelherinneringen. Zit je even in de put? Ga er goed voor zitten en duik in het boekje.

- Maak een afspeellijst met liedjes waarop jij fijn kunt wandelen. Als je na afloop naar diezelfde afspeellijst luistert, komen de goede herinneringen vanzelf naar boven.

Op naar de volgende prestatie: een Kennedymars?

Misschien ben je nu wel toe aan 'iets groters'? Na een meerdaagse wandeltocht heb je tientallen kilometers in de benen en heb je dus eigenlijk de perfecte training achter de rug voor een Kennedymars. Lekker door blijven wandelen, zouden we zeggen. Dit is het moment om deze prestatietocht te lopen!

Een Kennedymars is een wandeltocht van 80 kilometer die je binnen 20 uur moet voltooien, inclusief korte rust en verzorgingspauzes. Het is sowieso een bijzondere ervaring, want je wandelt deels in de nacht. In dit artikel lees je hoe andere KennedyWalkers dit ervaren en hoe zij nachtelijke dips te boven komen.

In 2022 staan bijna dertig Kennedymarsen op de planning, door heel Nederland verspreid. Bijvoorbeeld binnenkort de virtuele editie van Kennedymars Je Grenzen Verleggen (vrijdag 12 t/m zondag 21 augustus 2022). Via de onderstaande link vind je een overzicht. Of kijk in de Wandelagenda en zoek op wandeltochten met een afstand van 50-100 kilometer.

Bekijk het overzicht van Kennedymarsen
Afbeelding van een KennedyWalker in Someren.
KennedyWalker in Someren.