Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

De meters na de finish: tips

Het zit erop. Je hebt de 4Daagse Nijmegen of een andere meerdaagse wandeltocht volbracht. Hoe zorg je ervoor dat je goed kunt herstellen en nagenieten van je prestatie? Lees nu onze tips! En wie weet smaakt deze prestatie wel naar meer...

Herstel na wandelen

Zo zorg je voor een goed herstel

Als na tientallen kilometers je voeten de eindstreep aanstippen, vergeet je éven dat je hele lichaam pijn doet. Het gevoel van overwinning overtreft de helse last in je voeten en benen. Als dat gevoel langzaam wegebt, komt de klap. Au! Met de volgende huis-tuin-en-keukentips heb jij binnen een mum van tijd weer genoeg energie om aan een volgende tocht te beginnen.

 • Een cooling-down zorgt voor het herstel van de bloedcirculatie, brengt je hartslag terug tot een normaal tempo en bevordert de afvoer van melkzuur in je lichaam. Hoe je een cooling-down het beste uitvoert, lees je in dit artikel.

 • Na het wandelen was je je voeten en geef ze een laatste opkikker met koud water. Dat is goed voor de doorbloeding. Vervolgens lucht je je voeten goed.

 • Met voetcrème van Kneipp of Gehwol geef je een voeten een goede massage en verzorg je de huid optimaal.

 • Valkruid helpt tegen spierpijn, verstuikingen en kneuzingen. Het kruid is verwerkt in crèmes, oliën en gels.

 • Ga ergens zitten/liggen met de benen omhoog. 's Nachts kun je een kussen onder je voeten leggen. Dit helpt bij opgezette voeten.
De meters na de finish
 • Drink na de finish (ook in de dagen erna) voldoende. Door je vochtverlies zo snel mogelijk weer aan te vullen, herstel je sneller. Water heeft de voorkeur. Sportdrankjes zijn onnodige calorieën. Toch behoefte aan suiker? Eet dan liever wat fruit of een mueslireep.

 • Eet veel koolhydraten, eiwitten, mineralen en antioxidanten na afloop van je wandeling.

 • Beweeg na de wandeling, maar wel met mate. Kies voor een andere vorm van lichaamsbeweging, zoals zwemmen of fietsen.

 • Blaren doorprikken of niet? Het blijft een lastige kwestie. Kies ervoor om grote blaren wél door te prikken, maar blijf van de kleintjes af. In dit artikel lees je meer over het behandelen blaren.
Val niet in een ‘zwart wandelgat’

Tijd voor de napret

De eerste dagen na een intensieve wandeltocht ben je waarschijnlijk uitgeput, zijn je voeten bedekt met blaren en kom je de trap niet omhoog van de spierpijn. Met de volgende tips val je niet in een ‘zwart wandelgat’ en krijg je misschien zelfs alweer zin om aan de volgende tocht te beginnen.

 • Maak foto’s met je telefoon of een camera tijdens de tocht. Bekijk die naar afloop en geniet nóg eens van die mooie dag(en). Deel je foto's met al jouw wandelvrienden en vergeet niet om Wandel.nl te taggen op Instagram en op Facebook. Wij vinden het leuk om met je mee te genieten!

 • Ga je een langeafstandswandeling in een andere stad of zelfs in een ander land lopen? Neem dan souvenirs mee!

 • Alleen wandelen kan erg fijn zijn, maar als je met een groep vrienden op pad gaat, kun je de napret delen. In een appgroep heb je samen de grootste lol.

 • Houd een dagboek bij met hierin je mooiste wandelherinneringen. Zit je even in de put? Ga er goed voor zitten en duik in het boekje.

 • Maak een afspeellijst met liedjes waarop jij fijn kunt wandelen. Als je na afloop van je wandeltocht de afspeellijst terugluistert, komen de goede herinneringen vanzelf naar boven. Inspiratie vind je in dit artikel over wandelen en muziek.

Op naar de volgende prestatie: een Kennedymars?

Misschien ben je nu wel toe aan 'iets groters'? Na een meerdaagse wandeltocht heb je tientallen kilometers in de benen en heb je dus eigenlijk de perfecte training achter de rug voor een Kennedymars. Lekker door blijven wandelen, zouden we zeggen. Dit is het moment om deze prestatietocht te lopen!

Een Kennedymars is een wandeltocht van 80 kilometer die je binnen 20 uur moet voltooien, inclusief korte rust en verzorgingspauzes. Het is sowieso een bijzondere ervaring, want je wandelt deels in de nacht. In dit artikel lees je hoe andere KennedyWalkers dit ervaren en hoe zij nachtelijke dips te boven komen.

Afbeelding van een KennedyWalker in Someren.
KennedyWalker in Someren.