Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Kennedymarsen in Nederland: een overzicht

Welke Kennedymarsen zijn er in 2022 in Nederland? Wandel.nl zet alle tochten voor je op een rij. Ze brengen je door verschillende streken, maar hebben één ding gemeen: je wandelt in totaal 80 kilometer.

Header | /kennedymarsen-overzicht

Wandelen terwijl de dag nog moet beginnen, de ontwakende natuur, vastberadenheid om die 80 kilometer te volbrengen, en tot slot de finish als beloning, of verlossing. Een Kennedymars lopen is een bijzondere ervaring.

Het principe van de Kennedymars is bedacht door toenmalig president van de Verenigde Staten John F. Kennedy. In januari 1963 vroeg Kennedy zich af of de officieren van het Amerikaanse marinekorps fit genoeg zouden zijn om 50 mijl (= 80 kilometer) binnen 20 uur af te leggen. De uitdaging om 50 mijl binnen 20 uur te lopen groeide uit tot een rage onder de Amerikaanse bevolking. Vanuit Amerika sloeg de Kennedymars in de jaren zestig van de vorige eeuw over naar Nederland. Sindsdien zijn er steeds meer Kennedymarsen op de kalender verschenen. In 2022 zijn het er bijna dertig, door heel Nederland verspreid.

Let op: Raadpleeg altijd de wandelagenda om te bekijken of een evenement doorgaat of is verplaatst naar een andere datum.

Kennedymars Je Grenzen Verleggen, Virtuele Editie

Vrijdag 7 t/m zondag 16 januari 2022. In deze periode kun je zelf in jouw eigen omgeving de virtuele editie van Kennedymars Je Grenzen Verleggen wandelen. Met behulp van een app kun je je eigen route uitstippelen. Je moet de 80 km binnen 20 uur (incl. rustpauzes) hebben volbracht. Na afloop ontvang je per e-mail een diploma, stempel voor de Kennedywalker-stempelkaart en het plaatje voor in het wandelkilometerboekje. Wél dien je je van tevoren online in te schrijven om deel te kunnen nemen aan dit digitale wandelevenement.

Waterpoortloop, Ooltgensplaat

Vrijdag 11 op zaterdag 12 maart 2022. Waterpoort is het gebied dat op de kruising van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland ligt. 's Avonds om 23.00 uur vertrek je voor een tocht door het waterrijke Deltagebied. Je wandelt onder meer naar Philipsdam, dat onderdeel is van de Deltawerken. In het gebied waar je doorheen loopt, komen veel watervogels voor. Zeker vroeg in de ochtend zullen deze voor een mooi schouwspel zorgen. Loop je liever nog iets verder dan 80 km? Dan is er ook nog een tocht van 110 km.

Kennedymars Klarenbeek

Vrijdag 18 op zaterdag 19 maart 2022. De Kennedymars Klarenbeek is traditiegetrouw één van de eerste Kennedymarsen van het seizoen. Voor de echte wandelfanaten is er ook een tocht van 110 kilometer uitgezet, de Long Distance Walk Klarenbeek. De Kennedymars gaat via meerdere lussen door de landelijke omgeving van Klarenbeek en omliggende dorpen zoals Voorst. Je wandelt over dijken in de buurt van de rivier de IJssel en door bos. Ook loop je op een deel van een Klompenpad.

Kennedymars Je Grenzen Verleggen, Virtuele Editie

Vrijdag 25 maart t/m zondag 3 april 2022. In deze periode kun je zelf in jouw eigen omgeving de virtuele editie van Kennedymars Je Grenzen Verleggen wandelen. Met behulp van een app kun je je eigen route uitstippelen. Je moet de 80 km binnen 20 uur (incl. rustpauzes) hebben volbracht. Na afloop ontvang je per e-mail een diploma, stempel voor de Kennedywalker-stempelkaart en het plaatje voor in het wandelkilometerboekje. Wél dien je je van tevoren online in te schrijven om deel te kunnen nemen aan dit digitale wandelevenement.

Kennedymars Nacht van Loon op Zand

Zaterdag 9 op zondag 10 april 2022. De Nacht van Loon op Zand heeft behalve de afstand nog een extra uitdaging voor je in petto. Deze Kennedymars op een parcours door het dorp Loon op Zand moet je binnen 15 uur zien te volbrengen. Je moet dus in een redelijk tempo kunnen doorlopen om op tijd binnen te zijn. Dit is dan ook een echte prestatieloop.

Kennedymars Sittard

Zaterdag 16 april 2022. De Kennedymars van Sittard is de oudste Kennedymars van Nederland. Al in 1963 vond deze mars voor de eerste keer plaats. Deze populaire Kennedymars trekt jaarlijks duizenden wandelaars naar Limburg. De tocht start in de vroege ochtend en is daarmee dus een dagmars. Met een beetje geluk zie je de zon langzaam boven het Limburgse landschap verschijnen.

Kennedymars RWV Ridderkerk-Dordrecht-Ridderkerk

Vrijdag 22 op zaterdag 23 april 2022. Wel eens ’s nachts tussen de molens gelopen? Tijdens de Kennedymars van de Rotterdamse Wandelsportvereniging kan dit. In de nacht wandel je vanuit Ridderkerk naar Dordrecht, en weer terug. Als het inmiddels weer dag is geworden, loop je onder meer langs de Oude Maas. Ook kom je door natuurgebieden, zoals De Carnisse Grienden. Hier loop je over houten bruggetjes en langs knotwilgen. In de verte kun je de skyline van Rotterdam zien, met natuurlijk de Euromast. Een verschil met de meeste Kennedymarsen (waar je 20 uur de tijd hebt) is dat je deze mars in 18 uur moet zien te volbrengen. Een extra uitdaging dus.

Afbeelding wandelaars tijdens de Kennedymars

Kennedymars Etten-Leur

Vrijdag 13 op zaterdag 14 mei 2022. Op vrijdag 13 mei klinkt om 22.00 uur in Etten-Leur het startschot van deze Kennedymars. De route brengt je onder meer over landweggetjes, langs bossen, door polders en langs de rivier de Mark. Zowel ’s nachts aan het begin van de tocht als overdag als je richting finish gaat, wandel je door het Liesbos. Dit bos staat bekend als het grootste zomereikenbos van Nederland. Bijzonder zijn de monumentale lanen. Er leven veel vogels in dit gebied. Kijk dus goed in de bomen als je bij daglicht door dit bos loopt.

Kennedymars Drentse Wandel4daagse Odoorn

Woensdag 25 op donderdag 26 mei 2022. Deze Kennedymars start op de woensdagavond voor Hemelvaartsdag. Je loopt de eerste 40 kilometer ’s nachts, waarna je het tweede deel van de mars aansluit bij de Drentse Wandel 4-daagse. Je wandelt door een uniek gebied in Europa: de Hondsrug. Dit gebied is in de voorlaatste ijstijd ontstaan. Je komt door een afwisselende omgeving van bossen, heide, pittoreske dorpjes en je passeert hunebedden. Mocht je de smaak te pakken hebben gekregen, dan kun je er nog drie etappes van de vierdaagse aan vast plakken.

De 80 van de Oude Hollandse Waterlinie

Vrijdag 27 op zaterdag 28 mei 2022. Een éénmalige Kennedymars in het kader van het 350-jarige jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie. De spannendste waterlinie van Nederland is de rode draad van de wandeltocht van 80 km, die onderdeel is van de Vierdaagse Alblasserwaard in 2022. De Oude Hollandse Waterlinie bestaat in 2022 maar liefst 350 jaar en is het waard om bekeken en beleefd te worden, met als hoogtepunt tassenpost ‘Fort Wierickerschans’, met robuuste gebouwen en een prachtige entree via de loopbrug over de fortgracht.

RWV Wandelweekend, Schiedam

Zaterdag 4 op zondag 5 juni 2022. In 2022 neemt de RWV voor de zestiende maal de Continental-Centurion wedstrijd (100 Mijlen in 24 uur) in Schiedam op zich. Naast deze Continental-Centurion wedstrijd zijn er ook andere wedstrijden en prestatiewandeltochten over diverse afstanden. Je kunt je online inschrijven.

Kennedymars Rijsbergen

Vrijdag 17 op zaterdag 18 juni 2022. De 57e Kennedymars in Rijsbergen start om 22.00 uur vanuit het gemeenschapshuis Koutershof (Koutershof 4 te Rijsbergen) en gaat langs aardbeivelden, boomkwekerijen, door landgoederen en door oude buurtschappen zoals Tiggelt en Oekel. Je wandelt over verharde wegen, gras- en zandpaadjes, door bossen, langs weilanden en langs beken. De Kennedymars wordt gelopen in vier lussen, voorzien van 8 rustposten met gratis eten en drinken. Bij de finish word je onthaald met een medaille en oorkonde.

 

Kennedymars De 80 van de Osse Maaskant

Zaterdag 18 op zondag 19 juni 2022. De 80 van de Osse Maaskant start op zaterdagavond. Je loopt dan in de nacht de 40 kilometer van het zaterdagprogramma. Vervolgens sluit je op zondagochtend aan bij de 40 kilometer van het zondagprogramma. Je wandelt door het buitengebied van Oss, onder meer langs de oevers van de rivier de Maas.

 
Posbankloop

Kennedymars Liemers Posbankloop

Vrijdag 24 op zaterdag 25 juni 2022. Na drie moeilijke coronajaren, is er dit jaar eindelijk weer een 'normale' Liemers Posbankloop. Je kunt 30, 40 of 50 kilometer wandelen. De officiële Kennedymars start op vrijdagavond tussen 22.00 en 23.00 uur. Onderweg word je als wandelaar goed verzorgd: er is genoeg eten en drinken op de rustposten, met hulp van lokale horeca en enthousiaste vrijwilligers.

Kennedymars Someren

Zaterdag 2 op zondag 3 juli 2022. De Kennedymars Someren staat te boek als ‘de gezelligste Kennedymars van het land’. Al in 1963 was de eerste editie van deze mars. Je komt onderweg door diverse kerkdorpen, waar de bewoners je staan aan te moedigen. Ieder jaar staan er langs de route van de tocht ongeveer twintig blaaskapellen. Behalve gezellige dorpen, is er ook natuur langs de route. Een van de hoogtepunten op de route is de Strabrechtse Heide.

 

Kennedymars Je Grenzen Verleggen, Virtuele Editie

Vrijdag 12 t/m zondag 21 augustus 2022. In deze periode kun je zelf in jouw eigen omgeving de virtuele editie van Kennedymars Je Grenzen Verleggen wandelen. Met behulp van een app kun je je eigen route uitstippelen. Je moet de 80 km binnen 20 uur (incl. rustpauzes) hebben volbracht. Na afloop ontvang je per e-mail een diploma, stempel voor de Kennedywalker-stempelkaart en het plaatje voor in het wandelkilometerboekje. Wél dien je je van tevoren online in te schrijven om deel te kunnen nemen aan dit digitale wandelevenement.

Virtuele Kennedymars, Omloop van Goeree-Overflakkee

Vrijdag 26 t/m maandag 29 augustus 2022. In dit weekend kun je zelf in jouw eigen omgeving de virtuele editie van de Kennedymars wandelen met een wandelapp. De 80 km dient binnen de 20 uur (incl. rustpauzes) te worden volbracht. Na afloop ontvang je een certificaat en stempel voor in het wandelkilometerboekje. Op aanvraag is er ook een herinneringsmedaille beschikbaar. Online inschrijven is noodzakelijk.

Walfridus Kennedymars, Bedum

Vrijdag 2 op zaterdag 3 september 2022. Geniet 80 kilometer lang van het open landschap ten noorden van de stad Groningen. Je wandelt door polders, door pittoreske dorpjes, langs wierden en langs schilderachtige kerkjes en molens. En mocht je je afvragen waar de naam van de tocht vandaan komt: Walfridus was een boer die in de 10e eeuw in Bedum leefde. Hij liep dagelijks vanuit Bedum naar de kerk in Groningen om te bidden. Hij liep dus door hetzelfde gebied als de deelnemers aan de Kennedymars tegenwoordig.

 

Kennedymars Vleuten-Tilburg

Zaterdag 3 op zondag 4 september 2022. Deze Kennedymars gaat, zoals de naam van de tocht al doet vermoeden, van Vleuten naar Tilburg. 's Avonds laat start je in Vleuten, om de volgende dag in Tilburg te finishen. Terwijl bij veel Kennedymarsen start en finish op dezelfde plaats is, loop je hier dus van A naar B. Je wandelt vooral over verharde paden. In de vroege ochtend zie je hoe de zon opkomt boven het Brabantse land.

 

De 80 van de Langstraat, Waalwijk

Zaterdag 10 op zondag 11 september 2022. De 80 van de Langstraat is van een kleinschalige wandeltocht in 1981 uitgegroeid tot een waar volksfeest. Je bent per slot van rekening in Noord-Brabant. ‘Den Tachetig’, noemen ze de tocht in plaatselijk dialect. De tocht gaat vanuit Waalwijk door diverse Brabantse dorpen, zoals Sprang-Capelle, Waspik en Nieuwkuijk. Tussen de dorpen door wandel je langs weilanden en bossen. Je begeeft je in de Langstraat, de streek die eeuwenlang het centrum was van de Nederlandse schoen- en lederproductie. Ook nu nog worden er schoenen in deze streek gemaakt. Wie weet loop je dus wel op schoenen die uit de buurt komen.

 

Internationale Twentse Kennedymars, Haaksbergen

Vrijdag 16 op zaterdag 17 september 2022. Dit is ieder jaar weer een leuk, sportief en uitdagend wandelevenement voor jong en oud. Vanuit het Twentse dorp Haaksbergen wandel je in 2 lussen van 40 km over grotendeels verharde wegen de nacht in. Terwijl de zon langzaam opkomt, loop je door weilanden en langs bossen. De absolute beloning van je urenlange wandeling vormt het Haaksbergerveen. Ben je zaterdag voor 18.00 uur binnen? Dan wacht er een medaille en oorkonde op je.

 

Van Z.. tot Z.. tocht, Zeewolde

Vrijdag 16 op zaterdag 17 september 2022. Weidse uitzichten over de polder, vogels bij het water, (hopelijk) een prachtige zonsopkomst en zelfs bossen. De Van Z.. tot Z.. tocht brengt je door de Flevolandse natuur. En die bestaat uit meer dan polders met kaarsrechte wegen, zul je ontdekken tijdens deze Kennedymars. Je start om 19.00 uur en finisht op 17 september om 15.00 uur. Op alle rustposten zal koffie, thee, zuivel, frisdrank, bouillon, brood, fruit en kleine versnaperingen verstrekt worden. 

 

80 van de Glasstad, Leerdam

Vrijdag 23 op zaterdag 24 september 2022. Leerdam wordt vanwege een bloeiende glasindustrie vanaf de 18e eeuw de Glasstad van Nederland genoemd. Tijdens de 80 van de Glasstad heb je voldoende tijd om de omgeving van Leerdam te bekijken. Je wandelt onder meer door afwisselende natuur en uitgestrekte polders. Je loopt langs de oevers van het riviertje de Linge met rietwallen en met veel plantensoorten. In Leerdam kun je diverse historische panden zien.

 

Tukker 80, Hengelo

Vrijdag 7 op zaterdag 8 oktober 2022. Een gevarieerde tocht die leidt door de rijke geschiedenis en de afwisselende omgeving van Hengelo. Bijna alles komt aan bod: bossen, weilanden, oude en nieuwe woonkernen en de oude en nieuwe industrie van Hengelo.
De tocht stond oorspronkelijk gepland van 10 op 11 juni, maar is verplaatst. De organisatie zorgt voor voldoende rustposten met eten en drinken.

Afbeelding van wandelaar in Hengelo

Nacht van het Westland

Vrijdag 28 op zaterdag 29 oktober 2022. Je beleeft het Westland bij nacht via mooie natuurgebieden, polders, de duinen, langs de Zandmotor, over het strand en uiteraard door het kassengebied waar deze streek bekend om staat. Tijdens deze tocht wandel je ook nog door de mooie streek Midden-Delfland en het kleinste dorp van Nederland 't Woudt (38 inwoners).

Nacht van OLAT, Sint-Oedenrode

Vrijdag 4 op zaterdag 5 november 2022. Ook in november kun je nog een Kennedymars lopen. In de avond en nacht loop je over verharde paden, terwijl je overdag op onverharde paden loopt. Bij daglicht wandel je vooral door de natuur in de omgeving van Sint-Oedenrode. Een mooie afsluiting van het Kennedymars-seizoen 2022.

 

Kennedymars Je Grenzen Verleggen, Virtuele Editie

Vrijdag 11 t/m zondag 20 november 2022. Heb je zin om in je eigen omgeving de virtuele editie van Kennedymars Je Grenzen Verleggen te wandelen? Met behulp van een app kun je je eigen route uitstippelen. Je moet de 80 km binnen 20 uur (incl. rustpauzes) hebben volbracht. Na afloop ontvang je per e-mail een diploma, stempel voor de Kennedywalker-stempelkaart en het plaatje voor in het wandelkilometerboekje. Wél dien je je van tevoren online in te schrijven om deel te kunnen nemen aan dit digitale wandelevenement.

Wandelagenda

Meer informatie over deze en andere wandeltochten en -evenementen kun je vinden in onze Wandelagenda. Neem je een kijkje?

Ga naar de Wandelagenda