Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Kennedymarsen in Nederland: een overzicht

Welke Kennedymarsen zijn er in 2023 in Nederland? Wandel.nl zet alle tochten voor je op een rij. Ze brengen je door verschillende streken, maar hebben één ding gemeen: je wandelt in totaal 80 kilometer.

afbeelding van wandelaars in het groene landschap rondom Hengelo.
(Foto: © Mari Smits)

Wandelen terwijl de dag nog moet beginnen, de ontwakende natuur, vastberadenheid om die 80 kilometer te volbrengen, en tot slot de finish als beloning (of verlossing). Een Kennedymars lopen is een bijzondere ervaring.

Het principe van de Kennedymars is bedacht door toenmalig president van de Verenigde Staten John F. Kennedy. In januari 1963 vroeg Kennedy zich af of de officieren van het Amerikaanse marinekorps fit genoeg zouden zijn om 50 mijl (= 80 kilometer) binnen 20 uur af te leggen. De uitdaging om 50 mijl binnen 20 uur te lopen groeide uit tot een rage onder de Amerikaanse bevolking. Vanuit Amerika sloeg de Kennedymars in de jaren zestig van de vorige eeuw over naar Nederland. Sindsdien zijn er steeds meer Kennedymarsen op de kalender verschenen. In 2023 zijn het er bijna dertig, door heel Nederland verspreid.

Let op: Raadpleeg altijd de wandelagenda om te bekijken of een evenement doorgaat of is verplaatst naar een andere datum.

9e Virtuele Kennedymars Je Grenzen Verleggen

Vrijdag 6 t/m donderdag 12 januari 2023. In deze periode kun je zelf in jouw eigen omgeving de virtuele editie van Kennedymars Je Grenzen Verleggen wandelen. Met behulp van een app kun je je eigen route uitstippelen. Je moet de 80 km binnen 20 uur (incl. rustpauzes) hebben volbracht. Na afloop ontvang je per e-mail een diploma, stempel voor de Kennedywalker-stempelkaart en het plaatje voor in het wandelkilometerboekje. Wél dien je je van tevoren online in te schrijven om deel te kunnen nemen aan dit digitale wandelevenement.

Waterpoortloop, Ooltgensplaat

Vrijdag 10 op zaterdag 11 maart 2023. Waterpoort is het gebied dat op de kruising van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland ligt. 's Avonds om 23.00 uur vertrek je voor een tocht door het waterrijke Deltagebied. Je wandelt onder meer naar Philipsdam, dat onderdeel is van de Deltawerken. In het gebied waar je doorheen loopt, komen veel watervogels voor. Zeker vroeg in de ochtend zullen deze voor een mooi schouwspel zorgen. Loop je liever nog iets verder dan 80 km? Dan is er ook nog een tocht van 110 km.

10e Kennedymars Klarenbeek

Vrijdag 17 op zaterdag 18 maart 2023. De Kennedymars Klarenbeek is traditiegetrouw één van de eerste Kennedymarsen van het seizoen. Voor de echte wandelfanaten is er ook een tocht van 110 kilometer uitgezet, de Long Distance Walk Klarenbeek. De Kennedymars gaat via meerdere lussen door de landelijke omgeving van Klarenbeek en omliggende dorpen zoals Voorst. Je wandelt over dijken in de buurt van de rivier de IJssel en door bos. Ook loop je op een deel van een Klompenpad.

10e Virtuele Kennedymars Je Grenzen Verleggen

Vrijdag 24 maart t/m donderdag 30 maart 2023. In deze periode kun je zelf in jouw eigen omgeving de virtuele editie van Kennedymars Je Grenzen Verleggen wandelen. Met behulp van een app kun je je eigen route uitstippelen. Je moet de 80 km binnen 20 uur (incl. rustpauzes) hebben volbracht. Na afloop ontvang je per e-mail een diploma, stempel voor de Kennedywalker-stempelkaart en het plaatje voor in het wandelkilometerboekje. Wél dien je je van tevoren online in te schrijven om deel te kunnen nemen aan dit digitale wandelevenement.

58e Kennedymars Sittard

Zaterdag 8 op zondag 9 april 2023. De Kennedymars van Sittard is de oudste Kennedymars van Nederland. Al in 1963 vond deze mars voor de eerste keer plaats. Deze populaire Kennedymars trekt jaarlijks duizenden wandelaars naar Limburg. De tocht start in de vroege ochtend en is daarmee dus een dagmars. Met een beetje geluk zie je de zon langzaam boven het Limburgse landschap verschijnen.

afbeelding van de start van Kennedymars Sittard, in de avond.
Kennedymars Sittard.
Afbeelding wandelaars tijdens de Kennedymars

Kennedymars RWV Dordrecht-Ridderkerk-Dordrecht

Vrijdag 14 op zaterdag 15 april 2023. Wel eens ’s nachts tussen de molens gelopen? Tijdens de Kennedymars van de Rotterdamse Wandelsportvereniging kan dit. In de nacht wandel je vanuit Dordrecht naar Ridderkerk, en weer terug. Als het inmiddels weer dag is geworden, loop je onder meer langs de Oude Maas. Ook kom je door natuurgebieden, zoals De Carnisse Grienden. Hier loop je over houten bruggetjes en langs knotwilgen. In de verte kun je de skyline van Rotterdam zien, met natuurlijk de Euromast. Een verschil met de meeste Kennedymarsen (waar je 20 uur de tijd hebt) is dat je deze mars in 18 uur moet zien te volbrengen. Een extra uitdaging dus.

80 km Nacht van Loon op Zand

Zaterdag 22 op zondag 23 april 2023. De Nacht van Loon op Zand heeft behalve de afstand nog een extra uitdaging voor je in petto. Deze Kennedymars op een parcours door het dorp Loon op Zand moet je binnen 15 uur zien te volbrengen. Je moet dus in een redelijk tempo kunnen doorlopen om op tijd binnen te zijn. Dit is dan ook een echte prestatieloop.

RWV Lustrumtocht Kennedymars

Vrijdag 12 op zaterdag 13 mei 2023. De oudste wandelsportvereniging van Nederland, de Rotterdamse Wandelsportvereniging, bestaat in 2023 95 jaar. Dat wordt gevierd met een bijzondere RWV Lustrumtocht Kennedymars (in combinatie met een 110-kilometer-wandeltocht). Je komt door het groene en historische landschap van de Krimpenerwaard, een gebied waar eerder niet veel lange wandelingen werden gehouden. Wist je dat Krimpenerwaard een samenvoeging is van krimp en waarden? Een krimp is een bocht in een rivier en een waard is een stuk land dat geheel omgeven is door rivieren. Bij deze tocht zullen de deelnemers van de 80 en 110 kilometer deels gezamenlijk lopen – wél zo gezellig!

Kennedymars Etten-Leur

Vrijdag 19 op zaterdag 20 mei 2023. Op vrijdag 19 mei klinkt om 22.00 uur in Etten-Leur het startschot van deze Kennedymars. De route brengt je onder meer over landweggetjes, langs bossen, door polders en langs de rivier de Mark. Zowel ’s nachts aan het begin van de tocht als overdag als je richting finish gaat, wandel je door het Liesbos. Dit bos staat bekend als het grootste zomereikenbos van Nederland. Bijzonder zijn de monumentale lanen. Er leven veel vogels in dit gebied. Kijk dus goed in de bomen als je bij daglicht door dit bos loopt.

31e OLAT Internationaal Wandelevenement

Zaterdag 27 op zondag 28 mei 2023. Eénmaal per jaar is het mogelijk om Kennedyvriend te worden. Dit word je door de 50 mijl (80, 467 km) binnen 12 uur te volbrengen. Deze mogelijkheid wordt om het jaar (oneven jaren) door OLAT geboden, andere jaren (even jaren) door RWV. Dit jaar heeft OLAT een nieuwe startlocatie gevonden in Eindhoven. Er is hier een snel-parcours uitgezet rond en over de atletiekbaan van twee mijl. Ieder rondje is er verzorging mogelijk. Kijk voor uitgebreide informatie op www.olat.nl/iwe.

58e Kennedymars Rijsbergen

Vrijdag 16 op zaterdag 17 juni 2023. Deze Kennedymars in Rijsbergen start om 20.00 uur vanuit het gemeenschapshuis Koutershof (Koutershof 4 te Rijsbergen) en gaat langs aardbeivelden, boomkwekerijen, door landgoederen en door oude buurtschappen zoals Tiggelt en Oekel. Je wandelt over verharde wegen, gras- en zandpaadjes, door bossen, langs weilanden en langs beken. De Kennedymars wordt gelopen in vier verschillende lussen, voorzien van 10 rustposten met gratis eten en drinken. Bij de finish word je onthaald met een medaille en oorkonde.

80 Van de Osse Maaskant

Zaterdag 17 op zondag 18 juni 2023. De 80 van de Osse Maaskant start op zaterdagavond. Je loopt dan in de nacht de 40 kilometer van het zaterdagprogramma. Vervolgens sluit je op zondagochtend aan bij de 40 kilometer van het zondagprogramma. Je wandelt door het buitengebied van Oss, onder meer langs de oevers van de rivier de Maas.

 

Liemers Posbankloop recreatieve Kennedymars

Vrijdag 23 op zaterdag 24 juni 2023. De Liemers Posbankloop is een recreatieve Kennedymars: je kunt ook 30, 40 of 50 kilometer wandelen. De officiële Kennedymars start op vrijdagavond tussen 22.00 en 23.00 uur. Onderweg word je als wandelaar goed verzorgd: er is genoeg eten en drinken op de rustposten, met hulp van lokale horeca en enthousiaste vrijwilligers.

afbeelding van wandelaars tijdens een Kennedymars.

59e Kennedymars Someren

Zaterdag 1 op zondag 2 juli 2023. De Kennedymars Someren staat te boek als ‘de gezelligste Kennedymars van het land’. Al in 1963 was de eerste editie van deze mars. Je komt onderweg door diverse kerkdorpen, waar de bewoners je staan aan te moedigen. Ieder jaar staan er langs de route van de tocht ongeveer twintig blaaskapellen. Behalve gezellige dorpen, is er ook natuur langs de route. Een van de hoogtepunten op de route is de Strabrechtse Heide.

 

11e Virtuele Kennedymars Je Grenzen Verleggen

Vrijdag 11 t/m donderdag 17 augustus 2023. In deze periode kun je zelf in jouw eigen omgeving de virtuele editie van Kennedymars Je Grenzen Verleggen wandelen. Met behulp van een app kun je je eigen route uitstippelen. Je moet de 80 km binnen 20 uur (incl. rustpauzes) hebben volbracht. Na afloop ontvang je per e-mail een diploma, stempel voor de Kennedywalker-stempelkaart en het plaatje voor in het wandelkilometerboekje. Wél dien je je van tevoren online in te schrijven om deel te kunnen nemen aan dit digitale wandelevenement.

Omloop van Goeree-Overflakkee

Vrijdag 25 t/m zaterdag 26 augustus 2023.De Omloop van Goeree-Overflakkee keert dit jaar terug in haar oorspronkelijke vorm. Je kunt kiezen voor 80 kilometer (in 20 uur) of 110 kilometer (in 24 uur) over het voormalige eiland Goeree-Overflakkee. Je trotseert alle bijzondere elementen van de streek, zoals het strand, de slikken van Flakkee en andere bijzondere natuurgebieden. Een ware prestatie!

3e Walfridus Kennedymars, Bedum (update: afgelast)

Vrijdag 1 op zaterdag 2 september 2023. Geniet 80 kilometer lang van het open landschap ten noorden van de stad Groningen. Je wandelt door polders, door pittoreske dorpjes, langs wierden en langs schilderachtige kerkjes en molens. En mocht je je afvragen waar de naam van de tocht vandaan komt: Walfridus was een boer die in de 10e eeuw in Bedum leefde. Hij liep dagelijks vanuit Bedum naar de kerk in Groningen om te bidden. Hij liep dus door hetzelfde gebied als de deelnemers aan de Kennedymars tegenwoordig.

 

Kennedymars Vleuten-Tilburg

Zaterdag 2 op zondag 3 september 2023. Deze Kennedymars gaat, zoals de naam van de tocht al doet vermoeden, van Vleuten naar Tilburg. 's Avonds laat start je in Vleuten, om de volgende dag in Tilburg te finishen. Terwijl bij veel Kennedymarsen de start en finish op dezelfde plaats is, loop je hier dus van A naar B. Je wandelt vooral over verharde paden. In de vroege ochtend zie je hoe de zon opkomt boven het Brabantse land.

 
afbeelding van meerdere wandelaars in de ochtendmist tijdens Kennedymars De 80 van de Langstraat
Kennedymars De 80 van de Langstraat.

De Rabobank 80 van de Langstraat, Waalwijk

Zaterdag 9 op zondag 10 september 2023. De 80 van de Langstraat is van een kleinschalige wandeltocht in 1981 uitgegroeid tot een waar volksfeest. Je bent per slot van rekening in Noord-Brabant. ‘Den Tachetig’, noemen ze de tocht in plaatselijk dialect. De tocht gaat vanuit Waalwijk door diverse Brabantse dorpen, zoals Sprang-Capelle, Waspik en Nieuwkuijk. Tussen de dorpen door wandel je langs weilanden en bossen. Je begeeft je in de Langstraat, de streek die eeuwenlang het centrum was van de Nederlandse schoen- en lederproductie. Ook nu nog worden er schoenen in deze streek gemaakt. Wie weet loop je dus wel op schoenen die uit de buurt komen.

 

35e Int. Twentse Kennedymars, Haaksbergen

Vrijdag 15 op zaterdag 16 september 2023. Dit is ieder jaar weer een leuk, sportief en uitdagend wandelevenement voor jong en oud. Je start vrijdagavond om 22.00 uur en finisht op zaterdag om 18.00 uur. Onderweg worden bij de rust- en verzorgingsposten o.a. brood, fruit, soep en andere consumpties aangeboden. Vanuit het Twentse dorp Haaksbergen wandel je in 2 lussen van 40 km over grotendeels verharde wegen de nacht in. Terwijl de zon langzaam opkomt, loop je door weilanden en langs bossen. De absolute beloning van je urenlange wandeling vormt het Haaksbergerveen. Ben je zaterdag voor 18.00 uur binnen? Dan wacht er een medaille (indien besteld) en oorkonde op je.

wandelen over het gras in Haaksbergen
Kennedymars Haaksbergen.

Z.. tot Z.. tocht, Zeewolde

Vrijdag 15 op zaterdag 16 september 2023. Weidse uitzichten over de polder, vogels bij het water, (hopelijk) een prachtige zonsopkomst en zelfs bossen. De Z.. tot Z.. tocht brengt je door de Flevolandse natuur. En die bestaat uit meer dan polders met kaarsrechte wegen, zul je ontdekken tijdens deze Kennedymars. Je start zaterdagavond om 19.00 uur en finisht op zondag om 15.00 uur. Op alle rustposten zal koffie, thee, zuivel, frisdrank, bouillon, brood, fruit en kleine versnaperingen verstrekt worden. 

 

Kennedymars 80 Van de Glasstad, Leerdam

Vrijdag 22 op zaterdag 23 september 2023. Leerdam wordt vanwege een bloeiende glasindustrie vanaf de 18e eeuw de Glasstad van Nederland genoemd. Tijdens de 80 Van de Glasstad heb je voldoende tijd om de omgeving van Leerdam te bekijken. Je wandelt onder meer door afwisselende natuur en uitgestrekte polders. Je loopt langs de oevers van het riviertje de Linge met rietwallen en met veel plantensoorten. In Leerdam kun je diverse historische panden zien.

 

Tukker 80, Hengelo

Vrijdag 13 op zaterdag 14 oktober 2023. Een gevarieerde tocht die leidt door de rijke geschiedenis en de afwisselende omgeving van Hengelo. Bijna alles komt aan bod: bossen, weilanden, oude en nieuwe woonkernen en de oude en nieuwe industrie van Hengelo. De organisatie zorgt altijd voor voldoende rustposten met eten en drinken.

Afbeelding van wandelaar in Hengelo

2e Nacht van het Westland Kennedymars

Vrijdag 27 op zaterdag 28 oktober 2023. Je beleeft het Westland bij nacht via mooie natuurgebieden, polders, de duinen, langs de Zandmotor, over het strand en uiteraard door het kassengebied waar deze streek bekend om staat. Tijdens deze tocht wandel je ook nog door de mooie streek Midden-Delfland en het kleinste dorp van Nederland 't Woudt (38 inwoners).

25e Nacht van OLAT, Boxtel

Vrijdag 3 op zaterdag 4 november 2023. Ook in november kun je nog een Kennedymars lopen. In de avond en nacht loop je over verharde paden, terwijl je overdag op onverharde paden loopt. Bij daglicht wandel je vooral door de natuur in de omgeving van Boxtel. Een mooie afsluiting van het Kennedymars-seizoen 2023.

 

12e Virtuele Kennedymars Je Grenzen Verleggen

Vrijdag 10 t/m donderdag 16 november 2023. Heb je zin om in je eigen omgeving de virtuele editie van Kennedymars Je Grenzen Verleggen te wandelen? Met behulp van een app kun je je eigen route uitstippelen. Je moet de 80 km binnen 20 uur (incl. rustpauzes) hebben volbracht. Na afloop ontvang je per e-mail een diploma, stempel voor de Kennedywalker-stempelkaart en het plaatje voor in het wandelkilometerboekje. Wél dien je je van tevoren online in te schrijven om deel te kunnen nemen aan dit digitale wandelevenement.

Wandelagenda

Meer informatie over deze en andere wandeltochten en -evenementen kun je vinden in onze Wandelagenda. Je vindt hier alles over inschrijven, de startlocatie en voorwaarden en je kunt handig zoeken op provincie. Neem je een kijkje?

Ga naar de Wandelagenda