Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Kennedymarsen in Nederland: een overzicht

Welke Kennedymarsen zijn er in 2024 in Nederland? Wandel.nl zet alle tochten voor je op een rij. Ze brengen je door verschillende streken, maar hebben één ding gemeen: je wandelt in totaal 80 kilometer.

afbeelding van wandelaars in het groene landschap rondom Hengelo.
(Foto: © Mari Smits)

Wandelen terwijl de dag nog moet beginnen, de ontwakende natuur, vastberadenheid om die 80 kilometer te volbrengen, en tot slot de finish als beloning (of verlossing). Een Kennedymars lopen is een bijzondere ervaring.

Het principe van de Kennedymars is bedacht door toenmalig president van de Verenigde Staten John F. Kennedy. In januari 1963 vroeg Kennedy zich af of de officieren van het Amerikaanse marinekorps fit genoeg zouden zijn om 50 mijl (= 80 kilometer) binnen 20 uur af te leggen. De uitdaging om 50 mijl binnen 20 uur te lopen groeide uit tot een rage onder de Amerikaanse bevolking. Vanuit Amerika sloeg de Kennedymars in de jaren zestig van de vorige eeuw over naar Nederland. Sindsdien zijn er steeds meer Kennedymarsen op de kalender verschenen. In 2024 zijn het er ruim 25, door heel Nederland verspreid.

Let op: Raadpleeg altijd de wandelagenda om te bekijken of een evenement doorgaat of is verplaatst naar een andere datum.

13e Virtuele Kennedymars Je Grenzen Verleggen

Vrijdag 12 t/m donderdag 18 januari 2024. In deze periode kun je zelf in jouw eigen omgeving de virtuele editie van Kennedymars Je Grenzen Verleggen wandelen. Met behulp van een app kun je je eigen route uitstippelen. Je moet de 80 km binnen 20 uur (incl. rustpauzes) hebben volbracht. Na afloop ontvang je per e-mail een diploma, stempel voor de Kennedywalker-stempelkaart en het plaatje voor in het wandelkilometerboekje. Wél dien je je van tevoren online in te schrijven om deel te kunnen nemen aan dit digitale wandelevenement.

Waterpoortloop, Ooltgensplaat

Vrijdag 8 op zaterdag 9 maart 2024. Waterpoort is het gebied dat op de kruising van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland ligt. 's Avonds om 23.00 uur vertrek je voor een tocht door het waterrijke Deltagebied. Je wandelt onder meer naar Philipsdam, dat onderdeel is van de Deltawerken. In het gebied waar je doorheen loopt, komen veel watervogels voor. Zeker vroeg in de ochtend zullen deze voor een mooi schouwspel zorgen. Loop je liever nog iets verder dan 80 km? Dan is er ook nog een tocht van 110 km.

11e Kennedymars Klarenbeek

Vrijdag 15 op zaterdag 16 maart 2024. De Kennedymars Klarenbeek is traditiegetrouw één van de eerste Kennedymarsen van het seizoen. Voor de echte wandelfanaten is er ook een tocht van 110 kilometer uitgezet, de Long Distance Walk Klarenbeek. De Kennedymars gaat via meerdere lussen door de landelijke omgeving van Klarenbeek en omliggende dorpen zoals Voorst. Je wandelt over dijken in de buurt van de rivier de IJssel en door bos. Ook loop je op een deel van een Klompenpad.

14e Virtuele Kennedymars Je Grenzen Verleggen

Vrijdag 23 maart t/m donderdag 29 maart 2024. In deze periode kun je zelf in jouw eigen omgeving de virtuele editie van Kennedymars Je Grenzen Verleggen wandelen. Met behulp van een app kun je je eigen route uitstippelen. Je moet de 80 km binnen 20 uur (incl. rustpauzes) hebben volbracht. Na afloop ontvang je per e-mail een diploma, stempel voor de Kennedywalker-stempelkaart en het plaatje voor in het wandelkilometerboekje. Wél dien je je van tevoren online in te schrijven om deel te kunnen nemen aan dit digitale wandelevenement.

59e Kennedymars Sittard

Zaterdag 30 op zondag 31 maart 2024. De Kennedymars van Sittard is de oudste Kennedymars van Nederland. Al in 1963 vond deze mars voor de eerste keer plaats. Deze populaire Kennedymars trekt jaarlijks duizenden wandelaars naar Limburg. De tocht start in de vroege ochtend en is daarmee dus een dagmars. Met een beetje geluk zie je de zon langzaam boven het Limburgse landschap verschijnen.

afbeelding van de start van Kennedymars Sittard, in de avond.
Kennedymars Sittard.
Afbeelding wandelaars tijdens de Kennedymars

Kennedymars RWV Ridderkerk-Dordrecht-Ridderkerk

Vrijdag 12 op zaterdag 13 april 2024. Wel eens ’s nachts tussen de molens gelopen? Tijdens de Kennedymars van de Rotterdamse Wandelsportvereniging kan dit. In de nacht wandel je vanuit Ridderkerk naar Dordrecht, en weer terug. Onderweg kom je door natuurgebieden, zoals De Carnisse Grienden. Hier loop je over houten bruggetjes en langs knotwilgen. In de verte kun je de skyline van Rotterdam zien, met natuurlijk de Euromast. Een verschil met de meeste Kennedymarsen (waar je 20 uur de tijd hebt) is dat je deze mars in 18 uur moet zien te volbrengen. Een extra uitdaging dus.

80 km Nacht van Loon op Zand

Zaterdag 20 op zondag 21 april 2024. De Nacht van Loon op Zand heeft behalve de afstand nog een extra uitdaging voor je in petto. Deze Kennedymars op een parcours door het dorp Loon op Zand moet je binnen 15 uur zien te volbrengen. Je moet dus in een redelijk tempo kunnen doorlopen om op tijd binnen te zijn. Dit is dan ook een echte prestatieloop.

Kennedymars van Oostburg

Vrijdag 26 op zaterdag 27 april 2024. Als langeafstandswandelaar kom je in het gevarieerde landschap van West Zeeuws-Vlaanderen wel aan je trekken. Binnen 20 uur wandel je 80 kilometer over karakteristieke dijken, langs oude kreken, door het uitgestrekte polderlandschap met historische dorpjes en hier en daar uitzicht over de zee. Naast de 80 kilometer, kun je ook kiezen voor een afstand van 100 of 106 kilometer tijdens de zogeheten ’24 uur van Oostburg’. Onderweg word je voorzien van voldoende eten en drinken. En op de finish in Oostburg kun je gezellig nagenieten.

Walk4Freedom, Vlaardingen

Zondag 5 mei 2024. Meet the Marines organiseert voor de 4e keer de Walk4Freedom. Een wandeltocht met een afstand van 79 km ter ere van 79 jaar vrijheid. Het is een marinierswaardige pittige tocht waar de kernwaarden Verbondenheid, Kracht en Toewijding centraal staan. De route is divers en gaat over verharde- en onverharde paden, over strand, door de duinen en verschillende natuurgebieden. Gestart wordt op 5 mei om 00.01 uur en je hebt die dag tot 20.00 uur de tijd om de tocht te voltooien. Er zijn in totaal vijf posten waar je wordt voorzien van eten, drinken en medische ondersteuning. Start en finish is aan de Watersportweg 21 in Vlaardingen. Bij deelname aan deze tocht biedt Meet the Marines je niet alleen een onvergetelijke ervaring maar ook een Walk4freedom-Medaille. Op iedere post is er eten, drinken én medische ondersteuning.

Wandelweekend RWV

Zaterdag 18 op zondag 19 mei 2024. Om het andere jaar organiseert de Rotterdamse Wandelsportvereniging (RWV) tijdens Pinksteren een gezellig wandelweekend over meerdere wandelafstanden. Vanuit Schiedam kun je 50, 80, 100 of 160 kilometer meelopen, waaronder dus de Kennedymars. De wandeltochten van RWV zijn vooral bekend om de opvallend leuke, groene routes en de goede verzorging onderweg.

Kennedymars Etten-Leur

Vrijdag 24 op zaterdag 25 mei 2024.Op 24 mei om 22:00 uur valt het startschot van de Kennedymars Etten Leur, waarna de Kennedymars-deelnemers 80 km te voet afleggen in de omgeving van het Noord Brabantse Etten Leur.

59e Kennedymars Rijsbergen

Vrijdag 14 op zaterdag 15 juni 2024. Deze Kennedymars in Rijsbergen start om 20.00 uur vanuit het gemeenschapshuis Koutershof en gaat langs aardbeivelden, boomkwekerijen, door landgoederen en door oude buurtschappen zoals Tiggelt en Oekel. Je wandelt over verharde wegen, gras- en zandpaadjes, door bossen, langs weilanden en langs beken. De Kennedymars wordt gelopen in vier verschillende lussen, voorzien van 10 rustposten met gratis eten en drinken. Bij de finish word je onthaald met een medaille en oorkonde.

80 Van de Osse Maaskant

Zaterdag 15 juni 2024. De 80 van de Osse Maaskant start op zaterdagochtend 5.00 uur. Je wandelt door het buitengebied van Oss, onder meer langs de oevers van de rivier de Maas, door twee middeleeuwse stadjes, door bos en over heide. Vervolgens nader je de finish in het centrum van Oss. Daar is het op dat moment een gezellige boel, omdat ook andere sportdisciplines daar op zaterdagavond daar hun finish hebben.

Liemers Posbankloop recreatieve Kennedymars

Vrijdag 28 op zaterdag 29 juni 2024. De Liemers Posbankloop is een recreatieve Kennedymars: je kunt ook 30, 40 of 50 kilometer wandelen. De officiële Kennedymars start op vrijdagavond tussen 22.00 en 23.00 uur. Onderweg word je als wandelaar goed verzorgd: er is genoeg eten en drinken op de rustposten, met hulp van lokale horeca en enthousiaste vrijwilligers.

afbeelding van wandelaars tijdens een Kennedymars.

60e Kennedymars Someren

Zaterdag 6 op zondag 7 juli 2024. De Kennedymars Someren staat te boek als ‘de gezelligste Kennedymars van het land’. Al in 1963 was de eerste editie van deze mars. Je komt onderweg door diverse kerkdorpen, waar de bewoners je staan aan te moedigen. Ieder jaar staan er langs de route van de tocht ongeveer twintig blaaskapellen. Behalve gezellige dorpen, is er ook natuur langs de route. Een van de hoogtepunten op de route is de Strabrechtse Heide.

 

15e Virtuele Kennedymars Je Grenzen Verleggen

Vrijdag 9 t/m donderdag 15 augustus 2024. In deze periode kun je zelf in jouw eigen omgeving de virtuele editie van Kennedymars Je Grenzen Verleggen wandelen. Met behulp van een app kun je je eigen route uitstippelen. Je moet de 80 km binnen 20 uur (incl. rustpauzes) hebben volbracht. Na afloop ontvang je per e-mail een diploma, stempel voor de Kennedywalker-stempelkaart en het plaatje voor in het wandelkilometerboekje. Wél dien je je van tevoren online in te schrijven om deel te kunnen nemen aan dit digitale wandelevenement.

Omloop van Goeree-Overflakkee

Vrijdag 30 op zaterdag 31 augustus 2024. De Omloop van Goeree-Overflakkee keert terug in haar oorspronkelijke vorm. Je kunt kiezen voor 80 kilometer (in 20 uur) of 110 kilometer (in 24 uur) over het voormalige eiland Goeree-Overflakkee. Je trotseert alle bijzondere elementen van de streek, zoals het strand, de slikken van Flakkee en andere bijzondere natuurgebieden. Een ware prestatie!

Kennedymars Maasland (1)

Kennedymars Maasland (België)

Zaterdag 7 september 2024. Net over de Nederlandse grens in het Belgische Dilsen-Stokkem vindt op 7 september de 2e editie van de Kennedymars Maasland plaats. Het decor is het mooie Nationale Park Hoge Kempen en de stille plekken van het Maasland. De organisatie is in handen van Rotary Maasland-Lanklaar i.s.m. Rotary Maaseik. Naast de Kennedymars-afstand worden ook kortere afstanden van 60, 42, 25, 10 en 5 km aangeboden.

Kennedymars Vleuten-Tilburg

Zaterdag 7 op zondag 8 september 2024. Deze Kennedymars gaat, zoals de naam van de tocht al doet vermoeden, van Vleuten naar Tilburg. 's Avonds laat start je in Vleuten, om de volgende dag in Tilburg te finishen. Terwijl bij veel Kennedymarsen de start en finish op dezelfde plaats is, loop je hier dus van A naar B. Je wandelt vooral over verharde paden. In de vroege ochtend zie je hoe de zon opkomt boven het Brabantse land.

 
afbeelding van meerdere wandelaars in de ochtendmist tijdens Kennedymars De 80 van de Langstraat
Kennedymars De 80 van de Langstraat.

De Rabobank 80 van de Langstraat, Waalwijk > afgelast <

Zaterdag 14 op zondag 15 september 2024. De 80 van de Langstraat is van een kleinschalige wandeltocht in 1981 uitgegroeid tot een waar volksfeest. Je bent per slot van rekening in Noord-Brabant. ‘Den Tachetig’, noemen ze de tocht in plaatselijk dialect. De tocht gaat vanuit Waalwijk door diverse Brabantse dorpen, zoals Sprang-Capelle, Waspik en Nieuwkuijk. Tussen de dorpen door wandel je langs weilanden en bossen. Je begeeft je in de Langstraat, de streek die eeuwenlang het centrum was van de Nederlandse schoen- en lederproductie. Ook nu nog worden er schoenen in deze streek gemaakt. Wie weet loop je dus wel op schoenen die uit de buurt komen.

36e Int. Twentse Kennedymars, Haaksbergen

Vrijdag 20 op zaterdag 21 september 2024. Dit is ieder jaar weer een leuk, sportief en uitdagend wandelevenement voor jong en oud. Je start vrijdagavond om 22.00 uur en finisht op zaterdag om 18.00 uur. Onderweg worden bij de rust- en verzorgingsposten o.a. brood, fruit, soep en andere consumpties aangeboden. Vanuit het Twentse dorp Haaksbergen wandel je in 2 lussen van 40 km over grotendeels verharde wegen de nacht in. Terwijl de zon langzaam opkomt, loop je door weilanden en langs bossen. De absolute beloning van je urenlange wandeling vormt het Haaksbergerveen. Ben je zaterdag voor 18.00 uur binnen? Dan wacht er een medaille (indien besteld) en oorkonde op je.

wandelen over het gras in Haaksbergen
Kennedymars Haaksbergen.

Z.. tot Z.. tocht, Zeewolde

Vrijdag 20 op zaterdag 21 september 2024. Weidse uitzichten over de polder, vogels bij het water, (hopelijk) een prachtige zonsopkomst en zelfs bossen. De Z.. tot Z.. tocht brengt je door de Flevolandse natuur. En die bestaat uit meer dan polders met kaarsrechte wegen, zul je ontdekken tijdens deze Kennedymars. Je start zaterdagavond om 19.00 uur en finisht op zondag om 15.00 uur. Op alle rustposten zal koffie, thee, zuivel, frisdrank, bouillon, brood, fruit en kleine versnaperingen verstrekt worden.

Kennedymars 80 Van de Glasstad, Leerdam

Vrijdag 27 op zaterdag 28 september 2024. Leerdam wordt vanwege een bloeiende glasindustrie vanaf de 18e eeuw de Glasstad van Nederland genoemd. Tijdens de 80 Van de Glasstad heb je voldoende tijd om de omgeving van Leerdam te bekijken. Je wandelt onder meer door afwisselende natuur en uitgestrekte polders. Je loopt langs de oevers van het riviertje de Linge met rietwallen en met veel plantensoorten. In Leerdam kun je diverse historische panden zien.

 

Tukker 80, Hengelo

Vrijdag 11 op zaterdag 12 oktober 2024. Een gevarieerde tocht die leidt door de rijke geschiedenis en de afwisselende omgeving van Hengelo. Bijna alles komt aan bod: bossen, weilanden, oude en nieuwe woonkernen en de oude en nieuwe industrie van Hengelo. De organisatie zorgt altijd voor voldoende rustposten met eten en drinken.

Afbeelding van wandelaar in Hengelo

3e Nacht van het Westland Kennedymars

Vrijdag 25 op zaterdag 26 oktober 2024. Je beleeft het Westland bij nacht via mooie natuurgebieden, polders, de duinen, langs de Zandmotor, over het strand en uiteraard door het kassengebied waar deze streek bekend om staat. Tijdens deze tocht wandel je ook nog door de mooie streek Midden-Delfland en het kleinste dorp van Nederland 't Woudt (38 inwoners).

Mallard Kennedymars, Nieuwdorp

Vrijdag 25 op zaterdag 26 oktober 2024. Ter gelegenheid van de 80-jarige bevrijding van Zeeland (De Slag om de Schelde) organiseren WSV Willen is Kunnen uit Vlissingen en het Bevrijdingsmuseum Zeeland (Mallardmars) een unieke en éénmalige Kennedymars. Start vrijdagavond 25 oktober 22.00 uur. Finishtijd is zaterdag 26 oktober uiterlijk 17.00 uur. Op 26 oktober is er de Mallardmars met korte afstanden van 6, 13, 27 en 36 km.

26e Nacht van OLAT, Oirschot

Vrijdag 1 op zaterdag 2 november 2024. Ook in november kun je nog een Kennedymars lopen. In de avond en nacht loop je over verharde paden, terwijl je overdag op onverharde paden loopt. Bij daglicht wandel je vooral door de natuur in de omgeving van Oirschot. Een mooie afsluiting van het Kennedymars-seizoen 2024.

16e Virtuele Kennedymars Je Grenzen Verleggen

Vrijdag 8 t/m donderdag 14 november 2024. Heb je zin om in je eigen omgeving de virtuele editie van Kennedymars Je Grenzen Verleggen te wandelen? Met behulp van een app kun je je eigen route uitstippelen. Je moet de 80 km binnen 20 uur (incl. rustpauzes) hebben volbracht. Na afloop ontvang je per e-mail een diploma, stempel voor de Kennedywalker-stempelkaart en het plaatje voor in het wandelkilometerboekje. Wél dien je je van tevoren online in te schrijven om deel te kunnen nemen aan dit digitale wandelevenement.

Meer weten?

Meer informatie over deze en andere wandeltochten en -evenementen kun je vinden in onze Wandelagenda. Je vindt hier alles over inschrijven, de startlocatie en voorwaarden en je kunt handig zoeken op provincie. Neem je een kijkje?

Ga naar de Wandelagenda