Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Welke voedingsstoffen heb je nodig als wandelaar?

Als je veel wandelt, wil je natuurlijk zo fit mogelijk zijn. Daarom is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Welke voedingsstoffen zijn extra belangrijk als je veel wandelt? En wanneer moet je deze aanvullen?

Vitamine

Wandel.nl in samenwerking met Flinndal

Waarom vitaminen en mineralen?

Vitaminen en mineralen spelen een belangrijke rol bij heel veel verschillende processen in je lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opbouw van je botten, het functioneren van je spieren en het vrijmaken van energie uit je voeding. Voldoende vitaminen en mineralen zijn dus onmisbaar, zeker als je een actieve leefstijl hebt.

Belangrijke voedingsstoffen voor wandelaars 1. Magnesium: voor je spieren en zenuwstelsel

Magnesium heeft meerdere functies. Zo helpt het bij de energiestofwisseling, bij de overdracht van zenuwprikkels en bij het functioneren en ontspannen van je spieren. Ook helpt het om je botten en tanden sterk te houden. Magnesium zit in graanproducten, sojabonen, groene groenten (spinazie) en in noten.

2. Calcium: voor je botten, spieren en zenuwstelsel

Calcium (kalk) speelt een belangrijke rol bij de botaanmaak en helpt botten sterk te houden. Naarmate je ouder wordt, neemt de opname van calcium af. Vrouwen in de overgang hebben te maken met een verminderde opname van calcium door hormonale schommelingen. Bij mannen boven de 70 jaar is er eveneens sprake van verminderde opname van calcium. Calcium vind je vooral in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Daarnaast zit het ook in noten, peulvruchten en groene groenten zoals broccoli, Chinese kool en postelein.

lopend stel

3. Vitamine D: voor je botten en spieren

Vitamine D verhoogt de opname van calcium in je botten. Deze vitamine is dus belangrijk voor het behoud van sterke botten. Het is goed om vitamine D en calcium tegelijk in te nemen, zodat beide stoffen elkaar kunnen versterken. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht via de huid aangemaakt. Let vooral in de winter dus extra op voldoende inname van vitamine D. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen boven de 50 jaar om dagelijks 10 mcg vitamine D in te nemen. Voor mannen en vrouwen boven  de 70 jaar is het advies om 20 mcg vitamine D per dag in te nemen.

Wanneer heb je aanvulling nodig?

Vitaminen en mineralen haal je uit je voeding. Zorg daarom voor een zo gevarieerd mogelijk voedingspatroon. De hoeveelheid vitaminen en mineralen die je nodig hebt, verschilt per persoon. Dit hangt af van factoren als je leeftijd, je geslacht en je voedingspatroon (bijvoorbeeld of je vegetarisch eet). Soms kan het nodig zijn om de hoeveelheid vitaminen en mineralen aan te vullen met een voedingssupplement. Zoals je hierboven las, moet je als vrouw van boven de 50 jaar onder meer op de inname van voldoende calcium en vitamine D letten. Boven de 70 jaar geldt dit voor zowel mannen als vrouwen.

Uitgelichte producten Flinndal Multi 50+ Vrouw

Flinndal Multi 50+ bevat extra vitamine D en calcium voor sterke botten. De aanwezige kuisboom in deze multivitaminen zorgt voor de vrouwelijke hormoonbalans. Op die manier kun je zo fit mogelijk je wandelkilometers maken. In september 2019 was Flinndal Multi 50+ de winnaar in een test van de Consumentenbond. In de categorie 'multivitaminen voor vrouwen tussen de 50 en 70 jaar' kwam dit product als nummer 1 uit de test.

Flinndal Multi 70+

Ook na je 70ste wil je natuurlijk volop kunnen genieten van mooie wandeltochten. Flinndal Multi 70+ bevat alle vitaminen en mineralen die je als 70-plusser nodig hebt om fit en vitaal te blijven. In ieder tablet zit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D (20 mcg). Daarnaast bevat deze multivitamine onder meer foliumzuur en vitamine B12. Na je 70ste is je lichaam namelijk minder goed in staat om deze vitaminen goed op te nemen. De natuurlijke ginseng zorgt voor de ondersteuning van je geheugen en je concentratievermogen. Flinndal Multi 70+ kwam in september 2019 als nummer 1 uit een test van de Consumentenbond. Binnen de categorie 'multivitaminen voor 70-plussers' behaalde dit product de hoogste score.

 

Multi nummer 1 consumentenbond

Een verantwoorde dosering

Te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgen is niet goed, maar te veel natuurlijk ook niet. Daarom houdt Flinndal bij de dosering van de producten rekening met de maximale bovengrens voor vitaminen en mineralen. Deze is vastgesteld door de European Food Safety Authority (EFSA). De dosering van de producten van Flinndal ligt ver onder deze maximale hoeveelheid. Zo krijg je in combinatie met je voeding niet te veel vitaminen en mineralen binnen.