Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wat eet je na de inspanning?

Als je een flinke wandeling hebt gemaakt of een wandeltocht hebt volbracht, dan is het goed om ook na afloop rekening te houden met wat je eet. Met de onderstaande tips zetten we je op het goede spoor.

afbeelding van een plank vol eiwitrijk voedsel en drinken.

Het bekende beeld van sporters is dat ze na de inspanning direct grijpen naar de eiwitshakes, eieren eten zonder eigeel en bakken kwark leeglepelen. Eiwitten zijn belangrijk voor het herstel van je lichaam. Dit is namelijk een bouwstof voor je spieren, organen en alle cellen in je lichaam. Zeker de fanatieke sporter heeft extra eiwitten na de inspanning nodig. Een zware kracht- of conditietraining zorgt namelijk voor microschade aan spiervezels en cellen. Maar wat heb jij als wandelaar nu nodig na een wandeling?

Eiwitten

Van de meeste wandelingen zal je lichaam nauwelijks schade aan spieren en cellen ondervinden. Als je na de wandeling je reguliere maaltijd nuttigt en daarbij kiest voor eiwitrijke producten kom je al heel ver. Je hebt plantaardige en dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitbronnen zijn: brood, granen, peulvruchten en noten. Dierlijke eiwitten zitten in: vlees, vis, melk(producten), kaas en eieren. Meer weten over eiwitten en herstel? Lees dan dit artikel

afbeelding van eierschalen.

Geen frietje, wel koolhydraten

Wat je ook eet, koolhydraten moet je zo snel mogelijk bijtanken. Je lichaam herstelt sneller in de eerste 2 uur na de tocht. Maak daar gebruik van. Anders duurt het langer voordat je helemaal herstelt. Vul dus ook binnen 2 uur je eiwitten aan. Je spieren herstellen dan 4 keer zo efficiënt dan 12 tot 16 uur later. 

Gezonde voeding is wel meer in trek dan vroeger, maar er gaat nog altijd 50.000 liter bier en 10.000 kilo (biologische) friet over de toonbank na elke dag van de 4Daagse Nijmegen. Het hoort er blijkbaar gewoon bij. En als het nooit problemen oplevert, waarom ook niet?  

Wel zijn er snellere en betere manieren om je lichaam te laten herstellen. Het mooiste zou zijn als je meteen een gevarieerde, koolhydraatrijke en vetarme avondmaaltijd eet. Inclusief vitaminen, vezels, eiwitten en ijzer. Daardoor raakt je energie sneller weer op peil en herstelt je lichaam sneller van de inspanning. Dus: geen frites, maar: wel pasta; geen speklapje, maar wel: gegrilde vis, uiteraard zonder vette saus. Of eet een schaaltje vruchtenyoghurt, een boterham met jam, fruit, energiereep, een krentenbol. 

Bijtanken

Drink na afloop veel. Je urine is een goede indicator. Is die donker? Drink dan tot de kleur lichter wordt. Drink (magere) zuivel, energiedrank, thee met suiker of water.