Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Kinderen en wandelen: een gouden combinatie

Blije gezichten. Dat is waar hij het voor doet. Jan Willem Vogels is een fervent wandelaar. Zijn favoriete wandelmaatjes? Dat zijn zijn kinderen Lucas (8) en Machteld (6). Samen hebben ze al heel wat kilometers gelopen. "Dat zij plezier hebben in wat ze doen, is het belangrijkste."

Afbeelding Lucas en Machteld
Machteld (6) en Lucas (8) lopen graag mee met een wandeltocht. Foto’s © Jan Willem Vogels

Jong geleerd

Jan Willem kreeg het wandelen zelf met de paplepel ingegoten van zijn ouders. Dat hij het wandelvirus overbrengt op zijn eigen kinderen is eigenlijk niet meer dan logisch. "We wonen in Borne, Twente, en hebben tijdens de coronapandemie veel hier in de buurt gewandeld. Maar met z’n drieën aan een wandelevenement meedoen is voor Lucas en Machteld het allerleukste om te doen."

Onlangs nam het trio deel aan de Börkertocht, een wandelevenement nabij Westerbork van tien kilometer. Ook de kleine Machteld wandelde met gemak de hele afstand, terwijl onderweg nog extra meters werden gemaakt in een speelbos. "Met Lucas wandel ik ook afstanden tot zo’n 25 kilometer. Dat is voor Machteld nog wat te ver, maar dan gaat ze op de fiets mee."

Afbeelding Jan Willem Vogels met Machteld en Lucas

Leren kiezen

"Voor ons is een wandeltocht een dagje uit. We plannen het ook echt met z’n drieën. Zaterdag is voor ons sportdag en als ik vraag wat ze willen gaan doen is het antwoord vaak wandelen of fietsen. Als ze willen wandelen bekijken we wat voor wandelevenementen er voor dat weekend georganiseerd worden. Ik kijk dan altijd of er een medaille bij de finish wordt gegeven, of de route door natuur loopt en of het evenement met het openbaar vervoer makkelijk te bereiken is.

De gevonden evenementen leg ik op een rijtje en Machteld en Lucas kiezen dan waar ze heen willen. Zo maken we het een dagje uit van ons allemaal, in plaats van dat ouders meestal bepalen wat er gaat gebeuren.

Juist de kinderen een keuze geven, leert ze om afwegingen te maken en om rekening met elkaars wensen te houden. Bovendien vinden ze het heel erg leuk. Ze komen vaak zelf met de vraag wanneer we weer gaan wandelen. Ik geloof ook niet dat ouders hun kinderen moeten pushen om mee te gaan wandelen, of om een bepaalde sport te doen of te presteren. Kinderen leren dat ze ergens plezier in kunnen hebben en dat is wat mij betreft veel waardevoller en duurzamer."

Omdat Jan Willem het dagje uit een gezamenlijke verantwoordelijkheid maakt, wordt er ook altijd na afloop even nabesproken. "De twee jonge wandelaars zijn kritisch, maar leren zo benoemen wat ze ervan vonden, waarom iets leuk of minder leuk was en of het was wat ze er van verwacht hadden. Eventueel geef ik nuttige opmerkingen door aan de organisatie, maar het helpt vooral om in de toekomst nieuwe keuzes te maken."

Nog meer keuzes moeten er gemaakt worden als de rugtassen worden ingepakt. "Lucas en Machteld dragen hun eigen rugzak, smeren hun eigen broodjes en nemen hun drinken mee. Zo leren ze om vooruit te denken: wat heb ik nodig onderweg en wat wil ik straks eten voor lunch. Dat heeft nog een voordeel: ze kunnen mij niet de schuld geven als ze iets op brood hebben waar ze geen zin in hebben!"

Afbeelding Machteld en Lucas
Ze komen vaak zelf met de vraag wanneer we weer gaan wandelen
Afbeelding Machteld en Lucas

Reguliere wandelevenementen

Je zou denken dat kinderen er niets aan vinden om aan een reguliere wandeltocht deel te nemen, maar niets is minder waar. "Het ligt ook aan de organisatie, maar heel simpele dingen zorgen al voor een hele beleving. Lucas kan nu lezen en wijst de weg aan de hand van de routebeschrijving, als die op papier beschikbaar is en Machteld helpt hem maar wat graag. Ook het wandelen in een nieuw gebied, vooral in de natuur, wekt hun nieuwsgierigheid. Ze zien alles en slaan alles op. Het is een groot avontuur. Zo leren ze niet alleen de weg te zoeken, maar ook meer over de natuur, de geschiedenis van een gebied en topografie. Ze weten precies waar we gewandeld hebben als ik er een landkaart bij pak."

Jan Willem zoekt dan ook nooit specifiek naar wandeltochten voor kinderen. "We nemen gewoon deel aan reguliere wandelevenementen. Vaak zijn Lucas en Machteld wel de enige jonge kinderen. Dat valt op en ze hebben daarom veel aanspraak, wat ze heel erg leuk vinden. Het zou leuk zijn als meer ouders met kinderen deel gaan nemen aan wandeltochten. Dat zou wat mij betreft meer gepromoot mogen worden door organisaties."

Lucas wijst de weg aan de hand van de routebeschrijving, en Machteld helpt hem maar wat graag

Onbetaalbaar

Maar het hoogtepunt van de wandeltocht wacht aan de finish. Als Machteld en Lucas de stempels in hun boekje ontvangen en hun medaille omgehangen krijgen stralen ze van oor tot oor. "Weer een mooie medaille voor de verzameling. Iedere keer als ze hun doos met medailles erbij pakken, weten ze nog precies wanneer we waar gewandeld hebben, wat we gezien hebben en wat we hebben beleefd. Die herinneringen samen maken is onbetaalbaar."

Afbeelding Machteld en Lucas

Deze 5 kidsroutes mag je niet missen

Wil je ook een keer een wandeltocht of -evenement lopen met je kinderen? Je kunt je natuurlijk inschrijven voor de jaarlijkse Avond4Daagse in jouw buurt. In onze Wandelagenda vind je nog veel meer leuke tochten. We lichten 5 tips voor je uit die geschikt zijn voor het hele gezin:

Afbeelding Avond4Daagse

BOEM-tocht WV Vilt

Zondag 24 april 2022
Start: Banholt (Limburg)
8 km

Deze jeugdroute maakt deel uit van de jaarlijkse Bloesem2daagse, dwars door de Zuid-Limburgse bloesempracht. De wandelvereniging organiseert jaarlijks 3 jeugdtochten, met daarbij steeds allerlei leuke activiteiten onderweg. Op 1 oktober is er nog een Geuldalrondje in Berg en Terblijt.

Meer informatie

Kinderomloop Goerree-Overflakkee

Zaterdag 27 augustus 2022
Start: Middelharnis (Zuid-Holland)
5 - 15 km

Speciaal voor kinderen uit het basisonderwijs. De jonge deelnemers kunnen gebruik maken van alle faciliteiten van de ‘echte’ Omloop.

Meer informatie

Beleefroute, De Klaverblad van Noordenveld

Zaterdag 1 oktober 2022
Start: Roden (Drenthe)
4 km

Deze creatieve beleefroute door het dorp Roden is voor het hele gezin én geschikt voor minder validen. Onderweg vind je verrassende opdrachtjes.

Meer informatie

Kidswalk, Duin en Bollen Vierdaagse

Donderdag 13 t/m zondag 16 oktober 2022
Start: Lisse (Zuid-Holland)
5 km

Kids wandelen de eerste dagen door het Keukenhofbos en het gezellige centrum van Lisse. De twee slotdagen gaan ze door een wijk waar BN'ers wonen en zullen zij over het strand moeten om de finish te bereiken. Ook een fijne route voor wie minder goed ter been is.

Meer informatie

Kidsroute, Sallandse Wandelvierdaagse

Dinsdag 18 t/m vrijdag 21 oktober 2022
Start: Raalte (Overijssel)
8 km

In de herfstvakantie kunnen kinderen uit de buurt meedoen aan deze beleefroute van SW4D, door het gevarieerde Sallandse landschap.

Meer informatie