Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Hier ga jij op wandelavontuur met kinderen

Voor jonge, stoere onderzoekers valt er heel wat te ontdekken in de natuur. Er komen weer een paar heerlijke vrije dagen aan waarop jij op pad kunt met kinderen. Lees nu onze tips! Van kabouterpaden tot belevingsroutes en speelbossen waar je de hele dag kunt ravotten.

Kind

Het stoute schoenenpad – Stoutenburg

Vlakbij Amersfoort ligt het dorpje Stoutenburg, met een heus kasteel in een parkbos, waar kabouters wonen. De allerkleinsten kunnen ontdekken hoe de kabouters wonen, door de kabouterpaaltjes te volgen. Maar het hele gezin kan hier op ontdekkingstocht! Zoek met een kaart en kompas je weg door het bos, volg het stoute schoenenpad en ontdek van alles, ga met een schepnet met Fietje bij de poel op zoek naar waterbeestjes en zoek de juwelen van kasteelvrouwe Lucia. De activiteiten zijn voor jong en oud. Informatiekaarten zijn te verkrijgen bij het informatiecentrum Koetshuis Stoutenburg. Meer informatie vind je op de website van Utrechts Landschap.

Kind
Wandelende kinderen

Doolhof Ruurlo

Verdwalen in een echt doolhof! Dat kan in Ruurlo. In het bos vlakbij het kasteel vind je een doolhof. Het doolhof is in 1891 aangelegd in opdracht van de kasteeleigenaar. Het doolhof raakte in verval, maar is tussen 1975 en 1984  weer helemaal opgeknapt. Dit doolhof staat in het Guiness Book of Records als het grootste doolhof ter wereld in oppervlakte! Dat komt vooral omdat de paden zo breed zijn, maar liefst vijf meter! Er zijn meerdere wandelingen uitgezet vanaf het doolhof, waaronder een kabouterpad van 1,5 kilometer. Meer informatie vind je op de website van Doolhof Ruurlo.

Fort Pannerden – Doornenburg

Fort Pannerden is een 19e-eeuws fort gelegen op een landengte tussen de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Het had als functie om de waterwegen te beschermen tegen invallen van een aanvallend leger vanaf de Duitse grens. Nadat het jarenlang leeg heeft gestaan en in verval is geraakt, is het fort in ere hersteld en doet het nu dienst als museum. Rondom het fort is een belevingsroute voor het hele gezin. De route is ongeveer 1,5 kilometer en met de zintuigprikkelende aanwijzingen uit het gidsje ontdek je alles over de bewoners van de waard en het fort. Meer informatie over het fort kun je hier vinden.

Fort Pannerden
Fort Pannerden, foto: Wikimedia - Bouwburo Vitruvius
Spelend kind
(Foto: © Shutterstock)

’t Hertenpad - Baak

Genieten van de natuur, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom hebben vijf natuurgidsen van IVN Natuureducatie hun studie afgerond met een project door samen met de eigenaar van ’t Hertenbosch een kindernatuurpad te ontwikkelen: ’t Hertenpad. De kinderen krijgen een rugzakje en gaan bepakt met een opdrachtboekje, een spiegel, een insectenpotje en een zakje met steentjes op pad. De wandeling is 2,5 kilometer en met de opdrachten onderweg leren kinderen wat er in het bos leeft. De activiteiten onderweg zijn allemaal gericht op de natuurbeleving van kinderen.
Meer informatie over ’t Hertenpad vind je hier.

Belevenissenbos Lelystad

Het grootste belevenissenbos van Nederland bevindt zich in Lelystad. In een bos van 40 hectare kunnen de kinderen alles leren en ontdekken over het bos en op avontuur gaan. Je kunt heerlijk struinen door het bos, op schattenjacht met geocachen, klimmen en klauteren op de 140 speeltoestellen en survivalbaan en ben je een beetje competitief ingesteld dan kun je ook de stormbaan doen. Bouw een hut, ga lekker pootje baden of zwemmen. Er is genoeg te doen om een hele dag bezig te zijn. En ben je nog niet klaar met ontdekken? Dan kun je er zelfs kamperen! Meer informatie over het belevenissenbos vind je hier.

Spelend kind

Speelbos Monkeybos Wassenaar

In duingebied Meijendel vind je het Monkeybos. Hier kunnen kinderen zich helemaal uitleven in de klim- en klauterspeeltoestellen, maar ook hutten bouwen, in bomen klimmen, de uitkijktoren beklimmen en door de waterleidingbuizen kruipen. Een bezoekje aan de duinen en het strand mag dan natuurlijk ook niet ontbreken.
Meer informatie over het Monkeybos vind je hier.

iPadWEG Belevingspad Veeningen

Doe die iPad weg en ga op ontdekkingstocht in het Groene Hart in Veeningen. Door de borden vanaf het veld naast het dorpshuis ’t Markehuus te volgen zwerf je door het bos en kom je langs een insectenhotel, een uitkijktoren, veel speeltoestellen en kun je je gooi- en smijtkunsten testen met dennenappels. Kies voor de avontuurlijke route en test je balans in de touwen tussen de bomen,  maar let ondertussen goed op, want overal zijn dieren in het bos verstopt. Op de site is ook een speurtocht te downloaden voor nog een extra educatieve noot. Meer informatie over het iPadWeg Belevingspad vind je hier.

Kind op ontdekking