Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het Pieterpad: dé zes hoogtepunten

Wandelen langs uitgestrekte grasvelden en de heide, genieten van kastelen en stevig doorlopen door het heuvellandschap; het Pieterpad laat Nederland op z’n mooist zien. In bijna 500 kilometer loop je van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht; een reis door zes verschillende provincies van ons eigen landje. Al wandelend krijg je een hele andere blik op Nederland.

afbeelding van een uitzicht op de steengroeven bij Maastricht.

Tekst & foto's: Simone Vos

De 26 etappes van het Pieterpad variëren van 12 tot 24 kilometer en gaan voornamelijk door bossen, over onverharde paadjes, door kleinere dorpjes en een aantal steden. De twee vriendinnen Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen zetten het pad tussen 1978 en 1983 uit. Het Pieterpad is aangegeven met rood-witte markering. Je kunt de route van noord naar zuid lopen, maar natuurlijk ook andersom.

Groningen: eerste etappe

Het beginpunt van de route ligt in Pieterburen; op het Pieterplein in het centrum vind je de start. De eerste etappe gaat naar Winsum en deze is 12 kilometer. De kortste etappe van het hele pad, dus fijn om er even in te komen. Loop langs het kerkje Pieterburen uit en je komt al snel langs weidse vergezichten over het Groningse platteland. Wandel langs de typisch Nederlandse molen in Mensingeweer en daarna richting Winsum, één van de mooiste dorpjes van Nederland.

afbeelding van Pieterburen.
Pieterburen.
afbeelding van hunebed D10 in Drenthe.
Hunebed D10 in Drenthe.

Drenthe: hunebedden spotten

Etappe 4 voert je van Zuidlaren naar Rolde in Drenthe. Deze tocht van 17 kilometer komt door diverse natuurgebieden zoals de Gasterse Duinen, waar je hunebed D10 vindt. Ook loop je door het Balloërveld langs heidevelden, een klein meertje en door bosrijk gebied. Hier lopen veel schapen rond. Bij Rolde kun je nog twee hunebedden bewonderen: D17 en D18.

afbeelding van het landschap onderweg van Holten naar Laren.
Het landschap onderweg van Holten naar Laren.

Overijssel: over de provinciegrens

De etappe van Hellendoorn naar Holten gaat door het indrukwekkende Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en komt uit bij station Holten. Van daaruit loop je de route Holten – Laren, richting Gelderland. Deze etappe is 15 kilometer en laat een heel ander landschap zien dan de voorgaande. Lieflijke beekjes, vergezichten richting het bos én je komt over Landgoed Verwolde. Huis Verwolde is het bekijken waard, net als De Dikke Boom van Verwolde, die iets van de route af ligt. Dit is de dikste eik van Nederland.

afbeelding van een wandelaar die pauzeert tussen Holten en Laren.
Even pauzeren bij de etappe Holten-Laren.
afbeelding van Kasteel Vorden.
Kasteel Vorden.

Gelderland: op de helft

Na 13 etappes ben je op de helft van het Pieterpad. Een plakkaat op de grond bij Kasteel Vorden geeft dit middelpunt aan. Vanaf Vorden loop je de 14e etappe richting Zelhem, zo’n 17 kilometer door de Achterhoek. Kasteel Vorden als beginpunt is meteen een prachtige plek om rond te lopen, om daarna door de vele bossen (’t Zand) en door kleine dorpjes richting Zelhem te wandelen.

Brabant: door de duinen

Van Gennep naar Vierlingsbeek voert het Pieterpad je van Limburg naar Brabant. De etappe is 18 kilometer en voert van het pittoreske Gennep via Nationaal Park De Maasduinen naar het Brabantse Vierlingsbeek. In De Maasduinen wandel je langs heide, kom je schapen tegen en loop je langs verschillende vennetjes. Onderweg passeer je de provinciegrens door het pontje bij Afferden te nemen.

afbeelding van schapen in Nationaal Park De Maasduinen.
Schapen in Nationaal Park De Maasduinen.
Tussen wens en vervulling ligt een grote afstand, zo is te lezen op een gedenkpaal
afbeelding van het uitzicht vanaf de Sint-Pietersberg.
Het uitzicht vanaf de Sint-Pietersberg.

Limburg: Sint-Pietersberg

Strabeek – Sint-Pietersberg is de laatste etappe van de tocht en meteen één van de mooiste. De wandeling voert je via het natuurgebied Ingendael langs verschillende groeves richting Maastricht. In deze bruisende stad stop je voor Limburgse vlaai en daarna loop je richting eindpunt Sint-Pietersberg. Op een hoge brug is het einde van het Pieterpad. 'Tussen wens en vervulling ligt een grote afstand’, staat hier op een gedenkpaal. Een mooie samenvatting van de tocht.

Enthousiast geworden?

Wil jij ook het Pieterpad lopen? Reis met het openbaar vervoer of zet je auto neer bij het beginpunt en ga terug met het openbaar vervoer. Overnachten kan via Vrienden op de Fiets of vind een accommodatie op de website van het Pieterpad. Via onderstaande button vind je meer informatie over het Pieterpad en alle etappes.

Meer informatie over het Pieterpad
afbeelding van een steen op het eindpunt van het Pieterpad.
Het eindpunt van het Pieterpad.
afbeelding van het uitzicht over Maastricht.
Uitzicht over Maastricht.