Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het Pieterpad wandelen: dé zes hoogtepunten

Het Pieterpad is wandelen langs uitgestrekte grasvelden en de heide, genieten van kastelen en stevig doorlopen door het heuvellandschap; het Pieterpad laat Nederland op z’n mooist zien. In bijna 500 kilometer loop je van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht; een reis door zes verschillende provincies van ons eigen landje. Al wandelend krijg je een hele andere blik op Nederland. Dit zijn de zes hoogtepunten van het Pieterpad!

Het Pieterpad Dé Zes Hoogtepunten
Hoogtepunten van het Pieterpad.

Tekst & foto's: Simone Vos

De 26 etappes van het Pieterpad variëren van 12 tot 24 kilometer en gaan voornamelijk door bossen, over onverharde paadjes, door kleinere dorpjes en een aantal steden. De twee vriendinnen Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen zetten het pad tussen 1978 en 1983 uit. Het Pieterpad is aangegeven met rood-witte markering. Je kunt de route van noord naar zuid lopen, maar natuurlijk ook andersom.

Pieterpad etappe 1: Pieterburen - Winsum (11 kilometer)

Het beginpunt van Het Pieterpad ligt in Pieterburen; op het Pieterplein in het centrum vind je de start. De eerste etappe van het Pieterpad gaat naar Winsum en deze is 12 kilometer. De kortste etappe van het hele Pieterpad, dus fijn om er even in te komen. Loop langs het kerkje Pieterburen uit en je komt al snel langs weidse vergezichten over het Groningse platteland. Wandel langs de typisch Nederlandse molen in Mensingeweer en daarna richting Winsum, één van de mooiste dorpjes van Nederland.

Het Pieterpad Dé Zes Hoogtepunten Etappe 1 Pieterburen Winsum
Pieterpad etappe 1: Pieterburen Winsum.
Het Pieterpad Dé Zes Hoogtepunten Etappe 4 Zuidlaren Rolde
Pieterpad etappe 4: Zuidlaren - Rolde.

Pieterpad etappe 4: Zuidlaren - Rolde (18 kilometer)

Etappe 4 van het Pieterpad voert je van Zuidlaren naar Rolde in Drenthe. Deze tocht van 18 kilometer komt door diverse natuurgebieden zoals de Gasterse Duinen, waar je hunebed D10 vindt. Ook loop je door het Balloërveld langs heidevelden, een klein meertje en door bosrijk gebied. Hier lopen veel schapen rond. Bij Rolde kun je nog twee hunebedden bewonderen: D17 en D18.

Het Pieterpad Dé Zes Hoogtepunten Uitzicht
Prachtig uitzicht op het Pieterpad van Holten naar Laren.

Pieterpad etappe 11: Hellendoorn - Holten (15 kilometer)

Etappe 11 van het Pieterpad gaat van Hellendoorn naar Holten door het indrukwekkende Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en komt uit bij station Holten. Van daaruit loop je de route Holten – Laren, richting Gelderland. Deze etappe van het Pieterpad is 15 kilometer en laat een heel ander landschap zien dan de voorgaande. Lieflijke beekjes, vergezichten richting het bos én je komt over Landgoed Verwolde. Huis Verwolde is het bekijken waard, net als De Dikke Boom van Verwolde, die iets van de route af ligt. Dit is de dikste eik van Nederland.

Het Pieterpad Dé Zes Hoogtepunten Etappe 11 Hellendoorn Holten
Pieterpad etappe 11: Hellendoorn - Holten.
Het Pieterpad Dé Zes Hoogtepunten Etappe 14 Vorden Zelhem
Pieterpad etappe 14: Vorden - Zelhem

Pieterpad etappe 14: Vorden - Zelhem (16 kilometer)

Na 13 etappes ben je op de helft van het Pieterpad. Een plakkaat op de grond bij Kasteel Vorden geeft dit middelpunt aan. Vanaf Vorden loop je de 14e etappe van het Pieterpad richting Zelhem, zo’n 17 kilometer door de Achterhoek. Kasteel Vorden als beginpunt is meteen een prachtige plek om rond te lopen, om daarna door de vele bossen (’t Zand) en door kleine dorpjes richting Zelhem te wandelen.

Pieterpad etappe 19: Gennep - Vierlingsbeek (18 kilometer)

Van Gennep naar Vierlingsbeek voert het Pieterpad je van Limburg naar Brabant. De etappe is 18 kilometer en voert van het pittoreske Gennep via Nationaal Park De Maasduinen naar het Brabantse Vierlingsbeek. In De Maasduinen wandel je langs heide, kom je schapen tegen en loop je langs verschillende vennetjes. Onderweg passeer je de provinciegrens door het pontje bij Afferden te nemen.

Het Pieterpad Dé Zes Hoogtepunten Etappe 19 Gennep Vierlingsbeek
Pieterpad etappe 19: Gennep - Vierlingsbeek.
Tussen wens en vervulling ligt een grote afstand, zo is te lezen op een gedenkpaal
Het Pieterpad Dé Zes Hoogtepunten Etappe 26 Strabeek Sint Pietersberg
Pieterpad etappe 26: Strabeek - St. Pietersberg.

Pieterpad etappe 26: Strabeek - St. Pietersberg (15 kilometer)

Strabeek – Sint-Pietersberg is de laatste etappe van het Pieterpad en meteen één van de mooiste. De wandeling voert je via het natuurgebied Ingendael langs verschillende groeves richting Maastricht. In deze bruisende stad stop je voor Limburgse vlaai en daarna loop je richting eindpunt Sint-Pietersberg. Op een hoge brug is het einde van het Pieterpad. 'Tussen wens en vervulling ligt een grote afstand’, staat hier op een gedenkpaal. Een mooie samenvatting van de tocht.

Het Pieterpad Dé Zes Hoogtepunten Uitzicht Maastricht
Uitzicht over Maastricht van het Pieterpad.