Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Goed voorbereid aan de start van een wandeltocht: tips

Ga je binnenkort aan een wandeltocht meedoen? Met deze tips van Wandel.nl sta je goed voorbereid aan de start.

wandelaars evenement nordic walking

Terwijl de zon nog maar net op is, loop je het startbureau binnen. Je sluit aan in de rij bij de inschrijftafel om je startkaart in te vullen. Nog even en je gaat op pad voor een tocht van 5, 10, 20, 40 of misschien zelfs nog wel meer kilometers. Met deze tips weet je zeker dat je goed bent voorbereid op je tocht. Op naar de finish!

Training

Tip: Maak van te voren voldoende kilometers

Zorg ervoor dat je voldoende getraind aan de start staat. Hoeveel je moet hebben getraind, hangt natuurlijk helemaal af van de afstand die je gaat lopen en van je fitheid. Zeker voor langere afstanden (vanaf 20 kilometer) is het belangrijk om goed te trainen, zodat je lichaam al aan de afstand is gewend. Op die manier is de kans op blessures een stuk kleiner dan wanneer je ongetraind aan de start staat.

Wandelschoenen met rode veters
Foto: Kirsten den Boef

Materiaal

Tip: Zorg voor goede wandelschoenen

Wat de banden voor een auto zijn, zijn de schoenen voor een wandelaar. Start je tocht daarom op schoenen die prettig zitten. Belangrijk is vooral dat je voeten voldoende steun hebben in je schoenen. Een tocht lopen op gympies of slippers is daarom af te raden. Er zijn in outdoor- en sportwinkels verschillende soorten wandelschoenen te koop. Ga voor je eerste paar wandelschoenen bij voorkeur naar een winkel toe om ze te kunnen passen. Lees in dit artikel meer over het kopen van wandelschoenen.

Loop je schoenen, voordat je er een langere tocht op gaat lopen, altijd eerst goed in. Op die manier zijn je voeten al aan de schoenen gewend. Het is heel vervelend om er onderweg achter te komen dat de schoenen toch niet prettig zitten en je er pijnlijke voeten of blaren in krijgt. Zeker als de finish nog heel ver weg is.

Tip: Draag comfortabele kleding

Draag tijdens je tocht kleding die comfortabel zit en die past bij de weersomstandigheden. Het is raadzaam om meerdere lagen kleding over elkaar heen te dragen. Bijvoorbeeld een shirt met daarover een trui en daarover een jack. Krijg je het tijdens de tocht te warm, dan kun je altijd nog iets uittrekken.

Tip: Wat neem je mee voor onderweg?

Bedenk je ruimschoots van te voren wat je tijdens je tocht moet meenemen. Wat je onderweg nodig hebt tijdens een tocht, is natuurlijk per persoon verschillend. De volgende spullen zijn sowieso handig om mee te nemen:

  • Een rugzak of heupas – Om je spullen in mee te nemen.
  • Een poncho of regenjas – Mocht je tijdens de tocht te maken krijgen met slecht weer, dan raak je in ieder geval niet doorweekt. Een paraplu kan ook, maar het is niet prettig om langere tijd met een paraplu op te wandelen. Je hebt dan niet allebei je armen vrij.
  • Iets te eten en te drinken – Hoeveel eten en drinken je het beste kunt meenemen, is afhankelijk van de afstand die je loopt. 
  • Een tweede paar wandelsokken – Zeker bij langere tochten kan het prettig zijn om halverwege schone en droge sokken aan te trekken. Dit verkleint de kans op blaren, zeker als het regent.
  • Een opgeladen telefoon – Om bereikbaar te zijn, maar ook om mooie foto’s van de route te maken en te delen met je familie of vrienden.
  • Wat contant geld – Bij georganiseerde tochten zijn meestal rustposten langs de route. Vaak kun je hier eten en drinken krijgen (soms moet je hiervoor iets betalen). Mocht je zelf onvoldoende eten of drinken bij je hebben, dan kun je ook altijd in een winkel of horecagelegenheid langs de route nog iets kopen.
  • Zonnebrandcrème (als het een zonnige dag kan worden) – Ook in het voorjaar kan de zon al behoorlijk fel schijnen. Zeker als je urenlang in de zon wandelt, is het verstandig om je voor de start in te smeren.
  • Een EHBO-setje - Onder andere pleisters en een tekentang kunnen nuttig zijn om bij je te hebben, zeker als er geen rustpost met EHBO in de buurt is. 

Leg de spullen die je wilt meenemen de avond van te voren al klaar. Je kunt dan 's ochtends rustig naar de start afreizen, zonder eerst nog al je spullen bij elkaar te moeten zoeken.

Heuptas voor wandelen
Foto: Kirsten den Boef
Bord met yoghurt muesli en banaan

Voeding

Tip: Eet van te voren voldoende

Ga met voldoende energie in je lichaam op pad. Neem de ochtend voor je tocht daarom een goed ontbijt. Vooral koolhydraten zijn belangrijk, want die leveren je energie. Een geschikt ontbijt kan bestaan uit: brood met zoet beleg (bijvoorbeeld jam of appelstroop), yoghurt met muesli of cornflakes, fruit (banaan) en een kop koffie en thee. Neem geen vetrijke producten, want die verteren langzaam. Hierdoor kun je tijdens je tocht last van je maag krijgen. Gebakken eieren met spek zijn daarom minder geschikt als ontbijt voor de start van een tocht.

Ga je een hele lange tocht lopen, dan is het verstandig om ook de dag voor je tocht wat meer koolhydraten te nemen. Eet dan de avond voor je tocht een koolhydraatrijke maaltijd. Producten waarin veel koolhydraten zitten, zijn pasta en rijst.