Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek de mooiste LAW's in Nederland: het Nederlands Kustpad

Waar vind je nou de mooiste Lange-Afstands-Wandelpaden (LAW's) en dagetappes langs onontdekte plekken van Nederland, dwars door steden en over eeuwenoude onverharde paden? Op deze pagina lees je meer over het Nederlands Kustpad.

Afbeelding LAW bewegwijzering

Voor de mooiste plekken in Nederland geldt dat je er altijd wel een wit-rode markering kunt vinden. Ze staan symbool voor één van de vele schitterende LAW's in ons land. Nederland telt maar liefst 7.500 kilometer aan LAW's, verdeeld over 23 routes. De wandelroutes zijn minstens 150 km, opgedeeld in meerdere, kortere dagetappes van 10 tot 25 km. Laat je dus vooral niet afschrikken door de totale omvang! In deze serie lichten wij de mooiste paden en dagetappes uit. Je zult merken dat ze veel cultuurhistorische waarde hebben. Heb je interesse om de route te lopen? Bekijk dan ook de bijbehorende wandelgids onderaan.

Nederlands Kustpad

De Nederlandse kust heeft de wandelaar veel te bieden: rijke natuur, flink wat reliëf, veel onverharde paden, weinig last van drukke wegen en de zee altijd binnen handbereik. Het Nederlands Kustpad is het langste aaneengesloten wandelpad van Nederland. Het pad is opgedeeld in drie delen: Zeeland-Zuid-Holland, Zuid-Holland-Noord-Holland en Friesland-Groningen.

Over de LAW:
Etappes: 38 etappes
Lengte: 725 kilometer
Het Nederlandse Kustpad maakt onderdeel uit van de Europese Kustroute E9 van Bretagne naar Estland.

Afbeelding zee
Afbeelding kaart Nederlands Kustpad deel 1

Deel 1: van Sluis naar Hoek van Holland (210 km)

In het eerste deel van het pad ontdek je het deltagebied in vele facetten: robuuste Zeeuwse vestingen en fortificaties, immens hoge duinen op Walcheren, nieuwe natuur op Neeltje Jans, oude parkbossen op Schouwen en Goeree en een zomervariant langs het dromerige stadje Veere. En niet te vergeten de indrukwekkende werken van het Deltaplan.

Bekijk de route

Tip: Etappe 1: Sluis-Cadzand-Bad (14,1 km)

Vanuit de oude vestingstad Sluis loop je langs het Uitwateringskanaal. Op de wallen van Retranchement heb je een mooi uitzicht over de weidse Oudelandse polder en je maakt een klim op de duinen bij het Zwin.

Bekijk de etappe
Afbeelding Nederlands Kustpad
Afbeelding kaart Nederlands Kustpad

Deel 2: van Hoek van Holland naar Den Oever (233 km)

In deel twee van het Nederlands Kustpad wandel je door groene duinvalleien en geurig dennenbos. Aan de duinrand passeer je mooie buitenplaatsen en bloeiende bollenvelden. Zo nu en dan pik je een eindje strand mee. Ook loop je over de boulevards van Katwijk en Egmond. In Den Haag zie je een fraaie mix van stadsparken en paleizen en in Haarlem kom je door de bekende hofjes

Bekijk de route

Tip: Etappe 5: De Zilk - Haarlem station (21,4 km)

De kans is groot dat je in de Waterleidingduinen een ree of damhert tegenkomt. Voor je de historische stad Haarlem binnenwandelt, kun je iets nuttigen bij Kraantje Lek en wegdromen bij het volksverhaal van deze historische plek. Hier zouden Haarlemse moeders hun kindjes halen uit de kinderboom.

Bekijk de etappe
Afbeelding Waterleidingduinen
(Foto: © Shutterstock)
Afbeelding kaart van Stavoren naar Bad Nieuweschans

Deel 3: van Stavoren naar Bad Nieuweschans (268 km)

Van Stavoren tot de Afsluitdijk voert het Kustpad je in grote lijnen eerst langs de kust van het IJsselmeer, om vervolgens de kustlijn van de Waddenzee te volgen. Het landschap van dit noordelijke stukje Nederland zal je verrassen. Bewandel de oude zeedijken en geniet van de vergezichten. Aan de ene kant ligt het weidse Waddengebied, een uniek landschap van kwelders, wadden, geulen en kolken. Landinwaarts liggen uitgestrekte polders met hier en daar een paar groepjes bomen waarachter monumentale boerderijen schuilgaan.

Bekijk de route

Tip: Etappe 17: Kaakhorn-Uithuizen (22 km)

Bij Noordpolderzijl met het nostalgische bruine café ’t Zielhoes ligt het kleinste vissershaventje van Nederland. Ook is er op de dijk een steenmozaïek aangebracht ter herinnering aan de dijkverhoging in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het kweldergebied is een waar vogelparadijs.

Bekijk de etappe
Afbeelding wandelaars

Help je mee?

Wandelnet werkt samen met zo’n duizend vrijwilligers door heel Nederland die de LAW’s markeren, onderhouden, beheren of zich inzetten voor belangenbehartiging. Mocht je het leuk vinden om extra stappen te zetten voor het behoud van dit soort routes, meld je dan aan als vrijwilliger bij Wandelnet!