Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Van Harlingen naar Franeker op gepaste afstand

Marleen en Nori zijn inmiddels al aanbeland bij etappe 9 van het Elfstedenpad. Ze begonnen deze etappe in Harlingen en eindigden in Franeker, waar een mooi centrum met prachtige gebouwen op hen wachtte. Nog even en hun stempelkaart is vol!

Van Harlingen Naar Franeker Op Gepaste Afstand

Marleen Veenstra loopt samen met haar hondje Nori het Elfstedenpad. Marleen redde Nori zes jaar geleden bij een slager in Thailand door haar te adopteren. Met een eigen stempelkaart en rugzak wandelt het hondje de komende maanden door Friesland.

'Vandaag wandelen we met zijn vieren, vanwege de coronacrisis op gepaste afstand natuurlijk. Aangezien onze voetbalcompetitie stil ligt, is het fijn om op deze manier toch samen te kunnen ‘sporten’. In Harlingen zijn we eerst bij de fontein De Walvis gaan kijken. Deze lag er wat sober en stil bij. We hebben even gewacht of hij nog aan ging, maar helaas. Als hij aan staat, is hij vast mooier!

Via de gezellige Zoutsloot en De Engelse Tuin zijn we via ‘de drie bruggen’ (Franekereindsbrug (1914), Oosterbrug (1908) en Singelbrug (1908)) Harlingen weer uitgelopen. Op naar Wijnaldum! De route was vooral gezellig, want we hadden heel wat bij te kletsen met zijn vieren. In Wijnaldum hebben we een prachtig rondje om de kerk gelopen, zagen we mooie geveltjes, veel katten en een unieke woning die bijna leek op wat vroeger een stationsgebouwtje is geweest. De route ging verder tussen de weilanden, met natuurlijk weer veel leuke schapen (geen ram gelukkig!) en gezellige koeien: ons trouwe publiek ondertussen!

Afbeelding 1 | Van Harlingen Naar Franeker Op Gepaste Afstand

Prachtige keuken

We kwamen al vlot in Herbaijum aan waar het routebordje ons een prachtige keuken van een boerderij instuurde. Rommy heeft maar even aangebeld. De bewoonster wist van niks, ze woonden er nog niet zo lang. Hopelijk passen ze de routebordjes op hun brievenbuspaal aan, anders krijgen ze vast nog veel wandelaars op bezoek. Gelukkig hebben we ons boekje en meestal een redelijk goed richtingsgevoel, dus we hadden al gauw in de gaten dat we hier links moesten en niet rechtsaf of rechtdoor. Dit werd nog bevestigd door een aardige meneer die zijn hondje aan het uitlaten was. In Herbaijum hebben we weer het bekende rondje om de kerk gelopen en zijn we even langs gewandeld bij het gezellige Oant Moarn Café. Die was helaas pas vanaf 17.00 uur open voor een lekker ijsje. Jammer voor ons! Vlak buiten Herbaijum hebben we kort geluncht bij een mooi kunstwerk ‘Voormalige gemeente Franekeradeel’ en drie Cambuursupporters aangemoedigd die langs kwamen fietsen in hun blauw-gele trainingspakjes. #Cambuur Komt Eraan!

Nog één stempel te gaan

Daarna op weg naar Franeker. De laatste kilometers alweer. Opnieuw liepen we tussen de weilanden en een stukje over De Slachte met in de verte de Slachtetille over de A31. We liepen via een stuk bos Franeker binnen. Wat een mooi centrum met prachtige gebouwen! Eerst hebben we het heerlijk verdiende ijsje gegeten om daarna bij de Primera een stempel te laten zetten op onze stempelkaarten. Nu alleen de stempel van Dokkum nog! Via de fontein De Oortwolk zijn we naar het station gelopen. Ook deze fontein stond helaas uit. Over twee weken starten we weer in Franeker. Wie weet zien we Elfsteden Aukje dan nog even, voordat we Franeker verlaten op weg naar Sint Annaparochie.'