Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek de mooiste LAW's in Nederland: het Marskramerpad

Samen met Wandelnet delen we de mooiste Lange-Afstands-Wandelpaden (LAW's) langs onontdekte plekken van Nederland, dwars door steden en over eeuwenoude onverharde paden. Met voor de liefhebbers ook steeds een dagetappe van 10 tot 25 km. Op deze pagina lees je meer over het Marskramerpad.

Afbeelding LAW bewegwijzering

Voor de mooiste plekken in Nederland geldt dat je er altijd wel een wit-rode markering kunt vinden. Ze staan symbool voor één van de vele schitterende LAW's in ons land. Nederland telt maar liefst 7.500 kilometer aan LAW's, verdeeld over 23 routes. De wandelroutes zijn minstens 150 km, opgedeeld in meerdere, kortere dagetappes van 10 tot 25 km. Laat je dus vooral niet afschrikken door de totale omvang! In deze serie lichten wij de mooiste paden en dagetappes uit. Je zult merken dat ze veel cultuurhistorische waarde hebben. Heb je interesse om de route te lopen? Bekijk dan ook de bijbehorende wandelgids onderaan.

Afbeelding plattegrond Het Marskramerpad

Het Marskramerpad

Op Het Marskramerpad loop je een route die veelal Duitse marskramers ook aflegden in het rijke Nederland van de Gouden Eeuw. Het pad start in de Duitse grensstad Bad Bentheim en loopt tot het Kurhaus in Den Haag. Je wandelt door een dwarsdoorsnede van de Nederlandse landschappen zoals Twente en Salland, de Veluwe en de Gelderse Vallei. Ondertussen doet de route de oude handelssteden Oldenzaal, Deventer en Amersfoort aan. Daarna ga je dwars door het Groene Hart naar Leiden om te eindigen met je voeten in de Scheveningse branding.

Afwisselend landschap

Het eerste deel is het (grotendeels) Nederlandse deel van een eeuwenoude handelsweg. Dit deel begint voor Kasteel Bentheim en loopt door een afwisselend landschap over het licht glooiende land van Twente en Salland. Daarna wandel je van Deventer naar Amersfoort en kruist de Veluwe van oost naar west. Komende vanuit het IJsseldal loopt de route naar de bossen rond Hoenderloo en via de heide en stuifzanden tussen Kootwijk en Stroe richting de Gelderse Vallei. Het laatste deel vanaf Amersfoort loopt eerst over de zandgronden in het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug, vervolgens door het laagveenlandschap van het Groene Hart om via de duinenrij te eindigen bij het Kurhaus in Scheveningen.

Wil je meer ontdekken? Het Marskramerpad is onderdeel van de Europese wandelroute E11 en loopt van Scheveningen helemaal door tot aan Talinn in Estland! 

Afbeelding Het Marskramerpad
Afbeelding duinlandschap

Over Het Marskramerpad

Van oost naar west door Nederland
Etappes: 20 etappes
Lengte: 372 kilometer
Markering: Wit-rood in beide richtingen

Meer informatie

Tip: Etappe 1, Bad Bentheim - Oldenzaal station (25,4 km)

De stoere burcht van Bentheim domineert de stad. De grootste hoogteburcht van Noordwest Duitsland staat fier boven de stad en is opgetrokken uit Bentheimer zandsteen. Deze zandsteen werd in groeves in de omgeving gewonnen en is verderop ook gebruikt in de Ostmühle op de Mühlenberg.

Bekijk de route
Afbeelding Burcht van Bentheim
Afbeelding wandelaars met kaart

Tip: Etappe 13: Terschuur - Amersfoort station (23,4 km)

Je wandelt door de Gelderse Vallei, een landschap met een mozaïek van weilanden, beken, landgoederen, met bomen omzoomde akkers en omvangrijke hoeven. Na Achterveld loop je langs de Barneveldse Beek en Landgoed Stoutenburg naar Amersfoort met de Lieve Vrouwetoren en de Monnikendampoort.

Bekijk de route

Help je mee?

Wandelnet werkt samen met zo’n duizend vrijwilligers door heel Nederland die de LAW’s markeren, onderhouden, beheren of zich inzetten voor belangenbehartiging. Mocht je het leuk vinden om extra stappen te zetten voor het behoud van dit soort routes, meld je dan aan als vrijwilliger bij Wandelnet!

Nu verkrijgbaar: Wandelgids Marskramerpad