Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Wandeltochten in steden

Elke stad heeft nog wel geheimen voor wandelaars, ook voor de doorgewinterde doorstappers. Benieuwd welke? Doe dan een keer mee aan een georganiseerde wandeltocht in een van de Nederlandse steden.

afbeelding van de start van een Urban Walk.
(Foto: © We Are Walking)

Wandelorganisaties zetten de mooiste routes uit langs iconische gebouwen, culturele bezienswaardigheden, onontdekte plekken in en om de stad. En natuurlijk is er nog een groot voordeel aan wandeltochten in steden: start- en finishlocaties zijn prima bereikbaar met het OV. Dit najaar staan er weer een paar mooie stadstochten op de agenda. Wij geven je enkele tips.

Wandeltocht In en om de IJmond

Wanneer? Zaterdag 1 oktober
Waar? Beverwijk (Noord-Holland)
Afstanden: 15, 19 en 25 km

De relatief kleine stad Beverwijk ken je vast wel van de multiculturele Bazaar: de grootste overdekte markt van Europa die wekelijks duizenden bezoekers trekt. Waar je ook wandelt door de gezellige straatjes en langs historische panden, de oranje koepel van de Sint-Agathakerk torent overal bovenuit. Tijdens deze wandeltocht verken je Beverwijk te voet en pak je ook de industriële en groene omgeving mee. Je loopt door het Aagtenpark, een voormalige vuilnisbelt in Beverwijk, en komt door de oeroude omgeving van de stelling van Amsterdam waaronder Fort Veldhuis. De langste afstand gaat ook nog langs Kasteel Marquette in Heemskerk.

Schrijf je in
afbeelding van wandelaars in Amsterdam, tijdens de Amsterdam City Walk.
Amsterdam City Walk. (Foto: © Le Champion)

Amsterdam City Walk

Wanneer? Zaterdag 15 oktober
Waar?  Amsterdam (Noord-Holland)
Afstanden: 10 – 14 – 17 – 20 – 26 – 33 km

Welke kant van onze hoofdstad wil jij nog ontdekken? Ga je voor cultuur, natuur, het levendige centrum of juist de groene parken? Met de zes verschillende wandelroutes vind je tijdens de Amsterdam City Walk altijd wel iets dat bij jou past, of je nu een beginner of een doorgewinterde wandelaar bent. Je komt sowieso langs de indrukwekkende grachten en uitgestrekte stadsparken. Eenmaal over de finish bij het Olympisch Stadion, voel je je zonder twijfel een winnaar.

Schrijf je in

Zwolse Zwerftocht

Wanneer? Zaterdag 15 oktober
Waar? Zwolle (Overijssel)
Afstanden: 20 en 40 km

Tijdens deze wandeltocht wandel je door de gezellige binnenstad van Hanzestad Zwolle, maar kom je ook op plekken aan de noordelijke rand van de stad waar het lekker groen is, zoals in parken, bossen, rondom plassen en weilanden. Je begint je wandeling over de drukbezochte zaterdagmarkt, langs bekende Zwolse ijkpunten zoals de Sassenpoort, de Bethlehemse Kerk, de stadsgracht, een stuk oude stadsmuur en het stadhuis. Maar je ontdekt bijvoorbeeld ook een goed verborgen geheim in de stad: een prachtige binnentuin tussen twee huizenblokken. Tijdens de tocht zijn voldoende rustposten met soep, fruit en koffie en thee ingericht.

Schrijf je in

Herfsttocht Vlissingen

Wanneer? Zaterdag 15 oktober
Waar? Vlissingen (Zeeland)
Afstanden: 5 – 10 – 15 – 20 – 30 km

Vlissingen is een echte havenstad waar de zee en dus ook de gezonde zeelucht nooit ver weg is! Tijdens deze jaarlijkse herfsttocht kijk je je ogen uit op het strand en aan de kustlijn – met uitzicht op de scheepvaart op de Westerschelde – maar ook in het Nollebos en in het duingebied. Afhankelijk van de afstand kom je ook nog in Dishoek, Meliskerke en Biggekerke. Vroege starters genieten van sierlijke dauwdruppels en kwetterende vroege vogels. Een gezellige nazit op de karakteristieke Boulevard van Vlissingen zit er dik in.

Schrijf je in
afbeelding van wandelaars aan de kust bij Vlissingen.
Wandelaars aan de kust bij Vlissingen. (Foto: © WIK)
afbeelding van wandelaars tijdens de Urban Walk in Utrecht.
Wandelaars in het oude postkantoor op de Neude in Utrecht, tijdens de Urban Walk. (Foto: © We Are Walking)

Urban Walk Breda (en Utrecht)

Wanneer? Zondag 6 november
Waar? Breda (Noord-Brabant)
Afstanden: 11 en 18 km

In de historische binnenstad van Breda valt genoeg te ontdekken tijdens de Urban Walk. Je verkent bijzondere en onontdekte locaties in de stad waar je zelf niet zo snel (binnen)komt. De uitgestippelde routes zijn omlijst met muzikale acts en lopen met een audiotour is ook een optie. Vorig jaar zou de eerste Urban Walk in de Nassaustad plaatsvinden, maar door de coronamaatregelen werd deze geannuleerd. Startbewijzen zijn nog steeds geldig en je kunt je nog inschrijven. Op onderstaande site kun je ook de Urban Walk Utrecht bekijken, want deze wordt op dezelfde dag georganiseerd.

Schrijf je in

Rotterdam Night Walk

Wanneer? Dinsdag 27 december
Waar? Rotterdam (Zuid-Holland)
Afstanden: 6 en 12 km

Zin om lekker te gaan wandelen op derde Kerstdag, misschien wel met het hele gezin? Doe dan mee aan de Rotterdam Night Walk, een avondwandeling waarbij je de Rotterdamse binnenstad van haar meest sfeervolle, sprookjesachtige kant ziet. Via de met lichtjes versierde straten en kades, langs lichtelementen en gezellige muziek, wandel jij met voldoende entertainment naar de finish. Je loopt deze wandeltocht voor het goede doel: de Rotterdam Night Walk steunt het Centrum voor Zeldzame Aandoeningen in het Sophia Kinderziekenhuis.

Schrijf je in
afbeelding van Rotterdam by night.
Rotterdam by night. (Foto: © Shutterstock)
afbeelding van wandelaars tijdens een Urban Walk.
Tijdens een Urban Walk. (Foto: © We Are Walking)

Heb jij een leuke wandeltocht in een stad gelopen?

Welke wandeltocht in een stad heb jij gelopen en wil jij aanraden aan anderen? Mail ons waarom je er zo van hebt genoten via redactie@wandel.nl (o.v.v. Wandeltocht in de stad). We voegen je tip dan toe aan deze pagina.

Wandelagenda

In onze Wandelagenda vind je nog veel meer leuke wandeltochten en evenementen. Neem je een kijkje?

Ga naar de wandelagenda