Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Verrassende wandeltochten in steden

Elke stad heeft nog wel geheimen voor wandelaars. Je kunt ze ontdekken tijdens een georganiseerde wandeltocht in een van de Nederlandse steden. Bekijk nu een paar leuke wandeltochten waarbij je nét even een andere kant van de stad ziet. We zien je graag aan de start!

afbeelding van de start van een Urban Walk.
(Foto: © We Are Walking)

Wandelorganisaties zetten de mooiste routes uit langs iconische gebouwen, culturele bezienswaardigheden, onontdekte plekken en parken in en om de stad. En natuurlijk is er nog een groot voordeel aan wandeltochten in steden: start- en finishlocaties zijn prima bereikbaar met het OV. Dit najaar staan er weer een paar mooie stadstochten op de agenda. Wij geven je enkele tips.

Wandeltocht Rondje IJ, Amsterdam

Wanneer? Zaterdag 21 oktober
Waar? Amsterdam (Noord-Holland)
Afstanden: 12, 15 en 20 km

Vrijwel nergens zie je de contrasten van onze hoofdstad beter dan aan het IJ. Langs het water kun je volledig tot rust komen in het groen en op andere plekken zie je juist imposante Oranjesluizen, schepen, bruggen, moderne architectuur en kijk je je ogen uit in de hippe woonwijken zoals op Java-eiland. Afhankelijk van de afstand die je kiest, heeft WSV Noord-Holland wandelingen uitgezet die je al die verschillende gezichten van Amsterdam en het IJ laat zien. Je krijgt de wandelroute uitgeschreven mee en als GPX-bestand. Op de 20-kilometer-route kom je ook nog door het oude scheepvaartgebied. Vanaf daar pak je de pont naar de overkant van het water, om vervolgens een gezellig stukje door de stad te wandelen.

Schrijf je in

Herfsttocht Vlissingen

Wanneer? Zaterdag 21 oktober
Waar? Vlissingen (Zeeland)
Afstanden: 10 – 15 – 20 – 30 km

Vlissingen is een echte havenstad waar de zee en dus ook de gezonde zeelucht nooit ver weg is! Tijdens deze jaarlijkse herfsttocht kijk je je ogen uit op het strand en aan de kustlijn – met uitzicht op de scheepvaart op de Westerschelde – maar ook in het Nollebos en in het duingebied. Afhankelijk van de afstand kom je ook nog in Dishoek, Meliskerke en Biggekerke. Vroege starters genieten van sierlijke dauwdruppels en kwetterende vroege vogels. Een gezellige nazit op de karakteristieke Boulevard van Vlissingen zit er dik in.

Schrijf je in
afbeelding van wandelaars aan de kust bij Vlissingen.
Wandelaars aan de kust bij Vlissingen. (Foto: © WIK)
afbeelding van wandelaars tijdens de Urban Walk in Utrecht.
Wandelaars in het oude postkantoor op de Neude in Utrecht, tijdens de Urban Walk. (Foto: © We Are Walking)

Urban Walk Breda

Wanneer? Zondag 5 november
Waar? Breda (Noord-Brabant)
Afstanden: 12 en 20 km

In de historische binnenstad van Breda valt genoeg te ontdekken tijdens de Urban Walk. Je verkent bijzondere en onontdekte locaties in de stad waar je zelf niet zo snel (binnen)komt. De uitgestippelde routes zijn omlijst met muzikale acts en lopen met een audiotour is ook een optie. Na afloop van de wandeltocht ontvang je een uniek aandenken. Op de onderstaande site kun je ook de Urban Walk Utrecht bekijken, die op zondag 12 november wordt georganiseerd.

Schrijf je in

RWV Winterserie, Rotterdam

Wanneer? Zondag 5 november (19 nov, 3 dec, 7 jan, 4 feb, 3 mrt)
Waar? Rotterdam (Zuid-Holland)
Afstanden: 5, 10 en 15 km

De wolkenkrabbers zie je van verre al liggen. Zet jij je passen in het Kralingse Bos dan is de stad Rotterdam misschien zichtbaar dichtbij, maar de rust in de parkachtige omgeving zal je verbazen. De Rotterdamse Wandelvereniging (RWV) organiseert een leuke wandeltocht die jou die groene kant van de stad laat zien. Je hebt echt het gevoel even helemaal ‘buiten’ te zijn. De wandeltocht maakt deel uit van een winterserie waaraan je maandelijks mee kunt doen. Een mooie motivatie om in de wintermaanden in beweging te blijven.

Schrijf je in
Wandeltochten in steden Kralingse Bos Rotterdam
Kralingse Bos, Rotterdam. (Foto: © Iris van den Broek, Shutterstock)

Winterserie Hart van Brabant, Tilburg

Wanneer? Zondag 12 november (17 dec, 14 jan, 4 feb, 3 mrt)
Waar? Tilburg (Noord-Brabant)
Afstanden: 5, 15, 25 en 35 km

In Tilburg is het natuurschoon eigenlijk nooit heel ver weg. Deze wandeltocht start in het westen van de stad en voordat je het weet, sta je vanuit daar in een prachtig bosgebied of park. De drukte van de stad laat je achter je, je ademt frisse lucht in en kunt bijkletsen met je wandelmaatje. Deze wandeltocht brengt je over de mooiste onverharde wandelpaden in en om de stad en er is op de routes vanaf 15 km ook nog gezellige caférust ingericht. De wandeling op 12 november is de start van een maandelijkse winterserie. Dit geeft je de kans om de hele winter gezellig door te blijven wandelen in groepsverband. Je kunt er ook voor kiezen om maar één keer mee te lopen.

Schrijf je in
afbeelding van wandelaars tijdens een Urban Walk.
Tijdens een Urban Walk. (Foto: © We Are Walking)

Heb jij een leuke wandeltocht in een stad gelopen?

Welke wandeltocht in een stad heb jij gelopen en wil jij aanraden aan anderen? Mail ons waarom je er zo van hebt genoten via redactie@wandel.nl (o.v.v. Wandeltocht in de stad). We voegen je tip dan toe aan deze pagina.

Wandelagenda

In onze Wandelagenda vind je nog veel meer leuke wandeltochten en evenementen. Neem je een kijkje?

Ga naar de Wandelagenda