Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes bij steden: Haarlem

Op Wandel.nl vind je overzichten van wandelroutes in de buurt van een stad. Vlakbij het strand en aan de rivier het Spaarne ligt Haarlem. Een stad met verschillende parken en recreatiegebieden, van duinen tot de polder.

Haarlem

In de Gouden Eeuw trokken de rijken al naar de stad omdat zij in Haarlem en haar prachtige omgeving wilden wonen. En die omgeving is nog steeds prachtig, dus trek je wandelschoenen aan en ontdek het zelf.

Het Grote Huis Elswout
Het Grote Huis Elswout

Buitenplaats Elswout

Na een heerlijk kopje koffie bij Orangerie Elswout (alleen open op zondag) is het tijd voor een ommetje over landgoed Elswout in Zuid Kennemerland. De wandelroute van 3 kilometer brengt je langs een eeuwenoud landschap, ingericht volgens de Engelse landschapsstijl. Je wandelt langs kronkelende beekjes en een vijver die eruit ziet als een meer, maar ook over monumentale rechte lanen en langs het Grote Huis. De spiegeling van het Grote Huis in de vijver is op sommige plekken haast magisch. De route is te lopen via rode bewegwijzering.

Meer informatie

Struinen door Haarlemmerhout

De Haarlemmerhout in Haarlem, ook wel bekend als gewoon ‘De Hout’, is het oudste stadsbos van Nederland. Deze keer geen specifieke route, maar gewoon een mooi stadspark waar je heerlijk doorheen kunt struinen. Geniet van de frisse lucht tussen de monumentale bomen midden in de stad. In het park kun je wandelen langs het theehuis, muziekkapel, hertenkamp kinderboerderij, een pannenkoekenhuisje en langs Paviljoen Welgelegen dat ooit in het bezit was van de Franse keizer Napoleon.

Meer informatie
Haarlemmerhout viersprong
Haarlemmerhout viersprong (Wikimedia: Jane)
Grutto's
Grutto's

Veerplas Haarlem

Een korte rondwandeling van 6 kilometer langs de oostelijke rand van Haarlem. De wandeling gaat langs restanten van de oude Veerplas en de Veerpolder, een uit de middeleeuwen stammende inpoldering. Vooral in het voorjaar wemelt het hier van de weidevogels. Ook maak je kennis met twee forten, Fort bij de Liebrug en Fort bij Penningsveer. De route start bij NS-station Haarlem-Spaarnwoude en is te lopen doormiddel van een routekaart en routebeschrijving.

Meer informatie

Gele route Kennemerduinen

Van paaltje naar plaatje wandelen kan goed tijdens deze wandeling door de prachtige Kennemerduinen. De route van 10 kilometer is aangegeven met houten paaltjes met gele markering. De paaltjes brengen je langs uitzichtpunten Konijnenberg en Starreberg, die een mooi panoramazicht over de duinen geven. Wandelend langs de duinstruwelen kom je misschien wel Schotse hooglanders of konikpaarden tegen. Vanuit Haarlem is de rondwandeling gemakkelijk te lopen vanaf Zuid-Kennemerland, ingang Koevlak.

Meer informatie
Konikpaard met veulen
Konikpaard met veulen
Haarlemmermeerse bos
Haarlemmermeerse bos (Afbeelding: Jeroen Kransen)

Haarlemmermeerse bos

Het Haarlemmermeerse Bos is uitermate geschikt om in te wandelen. Zo zijn er een aantal mooie paden om te ontdekken, bijvoorbeeld het insectenpad. Het insectenpad is 1,5 kilometer lang. Op de borden langs het pad vind je informatie over veelvoorkomende insecten in het bos. Het eerste bord vind je achter het Historisch Museum Haarlemmermeer. Vooral op zonnige dagen heb je grote kans om veel insecten te zien.

Meer informatie

Routetip van Hans

Het Visserspad van station Zandvoort naar station Haarlem mag niet ontbreken in dit lijstje. Dit was ooit een NS-wandeling.

Routetip van Yvonne

Pocket Guide biedt sinds enige tijd een audio tour aan in Haarlem. Deze tour gaat door het centrum van de stad langs diverse bezienswaardigheden. Onderweg luister je naar verhalen en anekdotes over de geschiedenis van Haarlem maar ook het heden komt aan bod. Zeer informatief en erg leuk om op deze manier de stad te ontdekken.

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van Haarlem? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan het lijstje.