Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in West-Friesland: tips

West-Friesland is een regio in de provincie Noord-Holland. Je vindt er weidse velden, veel water, nostalgische dorpen en oude boerderijen. Je kunt hier perfect wandelen. Onder meer op deze mooie wandelroutes.

Weiland
Zicht op het IJsselmeer bij Medemblik
Zicht op het IJsselmeer bij Medemblik, foto: Alfred Grupstra via Pixabay

Etappe 27 van het Zuiderzeepad

Het Zuiderzeepad volgt de hele oude Zuiderzee, die inmiddels is veranderd in het IJsselmeer, Markermeer en de provincie Flevoland. Etappe 27 van dit pad gaat door West-Friesland, van Medemblik naar Enkhuizen. Je hebt onderweg een mooi uitzicht op het IJsselmeer. Medemblik is de oudste stad van West-Friesland en dat is aan de vele monumenten en musea goed te zien als je door deze plaats loopt. De etappe heeft een lengte van ongeveer 24 kilometer.

Meer info over deze route

Op pad door West-Friesland

Deze route van bijna 12 kilometer brengt je langs diverse hoogtepunten van West-Friesland. Je wandelt door oude dorpjes, langs diverse stolpboerderijen en uiteraard door de natuur. In natuurgebied De Weelen is nog het ontginningspatroon uit de middeleeuwen zichtbaar. Je ziet hier sloten met daartussen smalle stroken weiland waarop vroeger landbouw werd bedreven. De route start vanaf boerderijwinkel De Schapenstreek in Lutjebroek.

Meer info over deze route
Lepelaars
In het Streekbos zitten veel vogels, zoals lepelaars, foto: Dr. Georg Wietschorke via Pixabay

Wandelroutes in het Streekbos

Het Streekbos is een nog jong recreatiebos bij Bovenkarspel. Je wandelt er door bosjes, over graslanden en langs het water. In het gebied liggen vijf verschillende routes. De kortste route (het Ommetje Zwemplas) van iets meer dan een kilometer gaat voornamelijk langs het water. De Kadijkroute van 6 kilometer gaat vanuit het Streekbos naar Enkhuizen. Vooral in het voorjaar en in de zomer kom je tijdens een wandeling door het Streekbos veel soorten vogels en inecten tegen.

Meer info over deze routes

Blotevoetenpad Gouwe Voeten

Bij Bovenkarspel kun je ook op een blote voetenpad lopen. Je loopt op blote voeten over gras, over boomstammetjes en door de modder. Langs de route groeien kruiden, bloemen en fruitbomen. Op het blotevoetenpad ben je ongeveer 1,5 a 2 uur onderweg. Je komt onderweg diverse uitdagende obstakels tegen (waar je overigens ook gewoon langs kunt lopen, als je een hindernis niet wilt nemen). Het pad is ook met slecht weer geopend.

Meer info over dit pad
Enkhuizen
Enkhuizen, foto: Ertay Hayit via Pixabay

Stadswandelingen in Enkhuizen

In West-Friesland vind je in het weidse landschap nostalgische dorpen en sfeervolle steden. Enkhuizen is een voorbeeld van een stad waarin je de sfeer van vroeger kunt opsnuiven. Tijdens een stadswandeling kom je langs mooie monumentale gebouwen en langs oude verdedigingswerken. Bij de VVV in Enkhuizen is een gids van een stadswandeling van ongeveer 2 uur verkrijgbaar. Deze wandeling brengt je langs alle hoogtepunten van Enkhuizen.

Meer info over de stadswandeling

De Westfriese Omringdijk

Ruim 1200 jaar geleden was West-Friesland een veenmoeras. Om het water uit dit gebied af te voeren, legden de eerste bewoners van deze streek sloten, dijken en kaden aan. Deze werken vormden gezamenlijk toen al de Westfriese Omringdijk: een 150 kilometer lange dijk die deze streek moest beschermen tegen het water. Binnen deze dijk liggen plaatsen als Alkmaar, Medemblik, Hoorn en Enkhuizen. Het Streekpad Westfriese Omringdijk van 150 kilometer volgt deze dijk. Het pad is verdeeld in acht etappes met een lengte van 13 tot 23 kilometer. In 2021 beschrijft Johan Vellinga in Magazine Wandel.nl zijn wandelingen over de Westfriese Omringdijk. Je kunt het magazine bestellen in onze webshop.

Meer info over deze route
Omgeving van Eenigenburg
Omgeving van Eenigenburg, foto: Johan Vellinga