Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes bij steden: Leeuwarden

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes in de omgeving van een grote stad. Deze keer een overzicht van Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland en in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa.

De Stadswaag
De Stadswaag

Leeuwarden, de stad kent honderden namen: Liwwadden, Leewadden, Ljouwert, Luwt of Lintwarde. Het is een goed uitgangspunt voor mooie wandelingen door het centrum of in de nabij gelegen natuurgebieden door het Friese landschap. Trek je wandelschoenen aan en geniet van deze prachtige culturele stad.  

Rondwandeling door Leeuwarden en een stukje Elfstedenpad

Tijdens de rondwandeling van 12 kilometer wandel je niet alleen door het prachtige Leeuwaarden, je loopt ook meteen de eerste etappe van het Elfstedenpad. Leeuwarden is de finishplaats van de Elfstedentocht en dit zie je terug tijdens je wandeling. Ook in de historische binnenstad barst het van de monumenten, geen wonder dat Leeuwarden in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa was. Genoeg te zien terwijl je lekker door de stad struint. De route start op de Willemskade en is eenvoudig te volgen doormiddel van de geel-rode streepjesmarkering.

 

Meer informatie

Natuurgebied Grutte Wielen

Op steenworp afstand van Leeuwarden vind je het natuurgebied Grutte Wielen. Door dit gebied lopen verschillende mooie wandelroutes, echter ter bescherming van de natuur zijn veel routes niet het hele jaar open. De wandelroute door Wielsicht is wel het hele jaar geopend. Deze route  loopt over de kaden van de gegraven plassen in Polder Wielsicht. De kaden zorgen ervoor dat schoon regenwater wordt vastgehouden. Hierdoor is een waterrijk leefgebied ontstaan voor vogels, insecten en amfibieën.

Meer informatie
Natuurgebied Grutte Wielen
Natuurgebied Grutte Wielen (Afbeelding: Robert Hartog)
schotse hooglander

Leeuwarder bos

Een kleine rondwandeling van 5 kilometer door het Leeuwarder bos brengt je over veel bruggetjes, langs water en af en toe een doorkijkje over het Friese landschap. Het is een jong bos, in 1990 aangelegd. Eerst waren het een paar sprieterige boompjes in een weiland, maar nu is het een bos met natuurwaarden. Inmiddels zijn er al meer dan 2600 soorten planten, dieren en paddenstoelen vastgesteld in het Leeuwarder bos. Let wel op, op sommige delen van het pad mag vee vrij rondlopen. Zo graast de schotse hooglander ook in het gebied. De route is te lopen doormiddel van een GPS-track en start vanaf de Vierhuisterweg 1.

Meer informatie

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van Leeuwarden? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.