Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes bij steden: Tilburg

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. In Tilburg kan je heerlijk wandelen door het Brabantse landschap, van weidse heidevelden en uitgestrekte bossen tot bijzondere watergebieden.

Zonsondergang
De Regte Heide (Afbeelding: Sander Fontijn)

Tilburg staat bekend om de Tilburgse Kermis en Festival Circolo, ook is het de stad waar Vincent van Gogh leerde tekenen en waar Guus Meeuwis van student uitgroeide tot volksheld.  En de stad waar jij je wandelschoenen aan kunt trekken en heerlijk kunt gaan wandelen over de volgende wandelpaden.

Het Wandelbos
Het Wandelbos (Wikimedia: Dreamian)

Wandelbos

Het Wandelbos in Tilburg werd in 1917 ontworpen door landschapsarchitect Leonard Springer. Officieel is het Wandelbos geen bos, maar een stadspark. Maar juist omdat het bos is aangeplant vind je er veel verschillende soorten planten en bomen, zoals sequoia’s, mammoetbomen en moerascipressen. De wandelroute van 9 kilometer brengt je langs het Wandelbos maar ook langs het naastgelegen park Oude Warande, een van de weinige intacte sterrenbossen in Nederland. Hier leeft ook de Siberische grondeekhoorn. Dit beestje is achtergebleven uit het Tilburgse dierenpark dat hier tot 1973 lag.  De route start aan de Zwartvenseweg en is te lopen doormiddel van een app, routebeschrijving en GPS track.

Meer informatie

Huis ter heide

Landgoed Huis ter Heide ligt niet ver van Tilburg, maar toch is het hier een oase van rust. Het is een veelzijdig gebied met bos, heide en vennen. Je kunt er fietsen en paardrijden, maar als wandelaar ontdek je dit gebied het best. De 8 kilometer lange wandelroute van Natuurmonumenten laat je kennismaken met het vennengebied van Huis ter Heide. De afwisselende tocht leidt je langs een vlonderpad, twee uitkijkpunten, Schotse hooglanders en in de warme zomermaanden word je getrakteerd op een luid kwaakconcert van de kikkers. De route is te lopen doormiddel van een app en routebeschrijving.

Meer informatie
Kwakende kikker

Moerenburg

In het oosten van Tilburg ligt een 200 hectare groot landschapspark: Moerenburg. Het gebied bestaat uit boerenland, omgeven door moerassig dal van het riviertje de Nieuwe Leij. Je vindt er volop wandelpaden waarover je lekker kunt struinen. Daarnaast is er ook een wandelroute uitgestippeld van 3 kilometer, het Natuurleerpad. Café Zomerlust is een goed begin van je wandeling door Moerenburg, hier vind je een gratis wandelkaartje en je kunt hier parkeren.

Meer informatie

De Regte heide

Uitzicht op de skyline van Tilburg, maar volledig omringd zijn door prachtige natuur. Dan moet je gaan wandelen op De Regte Heide, ten zuiden van de stad. Hier vind je heide, loof- en naaldbossen, maar ook beekdalen. De overgang van de heide naar beekdal is over een lengte van 3 km ongeschonden. Dat levert voor Brabant spectaculaire hoogteverschillen op van wel 5 meter! In de beekdalen vind je ook een reeks aan grafheuvels uit de Bronstijd. Er lopen verschillende wandelroutes door het gebied, van 3 tot 4 kilometer die je ook kunt combineren. De routes zijn aangegeven met kleuren.

Meer informatie
De Regte Heide
De Regte Heide (Afbeelding: Sander Fontijn)

Routetip van Alice

Alice tipt ons via Facebook op het rondje Reeuwwijkse plassen. Tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk liggen dertien grotere en kleinere plassen. Samen vormen ze de Reeuwijkse plassen. Je kan hier heerlijk wandelen over onverharde paden en autoluwe weggetjes.

Routetip van Ad

'In de winter organiseert wandelvereniging W.S.V. Hart van Brabant een winterserievan tochten die door de omgeving van Tilburg gaan. Deze tochten zijn tussen november en maart iedere maand. Een mooie manier om de prachtige omgeving te verkennen.'

Routetip van Toos

'Bij Esbeek ligt een leuke route: de Andreas Schotelroute. Deze route heeft afstanden van 3,5 of 10 kilometer. Je kunt starten bij een klein museum (gratis toegang) met restaurant. Het adres is Dorpsstraat 2 in Esbeek.'

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van Tilburg? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan het lijstje.

Interesse in routes bij andere steden?

Klik op de onderstaande afbeeldingen om meer overzichten van routes te bekijken. De komende tijd vullen we de site steeds verder aan met steden.